Чума. На Рівненщині епідемія у трьох районах

4217 0

Ми у соцмережах:

Чума. На Рівненщині епідемія у трьох районах

Африканська чума, яка вражає свиней, повернулася у Рівненську область. Минулого літа епідемія розгорілася у селі Будимля Дубровицького району. На цей раз хворіють свині на Дубровиччині, Володимиреччині та Зарічненщині. У селах ввели карантин, у районах заборонили торгувати свинячим м’ясом, а у людей відбирають свиней для знищення.

Птича чума Офіційно підтвердили африканську чуму у трьох загиблих свиней – з села Озеро Володимирецького району, Вербівки Дубровицького та Новорічиця Зарічненського. За словами ветеринарів, тварини загинули минулого тижня, а у п’ятницю експертиза підтвердила, що у них таки – чума. У цих селах встановили ветеринарно-поліцейські пости, щоб звідти не вивозили ні свиней, ні м’яса. Окрім того, у селян забирають тварин і знищують – спершу спалюють, а потім закопують у спеціальних ямах і місця дезінфікують. - Маємо підозру, що чуму на Рівненщину занесли з Білорусі, де наразі епідемія і куди їздять на роботу мешканці північних районів, - зазначив начальник головного управління Держпродспоживслужби у Рівненській області Володимир Лазарчук. – На жаль, багато селян, знаючи, що африканська чума не є небезпечною для інших тварин та самих людей, не хочуть співпрацювати з ветеринарами, не думають про те, що хвороба може розповсюдитися в інші населені пункти. Наприклад, у суботу тільки у селі Озеро на ветеринарно-поліцейському пості затримали 10 людей, які хотіли вивезти з села м’ясо. Юрій Приварський Володимир Лазарчук Олександр Костюк

Володимир Лазарчук - посередині
У селян Озера забрали більше 50 свиней, у Вербівці – 11, у Новорічицях – 18. За словами пана Лазарчука, цифри невеликі, бо не всі селяни добровільно віддають своїх тварин на утилізацію, дехто навіть переховує поросят. Окрім того, запевняє, що більшість дорослих свиней поліщуки зарізали раніше – коли розпочалася спека. Повідомлення про те, що на півночі хворіють свині, почали надходити ще місяць тому. Проте у Держпродспоживслужбі запевняють, що то була не чума, а інша інфекційна хвороба – пастерельоз. Додають, 9 із 10 хворих свиней одужували. - Ми проводили експертизи і постійно моніторили ситуацію, - зазначає начальник управління безпечності харчових продуктів ГУ Держпродспоживслужби у Рівненській області Олександр Костюк. - Проте не завжди селяни йшли нам назустріч. Про деякі загибелі не повідомляли. У кращому випадку, мертвих свиней закопували, у гіршому - вивозили за село, тож наразі ми ще змушені прибирати територію. На засіданні протиепізоотичної комісії сьогодні вирішили, що у районах, де розгорілася чума, заборонять продавати свинину та продукти з неї домашнього виробництва. Не торкнеться заборона тільки Вараша, проте там торгувати свинячим м’ясом дозволять лише фермерських господарствам. На фірмові м’ясні вироби, як-от ковбаси, обмежень не буде. Поки триватиме карантин, в області вирішили заборонити ввіз та вивіз свиней та свинячого м’яса з північних районів. Для контролю збираються долучити правоохоронців. А мисливські господарства зобов’яжуть відстріляти 50% диких свиней, незважаючи на те, що серед них африканську чуму ще не підтвердили. У районах, де карантин, вбитих диких свиней спалять. В інших північних районах дозволять м’ясо використовувати, проте після того, як воно пройде експертизу. З резервного фонду обласного бюджету виділять додаткові кошти на дезінфікуючі засоби для ветеринарів. З місцевих бюджетів обіцяють знайти і компенсацію для селян, які залишаться без свиней. Чиновники зазначають, що мешканцям постраждалої минулого року Будимлі гроші таки виплатили. До слова, ветеринари радять селянам з північних районів вирізати здорових свиней, які мають більше 120 кілограмів завчасно, проте м’ясо просять все ж не передавати в інші райони. Задля того, щоб не заразити свиней, радять у хлів входити у змінному взутті, стежити, щоб не було гризунів, які переносять хворобу, та не годувати свиней помиями, в яких є залишки м’ясних продуктів. Бо ж збудник африканської чуми у м’ясі живе до 5 місяців, а то й до року. До слова, на Володимиреччині є два фермерських господарствах, де утримують свиней, - при полоцькій колонії та у Городецьку. Повідомлень про захворювання звідти не було.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також