Данильчука залишили головою, але гроші не поділили. Через коронавірус?

1909 0

Ми у соцмережах:

Данильчука залишили головою, але гроші не поділили. Через коронавірус?

Через питання про недовіру голові Рівненської облради Олександру Данильчуку сесія 13 березня починалася так напружено, що дихати було нічим: було багато поліції, членів «Національного корпусу» та хлопців у чорному одязі, які не хотіли, аби їх знімали журналісти.

Сесію годину не могли розпочати через «дабл-депутатів» від Радикальної партії Олега Ляшка: на ті ж самі місця прийшли Володимир Ковальчук та Андрій Сайчук, які показували рішення судів про своє поновлення у статусі депутатів, а також Михайло Прядун та Микола Марчук, яких ОВК визнала депутатами після Ковальчука та Сайчука. З’ясування з членами групи комунікації поліції у жовтих жилетах, хто з них більш справжній депутат, тривали довго. Ніхто не наважувався вживати радикальних заходів і виводити когось попід руки, хоча Данильчук звертався до поліції, аби таки вивели Ковальчука та Сайчука. Урешті вони вийшли самі, в депутатські крісла сіли Прядун та Марчук, і сесія таки розпочалася. Щоправда, згодом Ковальчук повернувся і висів над Прядуном, намагаючись завадити йому голосувати.

Данильчук залишається. А Бучинський?
Питання про звільнення заступника голови облради Олексія Бучинського до порядку денного «не дійшло». Та він сам ініціював його внесення, аби депутати усе ж проголосували. У кутку сесійної зали завбачливо облаштували кабінку для таємного голосування. Натомість питання про недовіру голові облради Олександру Данильчуку з порядку денного зняли 35-ма голосами без бурхливих обговорень і скандалу. Після цього Данильчук помітно збадьорився і вдавав, що не реагує на розгорнуті в залі плакати з написами «Коронавірус Рівненщини, пора лікувати» із зображенням Данильчука в короні, та «Досить пилять наші гроші». Останній у написанні слова «пилять» виглядав неоднозначно. До розгляду питання Бучинського цього дня не дійшло: через поділ грошей голова облради оголосив перерву до середи, 18 березня.

Посварилися через гроші і коронавірус
Після кількох годин не роботи, а протистоянь, галаслива сесія обласної ради на питанні про зміни до обласного бюджету зайшла в нікуди. Причина – коронавірус. Усі розуміють загрозу і кажуть, що хочуть допомогти, але при цьому – й відстояти власні інтереси.
Ідеться про розподіл коштів бюджету розвитку, очікувана сума – 60 млн гривен. Очікувана – тому що цих грошей ще нема, вони надходитимуть в бюджет щомісяця протягом року, й така сума надійде, якщо бюджет буде виконано. Тут думки розійшлися: облдержадміністрація вважає, що треба негайно розподілити усі 60 мільйонів, бо цих грошей чекають будівельні об’єкти по всій області, а голова бюджетної комісії облради Юрій Благодир вважає, що близько половини від цієї суми поки що не треба розподіляти, а зарезервувати на протидію та боротьбу з коронавірусом.
- Усе стоїть, уся область чекає цих грошей, - доводить голова РОДА Віталій Коваль. - Не треба спекулювати вірусом і страхом людей. На боротьбу з ним у разі потреби можна використати кошти резервного фонду – 16 млн гривень, та кошти з перевиконання бюджету від початку року, а це не менша сума.
- Я вважаю, що резервний фонд у розмірі 16 мільйонів в масштабі області – це ніщо у порівнянні з загрозою, - каже голова бюджетної комісії Рівненської облради Юрій Благодир, - якщо світові медичні системи, скажімо, Італії чи Німеччини, виділяють мільярди доларів, то на що може вистачити наших 16 мільйонів? На державному рівні є перелік заходів, які треба виконувати. А якщо цей день настане просто завтра, ми скажемо, «дай грошей, державо, бо ми свої розподілили»? В бюджеті розвитку ми передбачили 60 мільйонів гривень на понад 50 об’єктів в області. Я вважаю, що на невідкладні об’єкти ми можемо розподілити 20-25 мільйонів, а 35 мільйонів залишити нерозподіленими, бо не знаємо, що буде завтра, коли доведеться терміново шукати гроші на боротьбу з поширенням коронавірусу. Якщо ця біда нас омине, ми будь-якого дня можемо розподілити цю суму на об’єкти. Ми очікували на компроміс, але закінчилося тим, що депутати стали мірятися, у кого більше сили та впливу.
Якщо Олександр Данильчук, як повідомляли декотрі ЗМІ, і справді пообіцяв «по мільйону на округ» з бюджету тим депутатам, які мали не голосувати за його відставку, то очевидно, що він був прямо зацікавлений у розподілі 60 мільйонів уже сьогодні. Позиція Благодира йому зовсім не на руку, але, кажуть, згоди між ними немає.
- Будемо домовлятися, бо через це питання бюджет загалом не прийнятий, а бюджет - це люди, це інтереси лікарів, вчителів, вони всі чекають нашого рішення, - прокоментував Данильчук.
Щодо «дабл-депутатів» Олександр Данильчук каже, що тільки-но ОВК зачитає своє рішення на сесії, як він одразу «посадить у крісла» тих, котрі є депутатами. Чому ОВК не засідає й не приймає рішення, якщо Ковальчук та Сайчук мають рішення суду, він не знає. Каже, що впливу на ОВК не має.
До середи депутати мають домовитися про поділ бюджету розвитку. На їхні домовленості, вочевидь, вплине і те, як змінюватиметься ситуація з поширенням коронавірусу і якою буде позиція Києва, на яку також вплине ця ситуація.
Світлана Федас. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також