Де народжувати, щоб не ходити потім на могилу дитини?

5848 8

Ми у соцмережах:

Де народжувати, щоб не ходити потім на могилу дитини?

На цвинтарі в селі Немовичі, що в Сарненському районі, в одній труні поховали Марину Захарчук та її ненароджене немовля. Жінка хотіла народити п’яту дитину, але 7 липня рідним сповістили про її смерть.

Головний лікар Сарненської центральної районної лікарні Василь Іванюк не вірить, що була допущена помилка з боку лікарів, бо пацієнтка була у групі ризику:

— Судово-медичний експерт підтвердив, що летальний випадок не пов'язаний із гінекологічними моментами. В жінки були супутні патології, які на це вплинули.

Однак розповідати про обставини смерті породіллі та чому її з такими «патологіями» одразу не направили до Рівного в обласний перинатальний центр п. Іванюк відмовляється. Каже, що до офіційного підтвердження діагнозу, який призвів до такого жахливого випадку, від коментарів утримається. Тепер із цією справою розбиратиметься поліція та комісія при обласному управління охорони здоров’я Рівненської ОДА.

Хоч з обласним перинатальним центром теж не все так просто. Нещодавно двох лікарів цього медичного закладу — Віталія Липного та Олену Садову — звинуватили у службовій недбалості, що призвело до смерті дитини. Як стверджує потерпіла Тетяна Левко, вона не лише втратила дитину, але її позбавили можливості вдруге народити:

— До лікарні мене привезли ввечері через сильний біль у животі. Хоч я була в Клевані на обліку, та «швидка» доправила мене до перинатального. Олена Садова мене оглянула і направила під крапельницю. Була 21-ша година. Болі тривали, але за всю ніч лікар до мене прийшла лише раз, о 3-й годині, щоб повідомити, що я маю здати аналіз сечі. Хотіли, щоб я брала у руки крапельницю і йшла у туалет. Звичайно, цього я зробити не могла. Тоді медсестри поставили мені катетер. Уже вранці мої рідні наробили галасу та спитали, чому до цього часу не зробили УЗД. Лише тоді, о 10-й годині, я побачила лікаря Віталія Липного. А о 12-й годині після УЗД мені повідомили, що плід мертвий.

Лікарі запевняють, що дві доби дитина була у неї в утробі мертва, та жінка у це не вірить, за її словами, у морзі її чоловіку повідомили, що плід був здоровим. Також через сильну кровотечу жінці видалили матку, тому вона уже не зможе народжувати.

Днями відбулося підготовче судове засідання у цій справі. Обох лікарів захищає один адвокат — Олександр Корнега.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також