Де у Рівному отримати переселенцям довідку, яка дає право на допомогу

1566 0

Ми у соцмережах:

Де у Рівному отримати переселенцям довідку, яка дає право на допомогу

До Рівного продовжують прибувати переселенці з інших регіонів, де тривають активні бойові дії. Частина з них у місті транзитом — ночують одну-дві доби, щоб потім їхати в інші західні області або до кордону. Але чимало все ж вирішують залишитися, хоча б на деякий час. Куди їм звертатися за довідками і як поновити втрачені документи — пояснюють міські чиновники.

Олександр Третяк, міський голова Рівного:

— Станом на 30 березня у Рівненській громаді було зареєстровано 8733 внутрішньо переміщених особи, частина з них уже отримали довідки та подали заявки на отримання цього документу. Отримання цієї довідки дуже важливе, бо на її підставі буде оформлено всі подальші виплати та документацію, в тому числі й стосовно запису дітей до школи. ВПО у місті отримують продуктові пакети: такий пакет розрахований на сім’ю на два тижні, і їх у Рівному вже видано понад 600. Також видали понад 500 пакетів з речами для особистої гігієни. П’ятеро осіб, яких евакуювали до Рівного, висловили бажання про поселення в обласні інтернати — це самотні люди, з інвалідністю або похилого віку.

Держава працює над механізмом компенсації, й ви можете отримати компенсацію або допомогу на проживання (вона надається щомісячно для ВПО у місцях звернення). Для дітей та для осіб з інвалідністю ця допомога становить три тисячі гривень, а для інших осіб — дві тисячі гривень. Все це ви можете отримати в додатку «Дія», тож слідкуйте за оновленнями.

Сергій Черній, директор міського департаменту соціальної політики:

— Департамент працює в штатному режимі — приймаємо людей щодня по буднях, як і раніше. Наші фахівці працюють без обіду, інколи залишаються після роботи, часом — і в суботу-неділю. Але у вихідні ми не працюємо в режимі прийому. Зате є «гарячі» лінії: багатоканальний номер міськвиконкому 1553, а ще номери 096 057 67 19 та 096 050 14 37. На сьогодні у нас є п’ять операторів, які приймають дзвінки та надають консультації телефоном. За вихідні ми опрацьовували ті заяви, що уже були взяті, щоб потім видати їх людям у понеділок. Багато відвідувачів зверталися щодо видачі довідок, що вони є внутрішньо переміщеними особами — наразі оформляється документація для понад 4 тисяч переселенців.

Якщо людина залишилася без документів і їй потрібно отримати довідку ВПО, то необхідно звертатися у паспортний стіл на Словацького, 3 — там дають написати заяву про відновлення документів і першочергово видають довідку про ідентифікацію особи.

Що стосується отримання компенсації для тих, хто поселив у себе переселенців, то фізична особа-власник житла має звернутися у виконавчий комітет міської ради.

Раніше, щоб отримати таку довідку ВПО, можна було звертатися як до управління соцзахисту, так і у приміщення «Інваспорту» на вул. Поштовій та до міського центру надання адмінпослуг, що на майдані Просвіти. Але з 5 квітня заяви на реєстрацію переселенців та виплату їм допомоги на проживання приймають тільки у ЦНАПі. Попередньо записатися на прийом можна за єдиним багатоканальним номером (0362) 40-00-43 або подзвонити у відділ реєстрації місця проживання за телефоном: 097043-00-43. Працює установа з понеділка по суботу, з 9.00 до 17.00.

Загалом на Рівненщину прибуло 47 тисяч переселенців. З них понад 41 тисяча вирішили залишитися у нашій області. Для переселенців діють номери цілодобової гарячої лінії (0362) 400 100, 098 505 83 25 та 097 008 81 91. Так само на ці номери можуть звертатися й місцеві мешканці, які хочуть запропонувати житло тим, хто тікає від війни з інших регіонів.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також