Де взяти гроші на 56 днів відпустки рівненським вчителям?

5137 0

Ми у соцмережах:

Де взяти гроші на 56 днів відпустки рівненським вчителям?

У червні в рівненських школах завершилися уроки, і вчителі пішли у відпустки. Спершу на час воєнного стану відпочинок педагогів скоротили до 24 днів, а тепер хочуть знову повернути усі 56 днів. І в цьому проблема. Де взяти на це грошей, щоб ще й вистачило на новий навчальний рік — ламали голови чиновники двох управлінь.

Віктор Шульга, начальник міського управління бюджету та фінансів:

— Управління освіти мало субвенцію, але держава забрала 60 мільйонів. Тож утворився певний дефіцит фінансових ресурсів. Його якимось чином потрібно покривати. Можливості безболісно вийти з ситуації в нас були, бо відпустка для вчителів на період воєнного стану складає 24 календарних дні. Але на сьогодні внесено зміни в законодавство і повернулися до 56 днів, і нам треба уже ці 56 днів відпустки закривати — оце найважливіше, термінове питання. Тому й зібрали позачергове засідання міськвиконкому, щоб вирішити питання відпускних для педагогічних працівників.

Ми знайшли економію коштів разом з управлінням освіти — загальна сума, яка спрямовується, становить 9,7 млн грн. Тоді ми закриваємо відпускні повністю по школах. Надалі управління освіти працює над коригуванням, щоб частково покрити отой дефіцит: або різко скорочувати мережу, а це значить — звільняти людей з роботи або відпрацювати питання так, щоб воно пройшло більш-менш м’яко. Але наперед говорю, що це велика сума, десятки мільйонів потрібно ще, щоб закрити питання по зарплатах в освітній галузі. Якщо не будемо зменшувати рівень стимулюючих надбавок для працівників шкіл.

Богдан Турович, начальник міського управління освіти:

— Поки що відпустка регламентована — 24 дні, тобто Президент ще не підписав, що може бути 56 днів. Тому поки нам вистачає. Плюс ще у квітні ми почали вживати заходів з економії заробітної плати. Відповідно, ця економія перетягнеться на майбутні періоди. І сподіваємося, що липень-серпень ми закриємо власними силами. А далі — будемо бачити.

Звільняти вчителів? Та ні, ми не говоримо про звільнення. Зрозуміло, що нам треба буде якийсь ресурс шукати внутрішній, економити на фінансуванні інших статей. Звичайно, що будемо писати лист на департамент освіти, оскільки в нас забрали кошти з державного бюджету, освітню субвенцію. А ми знаємо, що в тих регіонах, де відбуваються воєнні дії, кошти не використані і є висока ймовірність того, що їх будуть розподіляти сюди, де бракує. Тому ми готуємо аргументований лист, щоб нам додали коштів.

За кордоном було близько 130 вчителів, більша частина з них долучалася до навчання онлайн, але були й такі, які не проводили уроки. І ми для себе робимо висновок — що вони, напевно, могли знайти там роботу, і це є ризик того, що вони не повернуться і нам треба буде шукати, ким їх замінити. Насправді є випускники-педагоги, плюс приїжджають вчителі з окупованих території — звернення щодо працевлаштування є, хоч і не багато. Думаю, що ми викрутимося. Загалом маємо понад 4600 всіх педагогічних працівників, з них шкільних вчителів — майже 3,5 тисячі. Ще 430 працюють у профтехосвіті, а решта — в дитячих садках.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також