День гніву у США

1293 0

Ми у соцмережах:

День гніву у США

У Нью-Йорку пройшов «День гніву Сполучених Штатів», котрий повинен був стати наймасштабнішою акцією протесту проти благополуччя багатіїв. Однак поліція не дала заблокувати Уолл-стріт, і протестуючі мирно пообурювалися у відведених місцях. В акції взяли участь кілька тисяч осіб, розбитих на групи, в різних частинах південного Манхеттена.

Активісти готували масштабну акцію протесту протягом кількох місяців. При цьому вони максимально задіяли — за прикладом організаторів недавніх масових виступів у Єгипті, Іспанії й Ізраїлі — соціальні мережі й інтернет-спільноти. У плани входила повна блокада Уолл-стріт — вулиці, що є фінансовим серцем США. Учасники акції збиралися розміститися в південній частині з наметами і залишатися там протягом кількох тижнів або навіть місяців, поки влада країни всерйоз не візьметься за рішення проблем з безробіттям і зростаючою класовою нерівністю. Однак через те, що про підготовку «Дня гніву» було відомо заздалегідь, поліція змогла ретельно підготуватися до нього — вже з самого ранку, до приїзду активістів, безліч кварталів у південній частині Манхеттена були оточені. Учасникам акції протесту була залишена лише невелика ділянка Уолл-стріт і прилягаючих вулиць. У результаті протестуючі розбилися на безліч невеликих груп, які наводнили сквери, майдани і парки міста.

 
В акції взяли участь люди різного віку, в основному — безробітні. 23-річний кухар з Коламбуса (штат Огайо) Міка Чемберлейн приїхав у Нью-Йорк автостопом, не маючи ані гроша в кишені. «У цій країні мільйони людей сидять без роботи, — заявив він. — А в цей час 99% грошей зосереджені в руках 1% населення». 68-річний житель нью-йоркського району Куінс Білл Стейєрт, стоячи на барикадах Уолл-стріт, кричав: «Прикрийте Уолл-стріт». Всюди були помітні плакати з написами на зразок «Демократія, а не акціонування», «Ні культу корпорацій». Незважаючи на участь в акції безлічі соціальних груп, у тому числі анархістів і антиглобалістів, серйозних інцидентів протягом дня не виникло. Поліція Нью-Йорка не стала застосовувати зайву силу до маніфестантів, хоча й офіційного дозволу на проведення акції вони не мали. «Ми були чудово інформовані про її підготовку, тому було вирішено не вживати будь-яких особливих мір, крім оточення деяких найважливіших об’єктів», — заявив офіційний представник поліцейського управління Нью-Йорка Пол Браун.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також