Кожен громадянин Євросоюзу щорічно викидає на смітник в середньому 179 кілограмів овочів, фруктів, м’яса та інших продовольчих товарів.
Загалом — майже 90 мільйонів тонн нез’їдених харчових продуктів. Такі факти наводяться в дослідженні, проведеному за підтримки Єврокомісії. «Ця обставина — запаморочливий приклад неефективного використання ресурсів», — говорить єврокомісар з питань охорони здоров’я та захисту споживачів Джон Деллі. З усіх нез’їдених продуктів, які опиняються на смітнику, 42% викидають приватні домогосподарства, 39% викинутих продуктів виявляються в смітті підприємств-виробників і 14% — у смітті великих продуктових магазинів. Решту 5% викидають дрібні продуктові крамниці. Автори дослідження бачать причини такої значної кількості їжі, що викидається, в надмірності виробництва продуктів, їхньому неправильному зберіганні, а також у надмірному марнотратстві споживачів при веденні господарства.