Нові тарифи з травня: сміття стає дорожчим

1072 0

Ми у соцмережах:

Нові тарифи з травня: сміття стає дорожчим

З травня 2024 року для усіх споживачів Костопільської громади дорожчає послуга з вивезення сміття. Послуга також змінює назву: тепер платитимуть не за вивезення сміття, а за управління побутовими відходами, як вимагає новий закон

Востаннє тариф змінювався рік тому, у березні 2023-го. При цьому норми утворення побутових відходів залишаються незмінними.

Тариф на послугу, як і раніше, встановлено у гривнях за кубометр відходів. Для населення послуга подорожчає на 10%, для бюджетних установ – на 14,5%, для усіх інших споживачів – на 26%. Норми утворення відходів для населення розраховані на кожну зареєстровану у помешканні особу і становлять 0,63 кг на добу на кожного мешканця багатоквартирних та одноквартирних будинків, 0,69 кг на добу – для кожного мешканця одноквартирних будинків з присадибними ділянками. У разі, якщо людина не живе у помешканні, а на неї нараховують за послугу, для з’ясування фактичних обставин потрібно звернутися у «Костопількомунсервіс».

За словами керівника «Костопількомунсервісу» Ігоря Онищука, з нового тарифу підприємство прибутків не одержить, лише компенсує свої витрати на надання послуги,  повідомляє Костопільщина 21 століттяВодночас цьогоріч інвестує близько одного мільйона гривень власних коштів у придбання 45 контейнерів для збору сміття, а також у зведення огорожі сміттєзвалища та огородження території підприємства.

Проблема сміття з кожним роком стає все більш гострою, і не лише у Костопільській громаді. Як розповів Ігор Онищук, сміттєзвалище, що неподалік Лісополя, відкрили у 2014 році, нині воно заповнене на 75%. З кожним роком обсяги відходів лише зростають. З урахуванням цього збільшення територія сміттєзвалища до 2029 року буде заповнена вщерть.

У липні 2023 року набув чинності закон «Про управління відходами», який передбачає нові підходи до управління відходами і «не бачить» сміттєзвалищ взагалі. Тобто потрібно закладати полігон побутових відходів з інфраструктурою, сортуванням сміття, лінією переробки тощо. Зробити полігон з діючого сміттєзвалища неможливо, а відповідної комунальної ділянки ні в Костопільській, ні в сусідній Малолюбашанській громаді немає. Зараз «Костопількомунсервіс» чекає з Мінекології роз’яснень нового закону. Обговорюють також можливість вивезення та розміщення відходів на полігонах інших громад. Але це ще не наміри, це лише обговорення можливих варіантів.
 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також