Депутати поділилися грошима… з пам’ятниками

2068 0

Ми у соцмережах:

Депутати поділилися грошима… з пам’ятниками

Великодушний жест зробили депутати на останній сесії міськради. З майже 164 тисяч гривень, передбачених на забезпечення їхньої діяльності у цьому році, вони погодилися віддати 34 тисячі на благоустрій території біля двох пам’ятників Рівного.

У число пам’ятників, які облаштовані за кошти для депутатської діяльності, потрапили пам’ятник етнічним українцям Холмщини, що на розі вулиць Драгоманова і Чорновола, та пам’ятник волинським чехам на розі вулиць Соборної та Дубенської. Щоб територія біля них стала окрасою міста, депутати найбільше пожертвували видатками на витрати, пов’язані з використанням ними автотранспорту. Замість того, щоб компенсувати собі на цю мету десять тисяч гривень, як вони передбачили раніше, міські обранці обмежаться сумою лише в одну тисячу гривень. Суттєво «урізати» себе депутати вирішили також у видатках на відрядження (дві тисячі гривень замість шести), у «непередбачених видатках» (три тисячі замість семи) та представницьких витратах (одна тисяча замість чотирьох). Лише на 300 гривень замість двох тисяч міські обранці нароблять собі візиток і на одну тисячу гривень, а не на три, як передбачалося, передплатять періодичних видань. Пожертвували вони і радіомікрофоном. Після того, як дві тисячі гривень, передбачених на його придбання, віддали на благоустрій території біля пам’ятників, коштів на таку «цяцьку» в міських обранців не залишилося. Ради інтересів громади міста депутати свідомо відмовилися і від половини коштів, передбачених на відшкодування їм середньої зарплатні за дні, проведені у сесійній залі (було дві тисячі гривень) та аж на 300 гривень зменшили видатки на вітання одне одного зі святами (було 4,5 тисячі). Не залишилося у міських обранців і коштів на фотопослуги. Тож замість того, щоб фіксувати пам’ятні миті свого депутатства, вони милуватимуться зробленим біля пам’ятників. Втім, у розрахунках не обійшлося без «проколів». Забувши, що при затвердженні кошторису видатків на свою діяльність 5,5 тисячі гривень віддали на фінансування міської програми «Ветеран», депутати, дбаючи про пам’ятники, залишилися у збитках. Так, вирішивши чотири тисячі гривень для облаштування сесійної зали та дві тисячі гривень на придбання цифрового фотоапарата перекинути на благоустрій території біля пам’ятників, вони не врахували, що у видатках на ці витрати залишили суми на тисячу гривень менші від названих. Тож, відповідно, залишили не тільки себе тепер без фотоапарата і сесійну залу без облаштування, а й територію біля пам’ятників без двох тисяч гривень. «Урізатимуть» через це себе міські обранці за іншими статтями видатків чи віддадуть на благоустрій території біля пам’ятників 32 тисячі гривень замість 34 — поки що невідомо.

Довідка «РВ» У 60-70-х роках XIX століття відбулося наймасовіше переселення чехів на українські землі (Волинську губернію Російської імперії) на запрошення царського уряду. У 20-30-х роках ХХ століття більшість волинських чехів мешкала на території Волинського воєводства Польської держави. У роки першої світової війни багато волинських чехів воювали у складі російської армії. Трагічну сторінку історії волинських чехів вписала друга світова війна. 13 липня 1943 року гітлерівці знищили в чеському селі Малин (Млинівський район) 374 чехи. Патріотично налаштовані чехи об’єдналися в антигітлерівську організацію «Бланік», яка випускала «Глашатель» чеською мовою. В березні 1944 року в Рівному дислокувалась І Чехословацька окрема бригада Людвіка Свободи. Десять з половиною тисяч чехів з Волинської та Рівенської областей вступили в бригаду Свободи. З них було створено І Чехословацький армійський корпус. Чеські вояки брали участь у визволенні України та Чехословаччини і на Волинь вже не повернулися. 60 років тому, в січні–травні 1947 року, в рамках Волинської акції за домовленістю між урядами СРСР та Чехословаччини з території Рівенської та Житомирської областей України у Чехословаччину було переселено близько 10 тисяч сімей. Натомість з Чехословаччини переселилося близько трьох тисяч українських та словацьких сімей. Нині у Рівенській області мешкає близько трьох тисяч чехів. В місті Дубно діє міська організація Чеське товариство «Стромовка».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також