Депутатів карають «по-свободівськи»

1914 0

Ми у соцмережах:

Назарій Загоровський

«Свобода» на Рівненщині показово позбулася двох своїх депутатів. Якщо в обласній раді депутата з Костополя Анатолія Алексейчука виключили з фракції, то в міського обранця з Рівного Назарія Загоровського ще й забрали мандат. Кажуть, одного покарали за зраду, а іншого — за спосіб життя.

На сесії міськради Рівного «свободівську» ініціативу замінити чинного депутата з фракції Назарія Загоровського на іншого сприйняли як жарт. Адже важко пригадати, чи таке узагалі колись було. На сесію «свободівці» принесли написану Загоровським заяву, в якій він сам відмовляється від депутатських повноважень. Проте під час обговорення голова регламентної комісії, член фракції «Солідарність» Олександр Чубай зауважив, що питання внесено з голосу, проект рішення завчасно не був оприлюднений на сайті, а тому його можна буде оскаржити у суді. Більше того, жодна комісія не розглядала цей проект рішення та не чула думки самого Назарія Загоровського. Можливо, він захоче залишитись депутатом і без «Свободи», додав Чубай.

— Так людину можна вивезти у ліс, а тим часом принести заяву про її добровільне складання повноважень, — сказав депутат Чубай. — За таке не можна голосувати.

Але після тривалих депутатських дискусій у залі ради з’явився лідер фракції Юрій Осіпчук. І думка депутатів змінилася — 23 голосами міськрада відібрала мандат у Загоровського. Без політичних домовленостей, кажуть, тут не обійшлося.

Місце Назарія Загоровського тепер має зайняти наступний у списку «Свободи» кандидат. Хоч партія і тут вирішила вчинити інакше. Депутатом став (хоч і ненадовго — до місцевих виборів восени) колишній активіст «Свободи», а тепер заступник директора «Рівнекниги» Дмитро Козачок, хоча перед ним у виборчому списку партії було ще кілька осіб: пенсіонерка Любов Гаврон, головний лікар обласного центру екстреної медичної допомоги Андрій Бортнік, екс-радник голови ОДА Сергій Мулявко, підприємець Микола Крук та журналіст Павло Шамшин.

— Не всі члени нашої партії мають бажання ставати депутатами на цей короткий період, — розповідає керівник фракції «Свобода» Юрій Осіпчук. — Адже наступні місцеві вибори припадають на 2020 рік. У нас була така думка, щоб депутатом став Дмитро Козачок, бо він людина, яка активно допомагає нашій партії.

Ще одне рішення щодо «свободівського» депутата пролунало на сесії Рівненської обласної ради, яка відбулася 20 грудня. Саме тоді обласна рада ухвалили бюджет 2020 року. Депутат і підприємець з Костополя Анатолій Алексейчук був єдиним, хто з фракції «Свободи» натиснув кнопку «за». Його колеги по фракції сприйняли це як зраду, тому й виключили його зі своїх лав. Про таке рішення партії з трибуни оголосив керівник фракції Олександр Савчук. Партійці ще не вирішили, чи будуть позбавляти п. Алексейчука мандата депутата.

Олександр Данильчук, голова обласної ради, так прокоментував цю ситуацію:

— «Свобода» була проти бюджету. Ситуація взагалі дуже цікава… Чув таке твердження: якщо ти патріот, то не підтримуй обласний бюджет. Але не може людина бути патріотом, якщо вона не голосує за обласний бюджет. Без бюджету область не зможе функціонувати.

Олександр Савчук, керівник фракції «Свобода» в обласній раді:

— На бюджетній комісії та сесії ми зазначали, що в області є заборгованість перед медичними працівниками — 24 млн грн. До сесії медична субвенція не надійшла з державного бюджету. Був ризик, що медики залишаться на свята без заробітних плат. Були борги й по інших комунальних закладах. Тому ми просили почекати, поки надійде субвенція з державного бюджету, а тоді уже проводити сесію. До 31 грудня ще було достатньо часу, щоб прийняти бюджет. У нас є таке правило: якщо більшість фракції проти, то усі підтримують це рішення. Однак наш депутат порушив фракційну дисципліну. Оскільки у нього немає спільних інтересів з фракцією, то хай реалізовує свої завдання поза межами нашої фракції.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також