Державний нотаріус — на вагу золота?

3992 0

Ми у соцмережах:

Державний нотаріус — на вагу золота?

Рівняни, яким доводилося звертатися за послугами державних нотаріусів, скаржаться: чергу до них потрібно займати з першої години ночі, а ходити за вчиненням нотаріальних дій — місяцями.

— Хотів би дізнатися, чому в Рівному така проблема з організацією роботи державних нотаріусів, — звернувся у редакцію рівнянин Віталій. — Адже ще торік звернувся в першу державну нотаріальну контору міста за оформленням спадщини і не зміг це досі зробити. Натомість був прикро вражений ставленням у конторі до клієнтів. Скажімо, щоденно сюди приходить близько 30 людей, а за ввесь день нотаріуси приймають лише двох-п’ятьох з них. Через це, щоб потрапити на прийом, люди займають чергу з першої години ночі і мерзнуть під конторою, оскільки вона відчиняється о дев’ятій, а нотаріуси приходять на роботу із запізненням. Зрозуміло, що з такими чергами потрапити до нотаріуса вдається мінімум за два тижні, а то й через кілька місяців. Адже прийом веде, як правило, лише один з нотаріусів. Та й то приймає поза чергою купу своїх знайомих. Полегшити роботу нотаріусам і тим, хто до них звертається, міг би прийом за талонами, в яких би вказували час, на який потрібно прийти, а ще — інформаційні стенди з переліком документів для оформлення спадщини. Але таких у конторі не побачиш. Про ввічливість у спілкуванні з клієнтами говорити теж не доводиться. При спробі запитати щось у працівників контори тебе, м’яко кажучи, «посилають». А документи доводиться по кілька разів переробляти і подавати заново тому, що в нотаріальній конторі їх гублять. Незважаючи на це, люди скаржитися у вищі інстанції не поспішають: бояться, що це позначиться на них при вирішенні питання. Адже ніхто не може гарантувати, що тоді не доведеться ходити до нотаріуса ще вдвічі довше. Тож хотів би знати, чи не спеціально такі умови створено для людей, щоб вони вимушені були за пришвидшення вчинення нотаріальних дій платити хабарі? Отримати відповіді на ці запитання у першій державній нотаріальній конторі не вдалося — її керівник відмовилася від спілкування з журналістом, зіславшись на велику зайнятість. Тому довелося звертатися до її безпосереднього керівництва.

Коментар Степан Данилюк, начальник обласного управління юстиції: — Проблема в тому, що у Рівному не вистачає державних нотаріусів. Адже займаючись приватною практикою, нотаріуси отримують у кілька разів вищі прибутки, ніж на державній роботі, тож, відповідно, віддають перевагу приватній практиці. В результаті з восьми посад державних нотаріусів у місті заповнені лише чотири. Через це у першій нотаріальній конторі замість чотирьох нотаріусів приймає три, а в другій замість чотирьох лише один. А, скажімо, у Костопільському та Демидівському районах з цієї ж причини державних нотаріусів немає взагалі. Проблема нестачі державних нотаріусів порушувалась на першій нараді у нового міністра юстиції, яка відбулася наприкінці грудня. Бо вона існує по всій Україні. І одна з можливостей її вирішити — це внести зміни до законодавства, якими урівняти приватних і державних нотаріусів у правах. Адже нині оформляти спадщину можуть лише державні нотаріуси. Щодо скарг на роботу державних нотаріусів, то торік їх було з усієї області лише три, причому стосувалися вони вчинення нотаріальних дій, а не організації роботи.

До речі Торік державні нотаріуси Рівного, як повідомила головний спеціаліст відділу нотаріату облуправління юстиції Ірина Оверчук, вчинили 8568 нотаріальних дій. Це в середньому на одного нотаріуса — близько семи у день. За її словами, таке велике навантаження, низька зарплатня, необхідність спілкуватися з людьми похилого віку, які найчастіше звертаються у державну нотаріальну контору, бо тут послуги дешевші, ніж у приватних нотаріусів, і змушує державних нотаріусів шукати кращого хліба.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також