Дешеві квартири банк може відібрати

1307 0

Ми у соцмережах:

Дешеві квартири банк може відібрати

Народний депутат Віктор Матчук застерігає тих, хто хоче скористатись дешевою іпотекою, ініційованою Президентом України. Адже видача пільгових кредитів на житло не прописана в жодному законі. Через це люди, які отримають дешеву іпотеку, згодом можуть постати перед вибором — або самостійно сплачувати повну відсоткову ставку, або опинитись перед загрозою, що банк відбере і продасть їхню квартиру.

— Кошти на компенсацію відсотків за кредитами закладені тільки у бюджеті на цей рік, - пояснює Віктор Матчук, який, до речі, є членом Комітету Верховної ради з питань будівництва, містобудування, ЖКГ і регіональної політики. - Ну, можливо, ще наступного року щось виділять. А далі що? Влада зміниться, обставини зміняться, а жодних законодавчих підстав для компенсації відсотків не залишиться. Але українцям цього не пояснюють. Влада щаслива, що знайшла гроші на дешеву іпотеку на цей рік і перед виборами. Що буде далі — їм байдуже. За словами нардепа, захистити людей можна через прийняття спеціальної державної програми, в якій слід прописати необхідність обов'язкового виділення в бюджеті кожного року конкретної суми коштів для завершення реалізації цієї програми. Крім того, держава повинна розробити уніфікований договір між власниками квартири, банком і забудовником. - Це буде хоч якоюсь гарантією захисту для всіх власників дешевої іпотеки. Бо сьогодні в уряді спускають все на облдержадміністрації і кожен розуміє реалізацію ідеї про дешеву іпотеку по-своєму, — підкреслює народний депутат.

Довідка "РВ"

Попередньо затверджено чотири будинки на Рівненщині, які добудовуватимуть за держпрограмою "Доступне житло" — дві багатоповерхівки в Рівному та по одній у Костополі й Кузнецовську. Кредити на придбання в них житла здешевлять бюджетним коштом. Рівняни сплачуватимуть лише 3%, а 13% — їм компенсуватиме держава. Позику надаватимуть на 15 років. Нещодавно ОДА повідомила, що ще п'ять забудовників висловили готовність завершувати розпочаті будинки за державною програмою — у Рівному, Березному, Дубровиці, Дубні та Зорі Рівненського району. Вони вже готують необхідні документи для погодження в Мінрегіонбуді. Потенційним учасникам нової іпотечної програми в ОДА пропонують звертатися на гарячу телефонну лінію за номером 695-303 та повідомити, в якому населеному пункті вони готові купувати доступне житло в новобудовах.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також