Дідівщини у Нацгвардії немає, але накази виконувати треба

2044 1

Ми у соцмережах:

Сергій Осташевський

П’ять років тому в Україні замість внутрішніх військ створили Національну гвардію — військову структуру, яка підпорядкована, втім, Міністерству внутрішніх справ, а не Міноборони. Від минулого року в Рівному діє окрема частина нацгвардійців, і набір до неї триває. Хто може служити у Нацгвардії та які умови там створили — розповів в інтерв’ю для «РВ» заступник командира рівненської частини Сергій Осташевський.

— Нацгвардія та внутрішні війська — це дві зовсім різні організації. Певні функції перейшли, як-от конвоювання, охорона громадського порядку. Проте Нацгвардія має і нові завдання — антитерористична діяльність, захист суверенітету і територіальної цілісності. У неї є артилерія, танки, авіація, безпілотні комплекси, розвідка. Частина людей перейшла з внутрішніх військ, проте у Нацгвардію набрали дуже багато нових людей.

— Якщо в країні знову буде революція, наприклад, нацгвардійці стануть на сторону мітингувальників чи захищатимуть владу, як у 2014 році внутрішні війська?

— Національна гвардія працюватиме відповідно до законодавства, в якому сказано, що вона повинна захищати український народ та інтереси громадян України, а не інтереси якогось певного керівника. Ми багато уваги приділяємо тому, щоб військовослужбовці знали порядок використання зброї, військової техніки, спецзасобів. У законі про внутрішні війська цього прописано не було, у законі про Нацгвардію — є. Нацгвардієць має повне право не виконувати злочинний наказ.

— А якщо йдеться навіть не про злочинний наказ, а про той, який суперечить переконанням військовослужбовця? Наприклад, має право нацгвардієць відмовитися охороняти когось із кандидатів у президенти, які виступають на центральних площах міста?

— Ні, адже йдеться про охорону громадського порядку і публічної безпеки — і не важливо, чи це виступ президента, кандидата у президенти, концерт чи футбольний матч. Окрім того, участь Нацгвардії у таких заходах — офіційна, видається наказ командира. Відмова нацгвардійця означатиме відмову виконувати завдання командира, що передбачає кримінальну відповідальність.

— Минулого тижня, коли приїздив Петро Порошенко і заходи безпеки у Рівному були посиленими, дехто ображав нацгвардійців та поліцейських, які охороняли сцену та блокували прохід частиною майдану Незалежності. Після подібних інцидентів доводиться працювати психологам із військовослужбовцями?

— Наші військовослужбовці розуміють, що є служба, а є особисте життя. А тим, хто вигукує образи, я би порадив спершу самим піти послужити у поліцію чи Нацгвардію. Та й кричати образи, як на мене, дуже низько. Військовослужбовці приймали присягу і виконують свої обов’язки перед державою.

— А як щодо позитивної реакції: підійти і погладити, наприклад, службового пса чи зробити селфі з нацгвардійцями можна?

— Ніхто не може підійти і схопити нацгвардійця за пістолет, правда? Службовий собака — це теж своєрідний засіб для виконання службових обов’язків. Погладити його, звісно, можна, але це не рекомендується. А ось селфі — можна (сміється. — Ред.).

— Нацгвардія — щось середнє між поліцією та Збройними силами. А нацгвардійці з ким себе більше асоціюють — з поліцейськими чи з військовиками?

— Національна гвардія тісно пов’язана з обома структурами. Я себе особисто позиціоную як військовослужбовець з правоохоронними функціями. Коли приїжджаємо у зону проведення ООС, ми виконуємо завдання ЗСУ, а у мирному житті підпорядковуємося наказам Нацполіції.

— Багато зараз на сході України рівненських нацгвардійців?

— Наразі немає. Останні повернулися на початку лютого, пробувши там три місяці. А коли поїдуть знову, щоб замінити інші частини, поки невідомо. Строковиків у зону ООС не відправляємо. Раніше вони ще могли поїхати з дозволу батьків, проте потім це заборонили. Відправляють в ООС лише контрактників, які там проводять фільтраційні заходи: виставляють блокпости, щоб затримувати сепаратистів, вилучати незаконну зброю, боєприпаси, наркотичні речовини, а також охороняють опорні пункти другої лінії оборони.

— Рівненська частина, яка раніше підпорядковувалася Львову, в серпні отримала незалежний статус. Що змінилося?

— Ми ще «замикаємося» на Галицьку бригаду у Львові, але наша частина вже розширилася. У нас був невеликий лінійний батальйон з кількома офіцерами, тепер створюємо окремі служби, відділення. Наприклад, фінансовий відділ, кадрову службу і т.п. Сам штаб збільшився десь у три рази. У Сарнах була створена окрема патрульна рота, яка охороняє громадський порядок. Ми продовжуємо набирати і контрактників, і строковиків.

— Рівненські та сарненські нацгвардійці борються з незаконним видобутком бурштину?

— Востаннє нас залучали близько року тому.

— Скількох військовослужбовців ще потребує рівненська частина?

— Процес набору не припиняється. Ми підписуємо контракти і з тими, хто не служив, і зі строковиками. Наприклад, з 60 осіб останнього призову 17 строковиків підписали контракти.

— Потрапити на службу людині, яка не служила, важко?

— Ні, проте потрібно пройти психологічні тести, які не можна назвати легкими. Тих, хто не проходить, наші психологи не пропускають на службу. В охочих у нас служити та їхніх родичів не має бути судимості. Також вони мають пройти фізичну підготовку, військово-лікарську комісію, співбесіду з командиром та його заступниками. Опісля ще СБУ та Нацполіція надають дані, чи людина не вчиняла ніяких злочинів. А служба у ЗСУ не обов’язкова, у нас є передбачені курси «молодого бійця».

— Нацгвардія, як і ЗСУ, активно закликає підписувати контракти. А що пропонують контрактникам-нацгвардійцям?

— З січня заробітна плата у нас зросла: рядовий отримує від 9,5 тис. грн, сержанти — від 12 тис. грн, офіцери — від 13?14 тис. грн. Нацгвардійцям передбачено безкоштовне лікування, санаторно-курортне лікування, військовослужбовці, які були в АТО чи ООС, мають пільги відповідно до закону про статус учасників бойових дій (одноразові виплати у травні, безкоштовний проїзд у транспорті, додаткова відпустка, знижка на компослуги). Офіцери перебувають в черзі на житло. Квартири, звісно, дають рідко, проте декільком людям на рік вдається отримати. Також наша частина домовилася про безкоштовне проживання у гуртожитках.

— Нацгвардійці можуть самостійно обрати, де їм служити і що саме робити?

— Контрактники — так. Перевести людину в іншу частину можуть лише за особистим бажанням та заявою військовослужбовця-контрактника. А ось солдати строкової служби зобов’язані служити у тій частині, яку для них визначили. Проте строковик може перевестися за місцем проживання за сімейними обставинами чи якщо заявить, що підписує або має намір підписати контракт. Контрактникам також можна обрати і посади: стрільця у стрілецькій чи патрульній роті, командира відділення, якщо людина вже служила, і т.п.

— Жінок у Нацгвардії багато?

— У рівненській частині — приблизно 25 жінок, що становить 5?7% від загальної кількості військовослужбовців. Цей відсоток великий порівняно з тим, що було раніше. Жінки завжди були і в ЗСУ, і у внутрішніх військах, але на посадах зв’язківців, діловодів. Зараз тенденції змінилися. Тепер у нас жінки займають посади і стрільців, і конвоюють засуджених, і здійснюють функції охорони громадського порядку — і роблять все нарівні з чоловіками. На мою думку, це не ставлення до жінки змінилося у військових частинах, а ставлення жінок до служби.

— Дідівщина у Нацгвардії є?

— Я навіть не згадаю, щоб дідівщина була у внутрішніх військах, але якщо якісь відголоски і були, то померли ще у 2015 році, коли військовослужбовців, які заміть року прослужили два роки в АТО, одним наказом звільнили, а на їхнє місце прийшли нові. Тепер у Нацгвардії такого поняття, як дідівщина, взагалі немає. А якщо десь і трапляється, що командири підвищують голос на підлеглих, то це точно не тому, що це такий «метод виховання».

— Охочим підписати контракт потрібно йти одразу до Нацгвардії чи до військкомату?

— До нашої частини. У нас є кадрова служба, яка дасть список документів, які потрібно зібрати, та направить на психологічні тести і медкомісію.

— Торік на хабарі у 300 доларів затримали заступника начальника штабу Андрія Борисюка, який, як зазначили правоохоронці, вимагав кошти з охочого підписати контракт. Чим закінчилася ця історія?

— Закінчилася прогнозовано: чоловік заплатив штраф, значно більший, аніж розмір хабара. Також його було звільнено з Нацгвардії та позбавлено військового звання. Люди, які у такий час беруть гроші з тих, хто хоче служити, вчиняють, як мінімум, не по?людськи і точно не по?офіцерському. Заходи протидії корупції у Нацгвардії жорсткі, і якщо випадки корупції трапляються, то поодинокі. Все залежить від людей. У нашій частині подібних випадків більше не було.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також