Диспетчер у Рівному, «швидка» — у селі

2111 0

Ми у соцмережах:

Диспетчер у Рівному, «швидка» — у селі

Цього року на Рівненщині планують створити нову систему оперативно-диспет­чер­ської служби для «швидкої». Диспетчери, які прийматимуть виклики на 103 з усієї області, будуть лише у Рівному і з обласного центру розподілятимуть, яка бригада «швидкої» має реагувати на виклик навіть з найвіддаленішого села.

Проектно-кошторисна документація створення такої системи уже на експертизі. На її проведення обласна рада ще має виділити 16,7 тис. грн. А ось реалізація самого проекту обійдеться у близько 11 млн грн.

На сьогодні у кожному районі є своя диспетчерська, а після зміни буде одна — у Рівному, — коментує головний лікар Рівненського обласного центру екстреної меддопомоги та медицини катастроф Андрій Бортнік. — Диспетчери на екранах бачитимуть, де перебуває кожне авто «швидкої» в області. Це дозволить при екстрених випадках службі швидше реагувати на виклики та забезпечувати краще надання послуг. Приміщення під диспетчерську на вулиці Котляревського було зроблено ще у 2013 році, кошти наразі потрібні на обладнання. Зокрема, передбачаємо закупівлю техніки для телемедицини. Прогнозувати, коли вдасться виконати проект, важко. Але якщо все нормально йтиме, то цього року мали б запустити нову диспетчерську. Нових працівників не набиратимемо, але доведеться тим, що є, ще пройти навчання. Окрім того, потрібно буде налагодити роботу з мобільними операторами, це складний технологічний процес.

Втім, Рівненщині потрібна не лише нова диспетчерська служба, а й нові автомобілі для «швидкої». За словами Андрія Бортніка, обласний центр екстреної меддопомоги востаннє отримував авто у 2014 році. На сьогодні області потрібно 70-75 «швидких», аби хоча б частково оновити парк автомобілів.

У липні минулого року область отримала два авто швидкої допомоги «Juc» — подарунок від Китаю Україні. Проте досі автомобілями так ніхто і не їздив. Вже півроку вони на «відповідальному зберіганні» у гаражі обласного центру екстреної меддопомоги на вулиці Котляревського. Використовувати за призначенням їх не можуть через бюрократичну причину — подаровані авто досі не передано у користування центру. Лише недавно з Міністерства охорони здоров’я надійшов лист до Рівненської облради з проханням створити комісію з приймання-передачі автомобілів з державної власності у комунальну. Голова облради Олександр Данильчук розпорядження про створення комісії підписав. Проте коли вона запрацює, за словами п. Бортніка, — невідомо. Все залежить від представників МОЗ, які входять у комісію і які мають приїхати на Рівненщину, щоб підписати акти передачі.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також