Добровольці все ще тестують вакцину проти COVID-19

383 0

Ми у соцмережах:

Добровольці все ще тестують вакцину проти COVID-19

Набір добровольців на клінічні випробування китайської вакцини проти COVID-19 оголосили в Рівному восени 2021 року. Організатори запевнили, що вона умовно допущена до використання і перебуває на останньому етапі проходження перевірок. Крім того, учасникам пообіцяли фінансове заохочення — по 8000 гривень. Скільки людей стали за цей час учасниками дослідження, як війна вплинула на процес і коли повідомлять результати — про це в розмові з координаторкою клінічного випробування, кандидаткою фармацевтичних наук Оксаною Штрімайтіс.

— У клінічних випробуваннях взяли участь 314 мешканців Рівненської області. Найбільше — з Рівного. Також приїжджали з міст і сіл, що у радіусі 50 кілометрів: Дубно, Костопіль, Здолбунів, Гоща та ін. А от, скажімо, з Вараша, Радивилова чи Дубровиці учасників не було, — розповіла Оксана Штрімайтіс. — Середній вік учасників — 40 років, але долучалися як молоді люди, так і пенсіонери.

— Чим вони мотивували свою участь?

— Своє бажання стати добровольцем у клінічних випробуваннях кожен пояснював по-різному. Були ті, хто не бажав вакцинуватися, тож сподівався отримати плацебо. У випробуваннях такий шанс 50/50. Були ті, хто хотів пройти повне медичне обстеження безкоштовно. Були і ті, для кого мотивацією стала фінансова винагорода.

— Були випадки, коли попри бажання учасника довелося зупинити його участь у клінічних випробуваннях через побічні реакції чи інші проблеми зі здоров’ям?

— Ми відмовили 50 учасникам на етапі відбору до клінічних випробувань. Під час обстежень з’ясувалося, що одна жінка вагітна, у декількох виявили ВІЛ-інфекцію, деякі люди не підходили з інших причин, пов’язаних зі станом здоров’я. Після відбору вже ніхто з добровольців не припиняв участі у програмі. Був лише випадок, коли довелось перенести дату щеплення через застуду.

— Як війна вплинула на програму?

— До повномасштабного вторгнення більшість учасників встигнули здійснити 6 обов’язкових візитів, під час яких вони проходили обстеження, заповнювали щоденники й спілкувалися зі спеціалістами. Наступний етап — річний моніторинг. Щотижня ми спілкуємося з добровольцями по телефону або через повідомлення. Тому комунікація продовжується як з тими, хто зараз в Україні, так і з тими, хто виїхав за кордон.

Також ми розуміємо, яка ситуація в країні, тож усі отримали виплати. В умовах воєнного стану навіть тим, для кого фінансова винагорода не була головною мотивацією, вона неабияк допомогла.

— Яка ситуація з клінічними випробуваннями в інших містах?

— В Україні є центри й лікарні, що постраждали або були повністю зруйновані внаслідок дій агресора. Така ситуація, зокрема, в місті Пологи Запорізької області, а також у Харкові. Втім, основну документацію фахівцям вдалося вивезти. Зважаючи на ситуацію в країні, загалом спонсор задоволений результатом роботи.

— Коли з’явиться офіційна інформація про результати клінічних випробувань?

— Дослідження триватиме до тих пір, поки не мине рік із моменту введення другої дози останньому учаснику. Після того, як клінічні випробування завершаться по всій Україні, буде формуватися звіт і подаватися в Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я. Пізніше там оприлюднять висновки.

Дарина ШЕВЧУК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також