На Сарненщині добувають бурштин на городах сусідів

1905 0

Ми у соцмережах:

На Сарненщині добувають бурштин на городах сусідів

Мешканка Клесова на Сарненщині поскаржилася в поліцію на своїх односельців: чоловіки привезли на її земельну ділянку мотопомпу й почали нахабно вимивати бурштин під її хатою. Слідчо-оперативна група Сарненського відділу поліції й справді застала за промислом трьох жителів Клесова. Мотопомпу промислового виробництва та обладнання до неї поліцейські вилучили й помістили на територію райвідділу, тепер проводять розслідування.

— Такі випадки, щоб просто у людей на городах бурштин видобували, у нас трапляються, хоча й нечасто, — розповідає клесівський селищний голова Василь Гриник. — Було, що люди навіть сторожили свій город, аби не пустити копачів. Я вже котрий рік людям кажу, щоб не гидили у своєму селі, бо це те ж саме, що у себе у дворі. Та вже стомився від того, що ніхто мене не чує. Сьогодні риють у сусіда, а завтра прийдуть скаржитися, що сусіди у них риють?

Василь Гриник каже, що видобуток бурштину в регіоні досі не припинило й не зупинило ніщо — ні введення Нацгвардії, ні СБУ, ні поліція зі своїми заходами. Нічого не змінив і прийнятий наприкінці 2019 року закон про бурштин. Селищний голова каже, що не всі мешканці селища зайняті винятково видобутком бурштину, таких хіба третина. Ще третина ніколи нічим зайнята не була. Решта ж працюють на інших роботах, не пов’язаних з бурштином. Василь Гриник розповідає про можливість налагодження туристичного бізнесу та про привабливі для цього місця. Але чудово розуміє, що і на Рівненщині, і в Україні слава Клесова зовсім інша: лише як бурштинового клондайку. Він упевнений, що змінити ситуацію на краще можна лише послідовними жорсткими обмежувальними заходами з боку держави, яких вона тут так і не застосувала.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також