Дочка пацієнтки з COVID-19 стверджує, що лікує маму за власні кошти, а в лікарні запевняють, що всім забезпечені

2561 0

Ми у соцмережах:

Дочка пацієнтки з COVID-19 стверджує, що лікує маму за власні кошти, а в лікарні запевняють, що всім забезпечені

У профільній Рокитнівській ЦРЛ, яка надає допомогу хворим на коронавірус, одних пацієнтів забезпечують киснем і всім необхідним медикаментозним лікуванням, інших ні. Все залежить від того, в який корпус потрапить пацієнт. Принаймні з такими скаргами до журналістів звернулася жителька Березнівщини Іванна Стехнович.

 Про це повідомляє Суспільне.

Березнівчанка повідомила, що її 56-річну матір, котра має супутні захворювання та знаходиться в групі ризику, госпіталізували з COVID-19 до Рокитнівської РЦЛ у старе інфекційне відділення ще 10 грудня.

Пацієнтка, зі слів доньки, не могла дихати самостійно й потребувала кисневого забезпечення. За п'ять днів перебування у лікарні вона не отримала належного лікування та медикаментів, а усе доводилось купувати власним коштом, – розповідає Іванна Стехнович.

"Коли ми її відправляли туди, то для інфузії я купила фізрозчин та системи. Її покапали 2 дні, вона навіть й не знає, що їй капали. Мама давала гроші, їй купували в аптеці таблетки, які потрібні для лікування, їй не вистачало якихось ампул. Коли я приїхала, то сказали, що маму не потрібно капати через те, що її стан задовільний. Але стан задовільний не є, сатурація легень – низька. Кисень постійно пропадає вночі, а причина в тому, що балони з киснем стоять надворі й він промерзає", – розповідає донька хворої на COVID-19.

Жінка стверджує, що подачі кисню іноді немає протягом усієї ночі, а без кисневої маски мати не може дихати, починає кашляти й задихатись. Після численних дзвінків до лікарки, щоб пацієнтці надали належне лікування, їй відповіли, що всю необхідну терапію жінка отримує й попросили не псувати нерви лікарю, – каже донька хворої.

"Вже на мої прохання лікарка сказала, що викличе реаніматолога. Після огляду лікаря мені санітарка винесла список того, що потрібно купити, бо знову ж вони сказали, що нічого не мають. Там були: фізрозчин, анальгін, димедорол, ще якісь там були ампули для уколів, потім реосербілат для дезінтоксикаційної терапії – список сягнув на тисячу з хвостиком", – додає донька.

Жінка нарікає, що пацієнти, які лежать у новому корпусі, забезпеченні абсолютно всім, адже у неї там лікуються знайомі. Вони розповідають, що жодних препаратів не купують і у них є постійна подача кисню та хороші умови.

"Що у нового, що у старого приміщення – одне керівництво. Це місце для "ковідних" хворих, значить вони мають бути забезпечені чимось. Не має бути такого, що вони просто дають списки з тим, що потрібно купувати. Вони кажуть, що у них то того нема, тим не забезпеченні, або у них ліки є, але вони мамі не підходять", – уточнює березнівчанка.

Іванна Стехнович каже, що телефонувала на "гарячу лінію" й лишила там скаргу. Також писала повідомлення головному лікарю Рокитнівськох РЦЛ – він нібито запевнив, що у всьому розбереться.

Головний лікар Рокитнівської ЦРЛ Олег Костюк відповів, що у них є всі медикаменти для лікування пацієнтів із COVID-19.

"Інколи трапляються такі випадки, що люди мають супутні захворювання, то вони потребують додаткових лікарських препаратів, яких нема в національному реєстрі, і які ми не можемо закупити. Оскільки хворі потрапляють не лише з COVID-19, а й із супутніми захворюваннями, то інколи проблема така є", – розповідає Олег Костюк.

Також лікар запевняє, що у медзакладі жодних проблем з кисневим забезпеченням до хворих нема. У них них є два альтернативних джерела подачі кисню: балонне та концентроване. Тому, як і в нове, так і в старе інфекційне відділення кисень потрапляє однаково.

"Стосовно приміщення, то я дійсно підтверджую, що там старе приміщення, яке буквально в минулому році мало закриватись у зв'язку з пандемією. Ми його модернізували і використовуємо, щоб надавати медичну допомогу. Це відділення повністю забезпечене двома джерелами кисню та персоналом", – уточнює головний лікар.

Олег Костюк каже, що у двох інфекційних приміщеннях Рокитнівської ЦРМ усіх пацієнтів лікують однаково, адже медичні препарати лікарня закупляє централізовано. А на допис доньки однієї з пацієнток лікар відповів, що адміністрація лікарні вже все владнала.

"З донькою ми спілкувались і нібито вирішили це питання, там вийшла конфліктна ситуація з медичним персоналом. Ми одразу, як тільки це дізнались, то постарались це питання вирішити й розібратися. Щоб не нагнітати обстановку, жінку перевели в інше відділення та призначили нового лікуючого лікаря, хоча потреби в цьому не було", – додав головний лікар Олег Костюк.

В управлінні охорони здоров'я Рівненської ОДА інформацію про нестачу ліків та систематичні проблеми з киснем у Рокитнівській ЦРЛ спростували.

"Національна служба здоров'я України по "ковідному пакету" в лікарню перахувала 20 мільйонів 738 тисяч гривень. Ці кошти були перераховані для надання медичної допомоги. Що стосується кисневого забезпечення в рокитнівській лікарні, звичайно, кисневі балони при низьких температурах на вулиці – можуть бути проблеми з киснем. Ця ситуація моніториться і стоїть на контролі для того, щоб не було перебоїв з подачею кисню", – каже заступниця начальника охорони здоров'я в області Олена Гандзюк.

Посадовиця також запевнила, що кисню вистачає, адже зі 125 ліжок у Рокитнівській ЦРЛ зайнято лише 35, а киснем забезпечено 54 ліжок – це 43,2%. Зайнята 21 киснева точка – це 38%.

"Тому не може бути перебоїв з подачею кисню, коли у нас менше 40% зайнято кисневих точок. Якщо виникають проблеми на незабезпечення кисню, медикаментозного незабезпечення, то у вас є можливість звернутись або на "гарячу лінію", або в управління охорони здоров'я", – додала чиновниця.

Олена Гандзюк розповіла, що наразі у Рокитнівській ЦРЛ є майже 3 000 захисних костюмів, 3 500 халатів, 5 000 респіраторів, 90 000 захисних масок та 14 300 захисних рукавичок.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також