Територію навколо замку Острозьких у Дубні почали забудовувати

1950 0

Ми у соцмережах:

Територію навколо замку Острозьких у Дубні почали забудовувати

Якщо будівництво триватиме, то замок «зникне» за високими будинками та втратить свою привабливість. Та поки у Дубні не можуть навіть вирішити, хто винен у неконтрольованому будівництві: міська влада нарікає на заповідник, до якого входить замок, у заповіднику — навпаки.

Заговорили про забудову навколо замку через зведення будівлі біля рову, що навколо замку. Хто будує і чи законно, ні міська влада Дубна, ні керівництво заповідника, як стверджують, не знали.

— До міста це будівництво не має ніякого стосунку. Все видавалося за рахунок рішень заповідника, Міністерства культури і ДАБІ, — коментує міський голова Дубна Василь Антонюк. — Ми звернули на це увагу, бо потрібно криком кричати, що територія навколо замку забудовується. А її треба, навпаки, очищати, робити гарні стоянки. Земля, на якій будують, міська, але вона вважається прибудинковою територією для замку. Якщо говорити про інше будівництво на міській землі (навпроти Козацького. — Ред.), то підприємець пройшов усі процедури.

Директор Державного історико-культурного заповідника міста Дубна Леонід Кічатий натомість стверджує, що це заповідник почав бити на сполох щодо будівництва біля замку.

— Ми ініціювали зустріч на рівні ОДА, щоб можна було розібратися у будівництвах, які ведуться біля муру та окремих корпусів Дубенського замку, — зазначає пан Кічатий. — Оскільки конкретних відповідей від міста ми не отримали, чи є офіційні дозволи, протягом літа-осені ми зверталися у різні інстанції, у тому числі і до Міністерства культури, і до ДАБІ, і потрохи отримували відповіді.

Під час наради

Але для того, щоб до кінця зрозуміти суть, потрібно було створити комісію при ОДА і залучити правоохоронні органи. Потрібно детально пройтися по кожному епізоду і перевірити, чи дотримано було законодавства. А ведеться кілька будівництв: хтось ще у 2015 році отримав дозвіл від міської влади, а почав будівництво цього року, хтось влітку почав будувати, хтось восени, а хтось і взагалі не має ніяких дозволів. Але у мене немає повної картини, усе коментуватимуть правоохоронці після розслідування. Має відбутися повне вивчення документів.

До нас деякі забудовники теж зверталися, але ми лише здійснюємо нагляд за будівництвом в ареалі археологічної забудови, не маючи жодних можливостей щодо санкцій.

Спеціалістка відділу історико-культурної спадщини обласного управління культури і туризму Ірина Васильєва Суспільному зазначила, що дозвіл ДАБІ на будівництво біля рову замку є, як і погодження Міністерства культури.

— Забудовник спочатку справді не звертався за дозволом на будівництво в міністерство повторно. Бо він уже на аукціоні купив готовий пакет документів, де була експертиза і дозвіл міністерства, — зазначила пані Васильєва.

Поки триває перевірка правоохоронців, під час наради у Рівненській ОДА, обговорюючи будівництва біля Дубенського замку, вирішили створити відділ історико-культурної спадщини при Дубенській міській раді. Зокрема, зазначають в ОДА, «така структура допоможе ефективно вести подальший контроль щодо незаконних забудов на території історичного міста та інших питань збереження його історико-культурної спадщини».

— Якщо говорити про здоровий глузд, відкинувши вбік юриспруденцію, то де логіка, щоб давати погодження на забудову навколо замку? — зазначає Юрій Кічатий. — Якщо територію будуть забудовувати, то одного дня ви приїдете у Дубно і будете шукати, як добратися до замку. Є поняття естетики, відкритого простору. Не кожне місто має замки на сьогодні. Їх потрібно показувати у повному обсязі, а не забудовувати.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також