Джордж Буш: «Страта допомагає рятувати життя»

1993 0

Ми у соцмережах:

Джордж Буш: «Страта допомагає рятувати життя»

«Страта врешті-решт допомагає зберігати життя безневинних людей». З такою заявою виступив президент США Джордж Буш. Таким чином глава Білого дому прокоментував приведення у виконання вироку стосовно 57-річного Кеннета Бойда. Ця страта стала тисячною з 1976 року, коли вища міра була повернена в американське законодавство. Зараз страта дозволена в більшості районів країни.

Вища міра — стримуючий засіб для злочинності «Страта врешті-решт допомагає зберігати життя безневинних людей». З такою заявою виступив президент США Джордж Буш. Таким чином глава Білого дому прокоментував приведення у виконання вироку стосовно 57-річного Кеннета Бойда. Ця страта стала тисячною з 1976 року, коли вища міра була повернена в американське законодавство. Зараз страта дозволена в більшості районів країни. Заяву свого керівника пояснив прес-секретар Білого дому Скотт Макклеллан. «Президент є активним прихильником страти, тому що вона дійсно допомагає рятувати безневинні життя», — заявив вашингтонський чиновник. «Коли вища міра здійснюється чесно, швидко і впевнено, це служить стримуючим засобом для злочинності», — додав він. Тим часом популярність страти серед населення країни неухильно знижується, хоча на підтримку такого виходу як і раніше виступають понад 50% американців. Переконати Джорджа Буша намагається Євросоюз, де введений мораторій на страту. «Євросоюз категорично проти страти в будь-якому випадку», — говориться в офіційній заяві, підготовленій Великобританією в зв’язку з проведенням тисячної страти в США. У повідомленні ЄС закликає федеральну і місцеву владу США ввести мораторій на страту, а надалі прийняти закон про скасування цієї міри покарання. Як відзначається в заяві, Євросоюз вважає це покарання «жорстоким і негуманним». У Росії мораторій на страту був введений після вступу країни в Парламентську Асамблею Ради Європи.

Бойд назвав вирок помстою Кеннет Бойд був страчений у штаті Північна Кароліна з допомогою смертельної ін’єкції. Йому ввели три речовини, одна з яких була снодійною, друга — паралізуючою, а третя призвела до зупинки серця. Перед смертю 57-річний Бойд сказав, що страта «всього лише помста». Родичі жертв вважають, що він заслужив на страту. О 2.15 за місцевим часом лікарі зареєстрували смерть Бойда, повідомила представник пенітенціарних органів штату Пам Уокер. Остання надія на можливість скасування смертного вироку згасла, коли Верховний суд відмовився задовольнити останнє клопотання Бойда про помилування, а губернатор штату Північна Кароліна Майк Ізлі сказав, що не бачить «переконливих доказів для помилування». Бойд провів 11 років в очікуванні виконання смертного вироку, який був винесений йому за те, що він вистежив і застрелив свою колишню дружину Джулію та її батька Томаса. Обоє синів, які стали свідками вбивства матері, відвідали батька перед стратою. Бойд ніколи не заперечував своєї провини, але при цьому стверджував, що на вбивство його частково підштовхнув душевний стан, пов’язаний з пережитим у В’єтнамі, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Ув’язнений, який повинен був стати 1000-м страченим, помилуваний Напередодні стало відомо, що губернатор штату Вірджинія помилував засудженого до страти злочинця, який повинен був стати 1000-м страченим. За вироком суду минулої середи повинні були стратити 42-річного Робіна Ловітта, обвинувачуваного в пограбуванні й вбивстві в 1998 році господаря нічного клубу. Проте всього за добу до приведення вироку у виконання губернатор штату Марк Уорнер замінив страту на довічне ув’язнення. Тієї ж середи в штаті Огайо був приведений у виконання 999-й смертний вирок стосовно злочинця, який вбив двох жінок у 1985 році. У Лукасвіллі був страчений 49-річний Лукас Хікс, який у стані наркотичного сп’яніння задушив свою тещу, а наступного дня — п’ятирічну прийомну дочку. Помилування відбуваються дуже рідко: за ввесь час пощадили 229 ув’язнених — це менше чверті з числа тих, хто подавав прохання про помилування; 167 з них пощадили одноразово — тоді губернатор Іллінойса Джордж Райан назвав страту помилковою і, отже, аморальною й у 2000 році врятував від смерті всіх ув’язнених.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також