Енергоблок №5 РАЕС: створення майбутнього

3282 0

Ми у соцмережах:

Енергоблок №5 РАЕС: створення майбутнього

Продовження терміну експлуатації енергоблоку №3 РАЕС дозволило зберегти загальну генерацію атомної електроенергії до 2037 року. Але для заміщення потужностей, що виводитимуться, необхідно вже сьогодні вирішувати питання будівництва нових енергоблоків.

Рівненська АЕС ще від самого початку планувалася шестиблочною, тож для будівництва нових енергоблоків для заміщення потужностей РАЕС є відмінним майданчиком. Питання будівництва енергоблоку №5 Рівненської АЕС розглядається в НАЕК «Енергоатом», як потужності, що дозволить зберегти атомну генерацію після завершення у 2030-2031 рр. термінів експлуатації енергоблоків №№1,2 РАЕС.

Сьогодні на РАЕС виконується досить непомітна, але вкрай важлива робота, яка була розпочата ще два роки тому і без якої будівництво нового блоку неможливе.  Спочатку був розроблений техніко-економічний аналіз, що дозволило включити новий енергоблок до корпоративної інвестиційної програми. У червні минулого року ТЕА проекту був схвалений на засіданні науково-технічної Ради НАЕК «Енергоатом». В 1918 році в Компанії була затверджена типова дорожня карта будівництва нових енергоблоків та заміщуючих потужностей, на основі якої була розроблена дорожня карта будівництва енергоблоку №5 РАЕС. Наразі розпочато перший етап будівництва – передпроектні роботи. Цей етап передбачає роботи з підготовки технічних умов для проектування, роботи щодо визначення типу енергоблоку, роботи з підготовки вихідних даних, оцінку впливу на довкілля та багато іншого».

За результатами відкритих торгів виконавцем передпроектних робіт будівництва енергоблоку №5 РАЕС визначено «Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект». Цю частину роботи заплановано виконати до кінця поточного року. Реалізація проекту будівництва нового блоку на Рівненській АЕС запланована до 2030 року.

- Шлях до «першого кілочка» дуже довгий, але поки ми не зробимо малих кроків, ми не розпочнемо великі. Ще рано говорити про тип реакторної установки чи про вартість будівництва. Прийняття рішення щодо будівництва енергоблоку АЕС належить до компетенції Верховної Ради, але до цього ще далеко. На мою думку, зараз головне, щоб усі ми звикли до словосполучення «п’ятий енергоблок РАЕС», адже всі об’єкти завжди спочатку створюються на папері, а до цього – народжуються в головах та серцях людей, - розмірковує Сергій Куроєдов, заступник генерального директора з капітального будівництва.  - Будівництво нового блоку нерозривно пов’язане з розвитком соціальної інфраструктури та життям міста-супутника АЕС. Продовживши термін експлуатації енергоблоку №3, ми зробили велику справу не лише з точки зору енергетичної безпеки країни – ми продовжили життя нашого міста, зробили ще один крок до енергетичної незалежності держави. Тож, створюючи нові об’єкти, ми створюємо наше майбутнє. .


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також