Як відомо, більше десятка дітей у Здолбунівському районі звернулися із симптомами отруєння до лікарень на днях. Рівненський лабораторний центр одразу видав причину: цукерки «Баби Яги», якими поласували усі потерпілі. Оперативність була досягнута тим, що сам керівник центру з’їв ці цукерки, щоб перевірити, чи з’являться в нього симптоми отруєння.
Роман Сафонов розповів, що колись уже ставив експеримент на собі: щоб визначити склад хімічної речовини на парах в університеті, де навчався. Цього разу вирішив повторити подвиг заради благого діла: щоб швидко встановити причину отруєння учнів на Здолбунівщині.
«Не чекаючи вердикту бактеріологів, згадав молодість та попросив принести собі трохи цукерок на пробу, - розповів п.Роман. - Дітям важко чітко розказати про свої відчуття, тому вирішив пережити симптоми на власній шкурі. Ковтнув, розслабився у кріслі і почав чекати. Менше ніж за двадцять хвилин з’явилась слабкість та тахікардія, відчуття «мурах по шкірі», пітливість, а хвилин за тридцять - легка нудота . Запаморочень, головного та спастичного болю у животі, як у дітей, не було (з’їв бо маленьку дозу на значно більшу масу тіла). Все це нагадувало гіпоглікемічний синдром. Не вписувався у симптомокомплекс лише факт короткочасного підвищення температури у більшості дітей. (Пізніше проконсультувався у досвідченого лікаря- ендокринолога, той розповів, що таке буває)».
За словами епідеміолога, речовина, яка викликала хворобу, в складі цукерок – акарбоза. Він припустив, що з нею і переборщили на фабриці виробника десь у Китаї. Дистриб’ютор навряд чи надасть хоч якість документи про якість та безпеку цієї речовини, вважає він.
«Благаю шановних батьків не дозволяти дітям напихатися різною гидотою на кшталт сухариків, чипсів, енергетичних напоїв та цукерок із суцільною хімією. Як почуєте: «Хочу!», безжально відповідайте: «Перехочеш!» Це й буде справжня турбота про генофонд нації», - наголосив п.Сафонов.