Епідеміологи з’ясовують, хто міг заразити 23-річну вчительку рівненської школи

18622 1

Ми у соцмережах:

Олена Фурман померла у свій день народження

У свій день народження, 11 листопада, померла Олена Фурман, вчителька початкових класів рівненської ЗОШ №23. Дівчина, яка готувалася до весілля, зранку минулого четверга прийшла на роботу, проте з високою температурою її забрала «швидка».

Спершу Олену відправили до інфекційного відділення з підозрою на ГРВІ, проте у п’ятницю їй стало гірше. Дівчину перевели до реанімації. Лікарі встановили, що у неї — менінгококова інфекція, проте врятувати хвору не змогли. В Олени була блискавична форма менінгіту, хвороби, що призводить до запалення головного мозку.

Наступного дня після смерті Олени рівненські епідеміологи взяли аналізи у другокласників, яких вона навчала, і в її рідних та друзів. З одного боку, такий захід профілактичний — аби запобігти захворюванню у всіх, хто потенційно міг заразитися. З іншого — епідеміологи хочуть встановити, хто був носієм інфекції. На відміну від багатьох інфекцій, менінгококова швидко гине у зовнішньому середовищі, тому заразитися померла могла лише від людей, з якими тісно контактувала.

— Прижиттєво збудника хвороби у дівчини не виявили, — коментує начальник відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Рівненського обласного лабораторного центру МОЗ Віктор Мороз. — Під час розтину було взято матеріал для серології, але наразі результатів немає. Зазвичай на менінгіт хворіють діти до п’яти років. Якщо вчасно надати медичну допомогу, то людина одужує, проте у померлої була блискавична форма менінгіту.

Менінгококова інфекція уражає не всіх. Наприклад, якщо буде інфіковано сто осіб, то 85 з них не матимуть жодних клінічних проявів хвороби, але вони виділятимуть збудник, ще 14 матимуть симптоми, подібні до ГРВІ, і теж виділятимуть збудник. І лише одна людина матиме яскраві прояви хвороби. Тому ми обстежуємо людей, які були у контакті з дівчиною, щоб виявити носія і пролікувати. Був випадок, наприклад, що захворіла дитина, а носієм виявилася бабуся.

Є 16 типів інфекції, що може спричинити менінгіт. У нас циркулює, як правило, А, B і C. В Україні можна купити вакцини від груп А та С. Від групи B, яка найбільш поширена, можна придбати у Польщі.

Цього року на Рівненщині від менінгіту померло четверо людей. Окрім Олени, троє дітей — із Володимирецького, Рівненського та Дубровицького районів. Загалом цього року в області на менінгіт захворіло 13 осіб, торік — 14. Як зазначають медики, найкращою профілактикою менінгіту є здоровий спосіб життя. Хвороба зазвичай уражає тих, хто має слабкий імунітет або значні стреси.

Олену Фурман поховали у вівторок, 13 листопада. Олену любили і діти, яких вона навчала, і їхні батьки. Як розповідає директор школи №23 Олег Кроль, молоду вчительку, яка торік взяла на навчання свій перший клас і чия мама також працює педагогом, були дуже хороші відгуки.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також