Фейк про рівненського прокурора: кому це вигідно?

3956 0

Ми у соцмережах:

Андрій Рудницький

Минулого тижня в інтернет-виданнях з’явилася інформація, що НАБУ на Рівненщині затримала на хабарі керівника Рівненської обласної прокуратури Андрія Рудницького. Прокуратура одразу ж цю інформацію спростувала. Ми намагалися розібратися, що відбулося насправді.

Статтю про «неправомірну вигоду, зловживання владою, шантаж та кришування контрабанди на території області» разом із фотографією сумки з пачками доларів першим опублікував російськомовний сайт From-UA. Видання також заявило, що обшуки були в обласній прокуратурі та у прокурора вдома, додавши, що «мова може йти і про головного прокурора області». Новину передрукували інші видання.

Рівненська обласна прокуратура одразу спростувала поширене: «Офіційно заявляємо, що вся інформація, вказана в статті — фейк, який порочить честь, гідність та ділову репутацію як безпосередньо керівника, так і прокуратури в цілому. Андрій Рудницький перебуває на робочому місці та працює в штатному режимі. Жодних обшуків та затримань ніхто не проводив. Жодне з видань, яке опублікувало або передрукувало статтю про затримання прокурора на хабарі, за коментарем до прокуратури не зверталось».

Жодної інформації про затримання немає і на сайті НАБУ, а за деякий час сайти, в тому числі і From-UA, публікацію видалили, що також свідчить про фейковість поданого. Пояснень появи такої публікації може бути декілька. По-перше, отримавши дані про можливе розслідування, яке веде НАБУ по котромусь із прокурорів, сайт зробив неправильний висновок щодо посади фігуранта розслідування. По-друге, опублікувати неправдивий текст могли зумисне, щоб або скомпрометувати безпосередньо Андрія Рудницького, або кадрову політику генпрокурорки Ірини Венедіктової.

Керівником Рівненської обласної прокуратури, яка пройшла реформування, 47-річного Андрія Рудницького призначили у вересні. Перед цим три роки він працював заступником прокурора Кіровоградської області, доти — на різних посадах прокуратури в Одесі та начальником відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, прокуратури Одеської області. Родом Андрій Рудницький — з Кам’янця-Подільського Хмельницької області, проте з 90-х років, відколи навчався в Одеському державному університеті імені І. І. Мечникова, жив в Одесі.

У своїй декларації керівник Рівненської обласної прокуратури згадує двох дітей, квартиру на 52 «квадрати» у Кам’янці-Подільському, придбану ще у 90-х, 13 та 10 соток землі, а також житловий будинок на 110 м2 у селі Холодній Балці Біляївського району (за менш як 20 км від Одеси). З дружиною, Світланою Рудницькою, прокурор розлучився у 2015 році. Жінка є власницею товариства, яке займається торгівлею в Одесі.

У 2016-2017 роках прокурор судився із управліннями Пенсійного фонду в Одесі та у Кіровоградській області. Вимагав, аби йому перерахували пенсію за вислугу років відповідно до ст. 50-1 Закону України «Про прокуратуру» в розмірі 90% від суми заробітку. Суд вимогу задовольнив. Таким чином, торік, наприклад, прокурор отримав 588 тис. грн зарплати та майже 425 тис. грн пенсії, що приблизно 35 тис. грн на місяць.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також