«Любите ви коропа чи ні, а цей рецепт гарантує вам нові смакові відчуття. Знаємо, що ця риба має не найкращу репутацію через велику кількість кісточок. Але тут цієї проблеми немає, адже кісточки висмажуються, а кисло-солодкий соус так чудово доповнює смак філе, що відірватися неможливо!» — такі відгуки про цей рецепт Євгена Клопотенка. А далі — його поради з приготування коропа в духовці.
Частину кісточок у коропі потрібно буде прибрати рибним пінцетом чи ножем, а от дрібні — висмажаться. Однак для цього на філе треба зробити спеціальні надрізи хрест-навхрест, щоб зробити їх меншими та доступнішими.
Щоб риба гарно доготувалася, а кляр був хрусткий, спершу її потрібно смажити у фритюрі, а потім запекти. Перевірити готовність олії до фритюру можна, вкинувши невеликий шматочок хліба: навколо почнуть утворюватися бульбашки. Якщо ні, грійте далі. Запікати потрібно винятково в розігрітій духовці, інакше короп втратить зовнішню хрусткість і внутрішню ніжність.
Інгредієнти для риби: короп (1–1,5 кг), ½ ч. л. солі, 1 ч. л. приправи для риби, 500 мл соняшникової олії для фритюру, яйце, 4 ст. л. кукурудзяного крохмалю.
Інгредієнти для кисло-солодкого соусу: 2 ст. л. кетчупу, 2 ст. л. меду, 3 ст. л. соєвого соусу, 1 ч. л. соку лимона.
Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. У цей час вимийте рибу, очистіть від луски та відріжте голову.
Зробіть поздовжній надріз по хребту та відділіть філе з двох боків, відріжте хвіст. За допомогою пінцета чи ножа приберіть усі можливі видимі кісточки.
Посоліть коропа ½ ч. л. солі та 1 ч. л. приправи, розітріть по всій поверхні. Зробіть на філе надрізи на відстані 5–7 мм у вигляді решітки. Яйце розбийте в тарілку і злегка збийте виделкою. В іншу тарілку насипте 4 ст. л. крохмалю.
Розігрійте у великому сотейнику чи глибокій сковорідці 500 мл соняшникової олії. Обмокніть кожне філе в яйці та в крохмалі. Викладіть рибу в розігріту олію та смажте її, іноді перевертаючи, 10 хвилин до золотавої скоринки.
Готову рибу перекладіть на застелене пергаментом деко та запікайте ще 10 хвилин.
У цей час змішайте в сотейнику по 2 ст. л. кетчупу та меду, 3 ст. л. соєвого соусу і 1 ч. л. соку лимона. Доведіть суміш до кипіння і проваріть 1–2 хвилини на маленькому вогні. Подавайте рибу гарячою з соусом.