Фітнес для розуму: як фізичні вправи підтримують психічне благополуччя

552 0

Ми у соцмережах:

Фітнес для розуму: як фізичні вправи підтримують психічне благополуччя

Після нападу Росії на Україну стан психічного здоров’я для українців став дуже важливим. Постійні обстріли, тривожні новини – все це вводить в депресію, якщо нічого не робити та ніяк не відволікатись. На щастя, існує чимало способів переключитись від цього, один з яких – фізичні навантаження.

Спорт та психіка – здавалося б, ці поняття ніяк не можуть перетинатись, але це далеко не так. Фізичні вправи здатні:

  • Вивільняти негативні емоції.
  • Підвищувати впевненість в собі.
  • Покращувати сон.
  • Розвивати соціальні навички.

Не забуваємо і про головну користь спорту – добре фізичне самопочуття, тонус м’язів тощо. Все це допомагало людям і в мирні часи, а під час війни спорт є чудовим способом відволіктись від негативу, зосередившись на виконанні вправ.

Підготовлено за підтримки освітнього маркетплейсу BUKI: https://buki.com.ua/tutors/psykholoh/ternopil/

Зниження рівню тривожності завдяки спорту

Тривожний стан в українців, на жаль, став уже звичним явищем. Регулярні обстріли змушують постійно переживати за власне життя, але вміння більш спокійно відноситись до всього може навіть врятувати вас. Багато хто в знервованому стані може робити щось не так, не слідувати інструкціям та відповідно наразитись на небезпеку.

Медикаментозно можна побороти тривожність, але навіщо купляти антидепресанти, якщо можете зробити це завдяки фізичним навантаженням. Перш за все порадьтесь з лікарем та визначте, що потрібно саме вам. У когось рівень тривожності на дуже низькому рівні, тоді як інша людина не зможе обійтись без препаратів.

В більш помірних випадках можна займатись йогою та медитацією – це не тільки розслабить тіло та позбавить його напруженості, але й покращить кровообіг. Корисними є і регулярні заняття спортом. Бажано займатись тим, що вам подобається – можливо, це буде не тренажерна зала, а баскетбольний майданчик або басейн. Під час занять спортом виробляється серотонін, який необхідний для правильної роботи мозку.

Підвищення настрою завдяки спорту

Саме серотонін і відповідає за рівень щастя – його ще називають «гормоном щастя». Його недостатній рівень може призводити до депресивних станів, шизофренії, алкоголізму, наркоманії чи інших психічних розладів. Серотонін регулює в мозку чимало реакцій людини, серед яких є і тривога. Відповідно, збільшення рівня серотоніну здатне вивести вас із неприємного стану.

Нинішні умови життя (перебування в укриттях, постійний стрес) понижують рівень серотоніну, тож регулярні заняття спортом (за можливості – на вулиці) дозволить вам компенсувати нестачу гормону та покращить ваше самопочуття.

Вплив спорту на когнітивні функції

Тривала реакція організму на стрес (наприклад, як зараз в українців через війну) призводить до підвищення рівню гормону кортизолу. Це своєю чергою може призвести до таких проблем зі здоров’ям:

  • Занепокоєння, тривожність.
  • Депресія.
  • Головні болі.
  • Підвищений тиск крові.
  • Зниження імунітету.
  • Проблеми зі сном.
  • Порушення когнітивних функцій (швидка втома, погіршення пам’яті або концентрації).

Заняття спортом допомагають трохи відволіктись від тривожних думок, а відтак зменшити рівень стресу. Відповідно, вміст кортизолу в організмі знизиться до норми, що допоможе залишатись більш уважним.

Стійкість та емоційне благополуччя

Спорт розвиває нас не лише фізично. Регулярні заняття дозволяють почуватись більш впевненим в собі, здатним на різні досягнення. Дехто після кількох походів у тренажерну залу відчуває себе набагато сильнішим, ніж до початку занять, хтось помічає, що схуднув тощо – все це дозволяє почуватись більш впевненим.

Але це далеко не все. Спорт дозволяє людям вивільнити негативні емоції, які можуть накопичуватись і в звичайні часи, не кажучи вже про воєнні. Саме через це навіть звичайна пробіжка може покращити ваш настрій, хоча до цього ви могли сумувати або злитись.

Боротьба з депресією завдяки спорту

Для того аби встановити, чи є у вас депресія, варто звернутись до спеціаліста, адже це досить серйозний діагноз. А от якщо ви відчуваєте, що вам лінь щось робити, нічого не хочеться або поганий настрій тривалий час – спробуйте зайнятись спортом. По-перше, це відволікання від негативу, що досить часто нам потрібно.

По-друге – гормон серотонін дозволить покращити настрій. Приємна втома від тренування, нові досягнення – все це дозволяє почуватись кращим, ніж до тренування. Якщо маєте потребу в тренері та психологу одночасно, можете звернутись на Букіскул – тут можна знайти наставника під свої потреби.

Соціальні зв’язки завдяки спорту

Чимало людей покращують свої навички спілкування завдяки спорту, особливо в командних видах. Футбол, баскетбол, волейбол та інші ігри допоможуть як краще розуміти одне одного, так і покращити настрій – мало що може так потішити як перемога, до якої ви самі і доклались.

У пробіжці та заняттях в залі також можна зміцнити соціальні зв’язки. Наприклад, домовлятись про спільні заняття, мотивувати одне одного на ранкову пробіжку чи підкоренню нової вершини. Завдяки цьому ви точно не почуватиметесь самотнім та будете більш відкритим до оточуючих.

Загалом, фізична активність пропонує численні переваги, які виходять за межі фізичної форми. Вона є потужним інструментом для підтримки психічного та емоційного благополуччя. Регулярно займаючись фізичними вправами, ми можемо відчути зниження рівня стресу, покращення настрою, посилення когнітивних функцій та підвищення життєстійкості.

Давайте зробимо пріоритетом наше психічне здоров'я, приймаючи фізичну активність і отримуючи незліченні переваги, які вона пропонує. Зробіть перший крок до здорового розуму та більш повноцінного життя з Букіскул.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також