Фітосанітарні експерти показали, які продукти не дозволили вивозити з Рівненської області

1843 0

Ми у соцмережах:

Фітосанітарні експерти показали, які продукти не дозволили вивозити з Рівненської області

На експертизу в обласну фітосанітарну лабораторію щодня привозять жито, пшеницю, борошно, крупи, торф, спеції, овочі, квіти та деревину. Усе це спеціалісти перевіряють на наявність шкідників, дефектів та збудників хвороб.

Всі зразки проходять фітосанітарну експертизу. Для кожного зразка застосовують різні методи перевірки. До прикладу, деревину лише оглядають. А от насіння, крім поверхневого огляду, просіюють через сито, а потім під мікроскопом розглядають шкідників, які були разом з насінням.

Завідувачка відділу фітосанітарного аналізу Іванна Білан розповідає, що фітосанітарну перевірку проходять усі продукти природного походження, які ввозять або вивозять з Рівненщини. Якщо ж у продукті, який збираються експортувати до іншої держави, знайшли шкідника, який є там карантинним організмом, то всю партію такого продукту змушені знищити або ж переадресувати до іншої країни.

Також в лабораторію часто звертаються й жителі області. Так, за минулий рік під час фітосанітарної перевірки за зверненнями рівнян знайшли американського білого метелика та західного кукурудзяного жука, які належать до списку А2 (організми, які обмежено поширені на території України).
Іванна Білан розповідає:

Гусінь американського білого метелика знайшли у Гощанському районі. Вона небезпечна тим, що обплітає дерево павутиною та за сезон може його знищити. Шкідники швидко поширюються через те, що зараз зими тепліші, ніж були раніше, а відповідно й шкідники не страждають. Таку гусінь на Рівненщині виявили вперше. Не виняток, що шкідника могли завезти з інших регіонів, наприклад, із Закарпаття. А за допомогою спеціальних феромонних пасток у Здолбунівському районі знайшли західного кукурудзяного жука. Його личинки пошкоджують коріння кукурудзи, а самі жуки їдять листки, так втрачається якість кукурудзи та кількість плодів.

Спеціалісти зауважили, що якщо ви побачили у саду підозрілого метелика чи жука на кукурудзі, то можна приносити його в лабораторію, де фахівці ідентифікують його та розкажуть, як з ними боротися. Вартість такої послуги – 87,41 грн. Також можна викликати інспекторів, які самі приїдуть та відберуть зразки для аналізу. При цьому ціна послуги не змінюється.

Окрім того, у Рівненській обласній фітосанітарній лабораторії проводять аналіз на виявлення у продуктах нематод. Це такі організми, які не можна побачити неозброєним оком. Тому зразки замочують у воді на 24 години, після чого шкідливі організми осідають на дно пробірки та їх можна роздивитися через мікроскоп. Найбільше від такого шкідника страждає картопля, менше помідори та баклажани. Для того, щоб уникнути розвитку такого шкідника, спеціалісти радять ретельно перевіряти посадковий матеріал.  


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також