«Формула Хомка»

2936 0

Ми у соцмережах:

«Формула Хомка»

Уже більше року секретар міськради Рівного Сергій Паладійчук за дорученням голови агітує навколишні села, щоб створити ОТГ. Але з десяти сільських рад, з якими мріяли об’єднати Рівне, залишились лише Квасилів та Обарів.

Оскільки красномовність секретаря не принесла великих результатів, то міський голова Володимир Хомко запропонував нову формулу співпраці Рівного із найближчими населеними пунктами та ОТГ. І міськрада її схвалила. Проти цього рішення виступив лише Роман Стасюк — він хоч і міський депутат, але проживає у селі Грушвиця.

З 1 січня усі, хто не має рівненської реєстрації, будуть платити за освітні та медичні послуги. Платити можуть як з бюджету населеного пункту, так і самі батьки дітей та пацієнти лікарень.

Місяць навчання у міській школі для дитини з села коштуватиме 1240 грн. 60 коп., місце у садочку 1623 грн. 67 коп., в дитячо-юнацькій спортивній школі — 852 грн. 34 коп., у підлітковому клубі — 249 грн. 61 коп. Музична школа у місяць обійдеться у 1846 грн., художня школа — 753 грн.

Щодо медичних послуг в лікарнях Рівного, то в залежності від фаху лікаря один прийом спеціаліста коштуватиме від 42 до 62 грн. УЗД вартує 149, 28 грн., електрокардіографія — 49, 35 грн., рентген — 55,42 грн.

Через кілька днів надійшла відповідь Рівненської районної ради, яка назвала формулу, за якою обласний центр співпрацюватиме із населеними пунктами в районі, «ганебною та неконституційною». Тепер вирішувати суперечку між Рівненською міською та Рівненською районною радами буде прокуратура.

Микола Сальчук, голова Рівненської районної ради:

Рішення міської ради Рівного — це поділ людей на перший та другий сорт. Хоч варто нагадати, що українська культура та ідентичність починалася саме із сіл. Тому ті люди, які мешкають навколо обласного центру, є не гіршими, ніж містяни.

Більше 5 тисяч осіб з Рівненського району працюють в Рівному і сплачують із своїх зарплат ПДФО в міський бюджет. Тим часом в школах та садочках Рівного навчається 1212 дітей із сіл. Невже податки 5 тисяч осіб не компенсують навчання тисячі дітей?! Разом із тим, реформа освіти та медицини передбачає, що гроші ходять або за учнем, або за пацієнтом. Не залежно від того, де живе дитина, заклад отримує цільову субвенцію. Якщо є державна субвенція, то Рівне нічого не втрачає від того, що в його школах навчаються діти з районів. Люди в районі вважають, що це рішення міської ради є винятково політичним. Бо сільські ради не хочуть об’єднуватися з Рівним. Однак в Україні процес децентралізації проходить на добровільній основі. Це означає, що тільки селяни приймають рішення, із ким їм створювати ОТГ. Шантажем об’єднану територіальну громаду не створиш.

Руслан Сивий, директор Рівненського центру розвитку місцевого самоврядування:

— Такі дії Рівненської міської ради ще раз підтверджують, що нам будуть потрібні префекти в областях, які працюватимуть після ліквідації обласних державних адміністрацій. Адже за рішенням органів місцевого самоврядування потрібно вести повний контроль. Те рішення, яке прийняла міськрада Рівного, м’яко кажучи, є некоректним. Зі свого досвіду скажу, що шантаж ніяк не буде сприяти об’єднанню сіл з Рівним.

Богдан СЛОНЕЦЬ.

Додамо, що після ухвалення цього рішення відбувся круглий стіл за участі керівництва Рівного та Рівненського району, на якому домовилися відтермінувати дію цього рішення.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також