Француз подарував Дубенському замку колекцію екзотичних метеликів

493 0

Ми у соцмережах:

Француз подарував Дубенському замку колекцію екзотичних метеликів

Понад тридцять екзотичних метеликів передав Дубенському історико-культурному заповіднику на Рівненщині корінний дубенчанин, а нині житель Франції – Олександр Зубков.

Першу частину колекції благодійник надіслав у листопаді 2023-го, а решту – наприкінці грудня. Серед екземплярів – унікальний метелик з Гондурасу та метелик, з якого виготовляють долари, повідомляє Суспільне.

Близько 12 років Олександр Зубков колекціонував метеликів. У Парижі є спеціальні магазини, де їх можна придбати. Середня ціна на ринку за одного з подарованих екземплярів – від 50 до 100 євро.

- Коли я в Парижі потрапив у магазин з комахами, то мені найбільше з усього асортименту сподобалися метелики. І так я почав ними цікавитися та періодично купляти. Мабуть, найбільш унікальний з-поміж мого асортименту – Graphium weiskei, який водиться лише на одному маленькому острові в Республіці Гондурас. Влада країни спеціально виділяє місяць для "полювання" на цих метеликів. І зацікавлені люди з усього світу в цей період стараються потрапити на острів, щоб зловити ці особливі екземпляри.

Є ще в переліку синій метелик Morpho, частинку якого більшість людей тримали в руках. Адже пилок, що на ньому, використовують під час виробництва доларів", – поділився Олександр Зубков.

Основу колекції – 19 планшетів з комахами – благодійник передав із Франції у фонд Дубенського історико-культурного заповідника в листопаді 2023 року. А наприкінці грудня доповнив подарунок ще одним планшетом з чотирма метеликами.

Зараз їх усіх розмістили у природничому куточку в палаці князів Любомирських.

- Одне з наших головних завдань – подбати про хороші умови для цих красивих комах, про відповідні вологість та температуру, щоб вони у результаті не розсипалися. У заповіднику є термометри, гігрометри, ми створили найкращі умови для їхнього перебування. Зараз ми в процесі опису кожного з метеликів. Якщо виникнуть додаткові питання, то нас більш детально проконсультують столичні спеціалісти. Щоб відвідувачі замку могли не тільки подивитися на метеликів, а й дізнатися цікаву інформацію про них, – розповіла головна зберігачка фондів Державного історико-культурного заповідника Дубна Еліна Посільська.

Олександра Зубкова працівники Дубенського замку називають добрим другом, адже він часто передає у фонд заповідника унікальні та цінні речі.

- Старовинні купюри, поштові марки, географічна карта 1943 року, на якій позначене місто Дубно, та багато інших рідкісних предметів пан Олександр передав нам за останні роки. Серед нещодавніх презентів – дитячий портрет когось із видатних діячів, — швидше всього це лауреат Нобелівської премії, — наші науковці саме досліджують цей образ, — додала Еліна Посільська.

Офіційна презентація колекції відбудеться, коли науковці опишуть кожного з метеликів. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також