Гарбузовий контент у тренді: де зробити помаранчеву фотосесію та як вибрати смачний плід

З давніх-давен гарбузом годували, лікували і навіть відмовляли (наприклад, сватам). А тепер новий тренд: з гарбузами фотографуються.

8 хв. читання

Про те, на яких локаціях можна відзняти цікаві фото і відеоконтент, чи важко виростити гарбуз з насінини на власній грядці, а також як обрати солодкий плід за кольором шкірки – читайте у матеріалі Коротко про.

Помаранчеві? Білі, зелені, сині!
Загадка: як ввічливо відмовити без слова «ні»? Правильна відповідь: вручити гарбуза. Так робили наші предки. Коли хлопець сватався до дівчини, а вона не мала бажання виходити за нього заміж, то вручала йому кабака. Це був символ ввічливої, але остаточної відмови. В народі навіть казали: «Дали гарбуза? Тоді шукай іншу красуню».

Але так було не завжди, бо ж гарбуз, він же кабак, на території Європи з’явився лише після подорожі відомого мореплавця Христофора Колумба. Саме він привіз його до Старого Світу з Південної Америки. До речі, вже за нашого часу археологи знайшли у Мексиці стародавній рецепт настоянки з гарбуза як приворотне зілля. Тому там ці плоди не лише споживали як овоч, фрукт чи ягоду (ботаніки до сьогодні сперечаються щодо гарбузової класифікації). 

В Європі, зокрема в Україні, гарбуз швидко прижився. А як інакше, якщо невибагливий у вирощуванні, корисний, довго зберігається, приємний на смак, а насіння взагалі наче ласощі. І до всього цього з висушених гарбузових половинок робили глечики, ложки, навіть музичні інструменти. Ідеальний продукт!

Існує близько 800 сортів гарбуза, зазвичай вирощують лише 40. Плоди бувають не лише звичними українцям помаранчевими чи жовтими, а й білими, зеленими, синіми.

Виростити гарбуз з насінини може навіть городник-аматор. Рослина невибаглива у догляді, лише аби сонця вистачало, бо ж у тіні рости не буде. Насіння висівають у добре прогрітий ґрунт наприкінці травня або на початку червня. Поливати гарбуз краще рясно, але не часто. За хороших умов родить щедро. Більш того, з гарбузовим врожаєм можна потрапити до Книги рекордів Гіннеса: там вже є гарбуз, який заважив цілісіньку тонну. В Україні найбільший гарбуз виростили минулого року на Дніпропетровщині. Тамтешній плід заважив 137 кілограмів і 500 грамів.
Гарбузи давно є частиною народних традицій. Наприклад, в Європі щорічно проходять гарбузові фестивалі. У США свято Геловіну неможливо уявити без гарбуза. А в Україні вже традиційними стали фотосесії на полі з гарбузами. Ось кілька таких гарбузових локацій.

VENGREENERY, с. Мамаївці, Чернівецька область
Найбільш відоме гарбузове поле зараз працює на Буковині, у селі Мамаївці неподалік Чернівців. Тут понад три гектари засаджені гарбузами різних сортів: від класичних помаранчевих до строкатих декоративних. Є гарбузи у формі груш, зірочок, крихітні декоративні і величезні вагою у десятки кілограмів.

Для гостей облаштували фотозони: піраміди з гарбузів, «гарбузову хатку», оздоблену в українському стилі, арки та алеї з гарбузів, декоративні фігури. Є гойдалки, тюки сіна, штучні озера і етнолокації для тематичних фотосесій.

Гарбузи гарбузами, але VENGREENERY – це повноцінний парк відпочинку. Тут є батут, дитячі майданчики, атракціони, можна придбати смаколики, в тому числі і з гарбуза.

Адреса: вул. Богдана Лепкого, 2, с. Мамаївці, Чернівецький р-н, Чернівецька область. Графік роботи: щодня з 10:00 до 19:00. Ціна: 300 гривень, для дітей – 150 гривень, малеча до 6 років проходить безкоштовно.

“Добропарк”, Київська область
Сюди завезли більше 50 тонн гарбузів! Плоди різних форм, кольорів і розмірів прикрашають композиції з тюків сіна, плетених кошиків і дерев’яних елементів. Центральну площу “Добропарку” прикрасили гарбузовими пірамідами, також тут встановили гарбузовий будиночок з ретроліхтарями.

У “Добропарку” нагадують, що у вартість вхідного квитка входить не лише гарбузова локація. Зараз у парку квітнуть осінні квіти, тобто є де гуляти і чим милуватися. Окрім цього, у вартість квитка входить безліч активностей для дітей та дорослих: тюбінгова гірка, переправа на плотах, дитячий майданчик, тролей, батут.

Адреса: с. Мотижин, Київська область Графік роботи: щодня з 10:00 до 20:00. Ціна: 400 гривень, для дітей і пільговий – 300 гривень.

С. Банюнин, Львівська область
Порівняно з попередніми полями, це більш камерна місцина. Поруч з трасою Київ – Чоп за 40 км від Львова знаходиться маленький гарбузовий рай. Це не окреме поле, а місцина біля житла. Колись тут лише продавали гарбузи та городину, а зараз власники прикрасили територію тюками з сіном, квітами і тисячами гарбузів різного калібру.

Звісно, з “Добропарком” чи полем у Мамаївцях цю місцину порівнювати не можна, не той масштаб. Зате в Банюнині, крім фото з гарбузами, можна одразу на місці купити овочі, городину, квіти, вирощені власниками гарбузового поля. А ще локація працює цілодобово і на довірі: касира чи продавця немає, ціни написані на плодах чи ящиках, а замість касового апарату – трилітрова банка.

Адреса: с. Банюнин, Львівський район, Львівська область. Графік роботи: цілодобово. Ціна: 200 грн.

Корисні м’якуш, сік, насіння, олія
Нафотографувавшись із гарбузами, прихопіть, тобто купіть, кілька плодів додому. Гарбуз можна зберігати в прохолодному місці аж до весни. Наші предки за це його і цінували, адже взимку рятував від нестачі свіжих овочів і авітамінозу.

Їсти гарбуз за обидві щоки можуть дорослі, діти і навіть малюки з піврічного віку. Плід використовують і як дієтичний продукт, і як лікарський засіб. І що важливо: корисними є всі частини гарбуза – м’якуш, сік, насіння, олія.

Цікавий факт: плід містить у 5 разів більше каротину (того, що в організмі перетворюється у вітамін А), аніж морква. А ще у гарбузі є:

рідкісний та важливий вітамін Т,
вітамін А,
вітамін Е,
фолієва кислота,
фтор,
марганець,
йод,
залізо,
цинк,
натрій,
кальцій,
фосфор,
магній,
харчові волокна,
пектини.
Наші предки добре знали лікувальні властивості цього плода. Наприклад, відваром з гарбуза з додаванням меду лікували безсоння та нервові розлади. Крім цього, гарбуз:

захищає від атеросклерозу,
корисний при схудненні,
сприяє нормалізації кров’яного тиску,
допомагає очистити організм від холестерину,
дієвий профілактичний засіб від пієлонефритів,
«працює» замість таблеток для імунітету.
Гарбуз низькокалорійний (майже 30 калорій в 100 г), тож його цінують ті, хто дбає про фігуру. А народні цілителі взагалі впевнені, що той, хто споживає гарбуз, добряче економить на ліках.

Корисним є і гарбузове насіння. Цей смачний перекус покращує роботу серця, підтримує імунітет, знижує ризик розвитку діабету.

Окремо згадаймо і про гарбузову олію. Дієтологи рекомендують вживати її для зниження рівня холестерину, для покращення обміну речовин, роботи печінки, передміхурової залози, жовчного міхура.

Як обрати гарбуз за кольором?
Це складне завдання, бо ж селекціонери добряче попрацювали над гарбузом. І навіть неяскраві плоди можуть бути дуже солодкими.

Та все ж візьміть до уваги, що:

яскраво-оранжева шкірка гарбузів – у тих, які солодкі, соковиті, з високим вмістом каротину,
блідо-жовті або зеленуваті менш солодкі, але підходять для супів і солоних страв,
темно-зелені або сіруваті гарбузи зазвичай дуже довго зберігаються.
І загальне правило. Якісний гарбуз має тверду шкірку, сухий хвостик і при постукуванні видає глухий звук. Якщо хвостик зелений чи м’який, то гарбуз зірваний зарано і може швидко зіпсуватися.

Як зберігати гарбуз?
Зібрані восени гарбузи можна зберігати всю зиму. Для цього їх кладуть у сухе і прохолодне місце, наприклад, до льоху чи комори. Важливо, щоб плоди не лежали один на одному, інакше вони можуть підгнити.

Поділитися цією статтею