Гайдукевич вважає, що “сигнал перезавантаження у Рівному почутий”

1786 0

Ми у соцмережах:

Гайдукевич вважає, що “сигнал перезавантаження у Рівному почутий”

Віталія Гайдукевича пам'ятають рівняни — раніше він жив у нашому місті, працював журналістом на РадіоТрек, а потім переїхав до Києва, де працював журналістом на телебаченні. Тепер він знову повернувся до справ у Рівному — лідери “Європейської солідарності” відрядили його перезавантажити рівненський партійний осередок. Деталі — в інтерв'ю Віталія Гайдукевича.

  • Чим викликані такі радикальні дії, як розпуск Рівненської територіальної організації партії «Європейська солідарність»?

  • Рішення було прийнято президією Центральної ради партії «Європейська солідарність» 18 березня. По суті, воно стало наслідком тривалого протистояння всередині організації між двома колишніми соратниками. Не внутрішньопартійної конкуренції, а саме протистояння. В нього прямо чи опосередковано були втягнуті керівні ланки партійних структур в області. По фіналу фігуранти конфлікту проігнорували пряме рішення президії партії утриматися від будь-яких рішень до врегулювання ситуації. Скандал негативно впливає на імідж партії і відвертає багатьох ідейних людей. Це недопустимо. Тому – з чистого аркуша.

  • Складалось враження, що розпуск - це покарання за зміну голови фракції «Європейської солідарності» в обласній раді.

  • Ні, але це стало останньою краплею. Спочатку Віталій Чугунніков бере участь у прес-конференції, де оголошує певну позицію. Це виглядало як озвучення позиції фракції, але фракція нібито не надавала повноважень на те. В Києві Чугунніков пояснював, що його дії були від імені більшості в облраді, а не фракції. Але, як кажуть, «якщо треба пояснювати, то не треба пояснювати». Реагуючи на заяву Чугуннікова, частина депутатів фракції збирає підписи за усунення його з посади і голосують за призначення керівником фракції Віталія Ундіра, який є близьким до Олексія Муляренка. Затвердити рішення фракція може на сесії обларади, а до неї був ще тиждень. Чого поспішали опоненти Чугуннікова? Не зрозуміло.

Щоб вирішити конфлікт, керівництво «Європейської солідарності» вирішило направити до Рівного трьох представників президії партії: співголову парламентської фракції «ЄС» Ірину Геращенко, народну депутатку Марію Іонову і мене. Мала бути відкрита розмова з усіма сторонами конфлікту і рятівне рішення. Але з об’єктивних причин візит кілька разів переносився. Обидві сторони попросили дочекатися розмови, але безрезультатно. Почали з’являтись якісь публікації, повідомлення, продовжились сварки. Стало очевидно – в ситуації треба ставити крапку. Саме тому президія партії одноголосно ухвалила рішення про розпуск Рівненської територіальної організації.

  • Це ж не перша організація, яка була розпущена.

  • Перша. Але минулого літа партія відмовилася від своєї фракції у міській раді Харкова. Причина схожа – ігнорування рішення партії, точніше, офіційної позиції партії. Депутати міської фракції Харкова не проявили категоричної позиції під час перейменування проспекта Григоренка на проспект Жукова. Це зашкодило іміджу партії.

Щодо Рівненщини, то я зауважу – президія партії має повноваження розпустити партійну організацію (анулювати членство в партії або ж скерувати партійців на перереєстрацію). Але президія не може розпустити фракцію обласних чи міських депутатів. Просто від 18 березня партія «Європейська солідарність» не несе жодної відповідальності за дії чи бездіяльність нашої колишньої фракції в обласній і міській радах. Ми не можемо позбавити депутатів фракції мандата, вони добудуть свою каденцію на власний розсуд. Бажано назватися якось інакше.

  • Ви вирішили зробити перезавантаження? Не думаєте, що це вплине на результати партії на майбутніх місцевих виборах?

Перш за все я хочу перепросити за такі форс-мажорні заходи у рядових партійців – вони ні в чому не винні і будуть запрошені до партії назад в найстисліші терміни, наскільки буде дозволяти ситуація з карантином. Будемо вдячні тим, хто сприйме рішення з розумінням. Ми робимо висновки із наших помилок. Під час минулих парламентських виборів, коли я приїжджав підтримувати наших кандидатів, доводилось чути вдосталь запитань і нарікань. Зокрема, на людей, які своєю присутністю псують імідж партії. Нехай ситуація з перезавантаженням територіальної організації буде знаком усім – якщо будь-хто своїми діями буде нищити імідж організації, партія позбуватиметься цих людей. І прізвища тут ролі не грають. Принципи, цінності, інтереси партії, спільноти і держави не будуть заручниками особистих конфліктів і підкилимних ігор. Досить.

  • Як має відбуватись перезавантаження партії «Європейська солідарність» на Рівненщині?

  • До розпуску в партійній організації налічувалось більше шестисот людей. Підозрюю, у когось з того числа можуть знайтися в колекції партквитки не однієї організації, що була «партією влади». Але були й ідейні, переконані партійці. Вже досвідчені й геть нові. Активні і не дуже. Їх буде запрошено назад до партії. Крім того, ми прагнемо залучити тих активних громадян, які не приєднувались до організації, зокрема, в силу токсичності певних персонажів. Ми прагнемо будувати ідеологічну партію, що єднатиме однодумців. І так – партія може бути соціальним ліфтом для Відповідальних Громадян. А значить, дасть Рівненщині активних діячів і депутатів, які поділяють нашу ідеологію і цінності.

  • Що це за ідеологія?

  • Як би не називались партії, але політична ідеологія має три спектри: центристський, лівий і правий. Якщо ми говоримо про «Європейську солідарність», то це партія, яка знаходиться в правому секторі політики. Це республіканство. Або сучасний український неоконсерватизм. Хто такі республіканці й консерватори за своїми переконаннями? Це Едмунд Берк, Вінстон Черчилль, Маргарет Тетчер, Ейзенхауер, Рейган, Маккейн, певною мірою - Липинський і Скоропадський. Якщо ми говоримо про цінності, то республіканство - це захист національної ідентичності та історичного спадку, розбудова потужної армії, інтеграція в євроатлантичний цивілізаційний і безпековий простір. Так, це ті самі «Армія.Мова.Віра». Але до них додаються також економічний лібералізм, захист інтересів середнього класу і прагнення побудувати суспільство Відповідальних Громадян. А ще, республіканство - це побудова держави можливостей. Ми маємо піти геть від пролетарських замашок і викохати культуру капіталіста – людини, яка хоче і може заробляти гроші. В своїй країні. Стільки, скільки захоче. Спокійно. Чесно. Ти крихітний ФОП? Невеличкий, середній чи більше середнього підприємець? Маєш амбіцію? Реалізуй. Без чиновницького пресу, зарегульованості, держпоборів. Заробляй стільки, скільки потрібно. Приватна власність недоторканна. Особистий простір - недоторканний. Правила – прозорі. Чиновники - на дистанції. Ми ж завжди цього прагнули, правда? Так давайте це, нарешті, робити!

До слова, для України республіканство дуже характерне. Запит на нього був завжди. І наприкінці ХІХ століття, і на початку ХХ. І після відновлення незалежності та смерті СРСР. Чи не правим був Народний рух України? Та й першою зареєстрованою в Україні 1990 року стала партія з республіканською ідеологією.

  • Ви не боїтесь того, що в оновлену партійну організацію прийдуть ті самі люди і протистояння продовжиться?

  • Така небезпека завжди існує. Будемо намагатися пильнувати. І на етапі прийому до партії. І на етапі внутрішньопартійних праймеріз на керівників міських та районних осередків. І на етапі висунення кандидатів у різноманітні списки. Партії не потрібні політичні пристосуванці, які зраджують на другий день після виборів, або мутять свою гру. Повторюсь, ми хочемо привести до політики людей ідейних. Це мають бути люди, які щиро поділяють республіканський світогляд. Це має бути сплав досвіду, ентузіазму, компетентності, принципів і цінностей. Я свідомий, що це буде не просто.

  • Давайте до конкретики. Хто зараз буде керувати партією на Рівненщині? Хто буде приймати нових членів в «Європейську солідарність»?

  • Станом на тепер в Рівненський області нуль учасників партії. Виконує обов’язки керівника обласного партійного офісу Інна Дмитренко. Вона має в максимально стислий термін запросити до партії назад в першу чергу молодих партійців, що долучилися з літа минулого року та партійців із досвідом, які не заплямовані скандалами і не мають токсичного бекграунду. Рішення про вступ до партії цих людей приймаються на рівні президії. Коли людей буде достатньо для обрання голів міських і районних організацій, будуть праймеріз. Якщо заперечень щодо переможців у президії не буде, конференція обирає керівників. Координацію дій доручено мені.

  • Ви готові взяти на себе керівництво рівненською партійною організацією?

  • В ідеалі, щоб партією в областях керувала людина, яка постійно знаходиться в обласному центрі, а куратор з боку президії чи фракції має посилювати і бути ланцюжком зв’язку із центральним офісом. Можливо, натхненником. Але ідеальні ситуації не часто трапляються. Мене було призначено куратором Рівненської області і я відповідальний за результат. Якщо буде потрібно, на якийсь період, взяти керівництво на себе. Значить так і буде. Зараз важливо підтримати і допомогти тим партійцям, які хочуть, вміють і здатні працювати в інтересах держави, спираючись на ідеологію «Європейської солідарності».

  • Скільки часу займе процес перезавантаження?

  • Сподіваюся, що уся дистанційна робота буде виконана за час карантину. Ми маємо зробити цей процес комфортним для людей. Вирішуємо – як. Або обдзвонимо кожного і надішлемо документи поштою, або під’їдемо з паперами і одразу заберемо заповнені. Ще не можу сказати. В ідеалі на момент завершення карантину мати кількість партійців достатню для проведення зборів парторганізації.

Україна зараз відчуває величезний кадровий голод. Особливо – управлінський. Це стосується й партій. Будь-яких. Уявіть, якщо умовна партія Х захоче заповнити усі списки на усіх рівнях кількістю людей достатньою для одноосібного виграшу, то потрібно під 130 тисяч осіб. В межах країни. Словом, «Європейська солідарність» на Рівненщині відкриває рекрутинг вмотивованих ідейних громадян. Вимагаєш політики нової якості? Супер – прийди і зроби її. Сигнал перезавантаження почутий. і вже звертаються люди. Це відомі для краю люди із хорошою репутацією. Ризиків багато, але ми маємо унікальний шанс для створення ідеологічної, сильної партійної організації. Фундатор консервативної політичної думки Едмунд Берк якось зауважив: «все, що потрібно для тріумфу зла, так це щоб хороші люди опустили руки». Хороші люди, приєднуйтеся – якщо не ми, то хто?

Олексій КРИВОШЕЄВ.

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також