Голими руками знешкоджують авіабомби наші піротехніки

1929 0

Ми у соцмережах:

Голими руками знешкоджують авіабомби наші піротехніки

Півтисячі вибухонебезпечних предметів — бомб, мін та снарядів — знешкодила група піротехніків військової частини Д-0080 Міністерства з надзвичайних ситуацій за шість років своєї діяльності на території Рівенської та Волинської областей. Ця ж група брала безпосередню участь у знешкодженні семи радянських авіабомб часів війни у Ковелі. Робота — як на війні: і за рівнем небезпеки, і за… рівнем оснащення.

Весна традиційно стає сезоном розмінування для піротехніків, одначе теперішня видалася особливо гарячою: за неповних п’ять місяців цього року вибухівки знешкоджено майже стільки ж, скільки за увесь минулий рік. «Хоч лопати у людей позабирай, аби вони нічого не копали», — пожартував командир військової частини Д-0080 МНС України Сергій Головко. Щойно піротехніки повернулися з Ковеля, як знову мали заявку на знешкодження двох боєголовок та 50-кілограмової бомби поблизу автозаправної станції на вул. Князя Володимира у Рівному. Межа між військовим обов’язком та героїзмом у подібних випадках досить тонка, а тому начальник обласного управління з надзвичайних ситуацій генерал-майор Микола Красько поки не каже, чи буде відзначено ліквідаторів надзвичайної ситуації підвищенням у званні, нагородами та відзнаками. Натомість з неабияким сумом пан генерал повідомив про рішення Міністерства з надзвичайних ситуацій реформуватися у службу цивільного захисту і, як наслідок, розформувати протягом року військову частину Д-0080. Куди підуть працювати найкращі в міністерстві піротехніки — поки невідомо, можливо, до 13-го армійського корпусу. Уже зараз військові із 20-річним стажем через невизначеність майбутнього подають рапорти на звільнення у запас — принаймні матимуть хорошу пенсію. Гірше тим, хто не встиг дослужитися до непоганих військових соціальних гарантій, їм можуть запропонувати переїхати в іншу область чи роботу в пожежних частинах. Особливо гостро постає й житлова проблема — у зв’язку з реформою питання про одержання управлінням цього року 18 квартир «зависло» у повітрі.

Коментар Микола Красько, начальник Головного управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення: — Піротехнічна група нашого управління є найкращою в міністерстві, але працювати доводиться практично голими руками. У Ковелі вперше довелося працювати у вкрай важких умовах — під водою. У якійсь західній країні чи в Америці у небезпечне місце навезли б купу комп’ютерної техніки, роботів, а людськими життями не ризикували. У наших піротехніків спецобладнання немає, куратор групи піротехнічних робіт Ігор Горбатюк просто одягнув скафандр і пірнув обстежувати місце знахідки, працюючи в умовах поганої видимості й з величезним ризиком для життя. Бомби були пошкоджені іржею, якщо вибухне хоч одна із них, то спрацюють вибухові механізми в інших. А це 500-600 кілограмів вибухової речовини, на тому місці могла утворитися 15-метрова вирва, а осколки розлетітися на півтора кілометра навколо. Наш водій на час перевезення бомб одягнув бронежилет, самі розумієте, що то лише для самозаспокоєння. Ризик загибелі кожного з наших піротехніків був оцінений усього у 8200 гривень. На відміну від тамтешнього кранівника — його життя було застраховане на 100 тисяч гривень. Проте цей 60-річний чоловік був єдиною цивільною людиною, яка погодилася на таку роботу.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також