Голова Рівненської ОВК: Ковальчук та Сайчук залишатимуться депутатами до рішення Радикальної партії

2227 0

Ми у соцмережах:

З ліва на право: перший заступник голови Рівненської облради від Радикальної партії Сергій Свисталюк, лідер радикалів Олег Ляшко та вже колишній радикал Володимир Ковальчук

Голова Рівненської обласної виборчої комісії Наталія Загиней розповіла, як надалі відбуватиметься процедура відкликання депутатів Рівненської обласної ради Володимира Ковальчука та Андрія Сайчука.

 Вчора нардеп Андрій Лозовий, з яким пани Ковальчук та Сайчук до вересня були однопартійцями, написав, що ОВК позбавила цих депутатів мандатів.

 

Пані Загиней дещо спростовує слова народного депутата:

- Відкликає депутатів не ОВК, а керівний орган партії. Ми лише перевіряли надані нам матеріали – протоколи та підписні листи.  Вчора члени ОВК підтвердили їх правильність (правильність оформлення підписів виборців за відкликання депутатів - Ред). На основі цього ми надішлемо звернення до керівного органу Радикальної партії Олега Ляшка.

Наталія Загиней, фото з її сторінки у Facebook

Відповідно до закону про місцеві вибори, вищий керівний орган партії має розглянути звернення ОВК про те, що ініціативна група виборців ініціювала процедуру відкликання депутатів і зібрала, відповідно до закону, потрібну кількість підписів, та надіслати відповідь, відкликає чи ні він депутатів, які висувалися на виборах від партії.

 

Закон не вказує чітких термінів на те, скільки часу партія має думати, відкликати чи ні депутатів.

Андрій Сайчук

Проте якщо рішення партії – відкликати, обласна виборча комісія не пізніше як за п’ять днів після повідомлення партії має оголосити депутатами обласної ради наступних за списком кандидатів.

А це 33-річний приватний підприємець із Квасилова Рівненського району Сергій Ногачевський та 48-річний мешканець села Балашівка Березнівського району Михайло Прядун, який на момент виборів був безробітним, а свого часу очолював фермерське господарство «Берег». Пан Ногачевський, за даними з сайту ЦВК, є членом Радикальної партії, пан Прядун – безпартійний.

Сергій Ногачевський. Фото - з його сторінки у Facebook

Андрій Сайчук представляє в обласній раді Корецький район, Володимир Ковальчук – Здолбунівський. Якщо Здолбунівщина ще має представників в облраді з інших політичних сил, то Кореччина залишиться без депутата.

Михайло Прядун, фото - з його сторнінки у Facebook

Оскільки керівництво Радикальної партії рішуче налаштовано проти Володимира Ковальчука та Андрія Сайчука, то рішення про їх відкликання, найімовірніше, буде швидким.

Проте на цій сесії, засідання якої буде завтра, 7 грудня, обидва обранці ще будуть депутатами офіційно.

У законі про місцеві вибори не вказано, що відкликані депутати можуть оскаржити рішення керівного органу партії, проте депутати можуть опротестовувати у судах законність процедури, як-от збирання підписів.

Нагадаємо, що Андрій Сайчук та Володимир Ковальчук вийшли з партії та фракції Радикальної партії, заявивши, що не погоджуються з тим, як працює керівництво цієї політичної сили.

Радикальна партія після цього запустила процедуру відкликання депутатів, яка офіційно, втім, позначена як ініціатива не самої партії, а виборців.

Депутати Сайчука та Ковальчук цей процес не визнали, неодноразово заявляючи, що і збори ініціативної групи, і збір підписів – незаконні, бо люди зібралися не з власної ініціативи, а за допомогою «адмінресурсу». 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також