Головою облради хочуть «призначити» Благодира

2698 0

Ми у соцмережах:

Головою облради хочуть «призначити» Благодира

Ще не скоро будуть оголошені офіційні результати виборів в обласну раду, а місцеві політики вже розпочали кулуарні домовленості щодо обрання її голови. Відомо, що вже у понеділок, наступного дня після виборів, зустрічались представники двох обласних парторганізацій — БПП "Солідарність" і ВО "Батьківщина", які "провели" найбільше своїх представників у раду: 18 та 15 депутатів відповідно.

Благодир Віталій Чугунніков, голова облдержадміністрації, а заодно і перший у списку кандидатів БПП "Солідарність" в облраду, намагався переконати голову облорганізації "Батьківщини" Миколу Кучерука в тому, що на посаду голови обласної ради треба підтримати Юрія Благодира, який пройшов у раду за підтримки президентської партії. Але відомо, що й п. Кучерук хотів би претендувати на посаду голови облради. А крім нього — ще й чинний голова облради Михайло Кириллов не приховує бажання залишитись при посаді. Та й Олександр Данильчук, кажуть, тільки-но стало ясно, що він виборов депутатське місце (а йшов він у списках БПП "Солідарність"), поїхав до столиці, щоб заручитись підтримкою впливових людей у своєму давньому, але досі так і не реалізованому прагненні очолити обласну раду. благодир

Юрій Благодир був депутатом Верховної Ради у 2012-2014 роках. Одночасно, зокрема, із Віталієм Чугунніковим, Миколою Кучеруком та Олегом Осуховським
Вочевидь, у торгах за посаду голови не обійдеться без радикалів Ляшка, впливовість яких вимірюється голосами 9 майбутніх депутатів, та "Свободи", в якої, за попередніми результатами, буде 8 обласних депутатів. До слова, чимало «свободівців» нині працюють на державних посадах в області, зокрема, Олексій Бучинський — начальник обласного управління Держпраці, Олександр Савчук — заступник голови ОДА, Юрій Осіпчук — начальник обласного управління охорони здоров'я... На посадах вони залишились ще з того часу, як головою ОДА був "свободівець" Рибачок. Вочевидь, теперішній голова ОДА п. Чугунніков виявився в цьому кадровому питанні "політично далекоглядним". Та чи віддячить "Свобода" йому голосуванням за Благодира — це ще питання. Яку позицію у голосуванні займатимуть 5 депутатів від партії "Конкретних справ", список якої очолювала Світлана Богатирчук-Кривко? Вочевидь, на їхню підтримку розраховує Михайло Кириллов. А на кого поставить УКРОП, який матиме в облраді також 5 депутатів, — питання часу. До речі, скільки насправді обласних депутатів матиме кожна партія, вочевидь, стане відомо, коли порахують усі бюлетені і ТВК оголосить результат. Адже ще одна партія — Аграрна — за неофіційними підрахунками, заледве долає 5-відсотковий бар'єр. Якщо здолає — отримає 4 місця в раді, якщо ні — ці місця розподілять між собою ті партії, які пройшли. Зазначимо, що на першу половину дня середи, 28 жовтня, протоколи в обласну ТВК здали тільки два райони — Гощанський та Острозький. Ще вісім районів намагалися здати, проте через помилки документи повернули на доопрацювання. Інші райони ще «рахували». В обласній виборчій комісії зазначають, що затримка — через непрофесійність членів місцевих ТВК і дільничних виборчих комісій, які неправильно роблять підрахунки та допускають помилки у протоколах та актах.

Коментарі

Михайло Кириллов, чинний голова Рівненської обласної ради:
— Оновити склад обласної ради стовідсотково, звісно, було б нереально, але з попереднього скликання проходить не так багато людей. Але як працюватиме рада нового скликання — покаже час. Зарано говорити і про те, якою буде більшість. Втім, думаю, все буде добре. Обласна рада не вирішує політичних питань, а тільки ті питання, які стосуються громад області. Наразі відбувається багато переговорів між політичними силами за голову обласної ради. Я також збираюся подавати свою кандидатуру на цю посаду.
Микола Кучерук, лідер списку «Батьківщини» в обласну раду:
— Хто стане головою ради — залежатиме від принципів, які сповідуватиме нове скликання. Для мене важливо, щоб ці принципи збігалися з думкою громади. Будемо вести переговори. Головне, як на мене, щоб не було ретроспективи, щоб не призначали голову, як колись, «порішунькавши» між собою. Ми ні з ким не вели ще переговорів. В обласній раді буде чимало нових людей. Важливо, щоб лідери фракцій прислухалися до їхньої думки. Кожна фракція, думаю, матиме претендента. «Батьківщина» на зібранні членів вирішуватиме, кого підтримувати на посадах голови облради та заступників. Якщо скажуть, що я зобов'язаний очолити раду, я готовий.
Юрій Благодир, кандидат у депутати від БПП «Солідарність»:
— Є багато розмов, проте рішення фракції, щоб висунути мене чи когось іншого на посаду голови обласної ради, немає. Тому говорити про це зарано. Звісно, якщо пропонуватимуть, я погоджуся. Хотів би наголосити, що я ніколи не був у Партії регіонів. У відповідній фракції у парламенті — так, але це важлива різниця. У тяжкий час для країни я не підвів рівнян, були моменти, коли отримував листи від націоналістів зі словами підтримки, коли голосував не так, як інші депутати з фракції Партії регіонів. Я діяв завжди так, як підказувало мені серце, і можу відзвітувати за кожен свій крок на посаді народного депутата. У мене немає жодних проблем із сумлінням, я завжди працював для рівнян та країни. Обласна рада нового скликання кардинально відрізнятиметься від інших, якщо буде 90% конструктивних розмов щодо області, а 10% — щодо політики. Якщо ж звучатимуть політичні гасла і буде спроба застосувати київський сценарій, то це буде не на користь області. Останнього найбільше боюся. Проте більшість людей, які за попередніми даними проходять у раду, — це люди справи, а тому сподіваюся, що популізму не буде.
Олексій Бучинський, лідер обласного осередку «Свободи»:
— «Свобода» наразі не веде жодних політичних переговорів і не входитиме у жодну більшість. Ми завжди відстоюватимемо інтереси рівнян і голосуватимемо відповідно до них. Співпрацюватимемо у раді тільки з тими партіями, які працюватимуть для громади. Те, що «свободівці» посідають державні посади, ніяк не впливатиме на депутатів в обласній раді, ми ніколи не будемо голосувати так, як нам скаже якась інша політична сила. На посаду голови обласної ради ми пропонуватимемо свою кандидатуру. Якщо партія вирішить, то, можливо, це буду і я.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також