Громадський активіст. А від якої партії?

2115 0

Ми у соцмережах:

Громадський активіст. А від якої партії?

Наскільки міцною є нинішня більшість Рівненської обласної ради — буде видно на сесії у п’ятницю. Адже найважливіше для керівників фракцій питання цієї сесії — утворення медичної комісії, яка обиратиме увесь наступний рік головних лікарів обласних комунальних закладів — уже посварило обранців.

У медичній комісії має бути дев’ять членів: три від обласної ради, три від громадськості та стільки ж від комунального закладу, в якому обиратимуть головного лікаря. Тобто депутати та активісти протягом року залишатимуться незмінними членами і, фактично, визначатимуть, хто повинен очолювати той чи інший медичний заклад.

А посади головних лікарів щоразу викликають інтенсивні переговори між політичними силами в облраді. Бо «свій» керівник лікарні — це не тільки вплив на мільйонні активи (благодійні внески, кошти на закупівлю обладнання, ліків, ремонти і т.п.), а й адміністративний ресурс на вибори. Згадайте, як торік рада тричі не могла проголосувати за головного лікаря онкодиспансеру.

Оскільки депутати втратять безпосередній вплив на вибір головних лікарів, у медичну комісію, за задумом депутатів, потраплять тільки ті, хто, як кажуть напряму, чітко і без заперечень виконуватиме вказівки «зверху».

 

Проте якщо депутатські квоти нова більшість облради розподілила швидко, то з громадськими активістами виникли непорозуміння. На конкурс подалося 24 особи, за трьох із них депутати мають проголосувати у п’ятницю, а на ранок середи домовленості так і не було досягнуто.

Оскільки депутатські місця розподілили між представниками БПП (Віталій Бойко), Радикальної партії (Оксана Лозова) та «Конкретних справ» з позафракційними (Ярослав Романюк), одну з квот від громадськості відвели «Свободі». Її має посісти Євгеній Іванішин, якого висунула ГО «Люстрація».

Проте політсила хоче ще одну позицію, зокрема й тому, що її представник Юрій Осіпчук очолює обласне управління охорони здоров’я. Двох представників від громадськості хотів і БПП та голова ОДА Олексій Муляренко. Тож переговори зайшли у глухий кут.

Почали навіть говорити, що комісію цієї п’ятниці, якщо котрась із політичних сил не поступиться, можуть не обрати. Втім, БПП, радикалам та позафракційним із фракцією «Конкретних справ» може вистачити голосів і без «Свободи». Тож, найімовірніше, остання відмовиться від амбіцій, аби мати хоча б одного представника у комісії, яка уже найближчим часом має обрати керівників кількох медзакладів області: обласної лікарні, діагностичного, онкодиспансеру та перинатального. За усі уже розпочалася боротьба.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також