I досі сняться діти, які загинули у вогні

1933 0

Ми у соцмережах:

I досі сняться діти, які загинули у вогні

Семирічного Михайлика знайшли у ліжечку його дворічної сестри — він своїм тілом намагався закрити Тетянку від вогню. Життя дітей ні сусідам, ні пожежникам врятувати не вдалося.

Побачення, яке не відбулось Мешканку селища Клевань, що у Рівенському районі, Наталію Гук переслідувало відчуття тривоги, хоча й підстав нібито не було жодних: «Щойно вмикала телевізор, як дивним чином потрапляла на передачі про пожежі. Навіть вночі після цього прокидалась від страху», пригадує Наталя. Молода мама двох дітей працювала у ВАТ «Промінь». Вона розлучилась із чоловіком, отож сама виховувала дітей. Михайлик ходив у школу, доньку доводилося залишати вдома саму. В обідню перерву мама прибігала щодня її годувати. — Та й Михайлик був у нас самостійний, повернувшись із школи, доглядав за сестричкою, міг її погодувати, — розповідає Олександр, брат Наталі. Наталя готувалась минулого тижня до Великодніх свят — побілила хату, пофарбувала вікна та двері, замовила навіть нові меблі — стінку та спальню. Викликала майстра, щоб вставив у двері новий замок, і електрика. — Наша хата збудована ще після війни. Вона дісталась мені від батьків. Електропроводка у кімнатах також стара. Розетки іскрили. Донька Наталя покликала електрика, щоб подивився, що можна зробити. Той прийшов і сказав, щоб вона купила новий кабель та нові розетки, а в середу, після Пасхи, він їх поставить. Донька все, що він казав, купила, — розповідає п.Галина, мама Наталії Шостого квітня Наталія мала зустрітись з колишнім чоловіком, який нібито повернувся із заробітків. Поклавши дітей спати, Наталія поїхала у Здолбунів. — Юрій сказав мені, щоб приїхала у Здолбунів та забрала його звідти. Коли із братом моєї куми ми туди приїхали, чоловіка у Здолбунові не було. Він зателефонував мені на мобільний та попросив, щоб чекали його у Мізочі, проте й туди не з’явився. Знову зателефонував та сказав, що у нього зламалось авто біля кафе «У бабусі», а я щоб поверталась додому. Коли ми приїхали до кафе, щоб забрати Юрія, машини там вже не було. А кума зателефонувала брату та сказала, щоб ми повертались, бо горить моя хата, — розповість згодом кореспонденту «РВ» Наталія Гук.

Дим з вікон помітили сусіди Готувалась до Великодніх свят і сусідка Наталії Гук — Олександра Короткова, яка разом із своїм чоловіком Олександром у 1991 році купила півхати в Наталчиної бабці. Втомлене роботою подружжя Короткових вирішило в п’ятницю влаштувати банний день. Увечері подивились телесеріал, потім новини, чекаючи поки нагріється вода. Коли чоловік, помившись, зібрався виносити на вулицю воду, у помешканні зненацька «полетіли» запобіжники і в хаті стало темно. Запаливши свічку, Олександр спробував увімкнути їх, проте вони знову спрацювали. — Я забігла в кімнату та почула дивний запах, ніби нафта десь горіла. Сказала Саші, щоб біг до Наталії, яка мешкає в іншій половині будинку, бо це не в нас, а, схоже, в неї щось горіло. Було п’ять хвилин на дванадцяту. Чоловік сказав, що у сусідки з вікон йде чорний дим, і побіг до місцевих пожежників, частина яких розташована неподалік, а я почала телефонувати у Рівне. Так розхвилювалась, що забула номер телефону пожежників і замість 01 зопалу набрала чергову частину міліції. Черговий мене зрозумів та сказав, що передасть інформацію пожежниками, — розповіла Олександра Короткова. Дорогою її чоловік перечепився за дріт, яким була перекрита дорога, і впав, ледве не поранивши собі шию. Достукався до пожежників. Разом з ними повернувся до свого будинку. — Це було жахливо, я страшенно боялась, щоб не вибухнув газ, інакше від хати залишилися б одні руїни, — пригадує Олександра події тієї страшної ночі. Коли рятувальники вибили двері та в апаратах органів захисту дихання опинилися всередині будинку, в одній з кімнат знайшли на дитячому ліжку, яке стояло неподалік телевізора, тіла двох дітей. На жаль, медична допомога їм вже не знадобилася — братик із сестричкою, очевидно, отруїлися продуктами згоряння. — Михайлик був не у своєму ліжку, а в сестриному. Він своїм тілом прикрив дівчинку від вогню, — каже їхній дядя Олександр. Михайлика та Тетянку поховали поряд на одному цвинтарі. «Вони мені сняться, ніби бігають по хаті та бавляться», — каже згорьована мама. Зараз Наталія чекає висновків експертів, що саме спричинило пожежу: телевізор чи стара електропроводка. Та якими б не були висновки експертів, дітей вже не повернути. — Прокуратура Рівенського району перевіряє усі обставини події, в тому числі й факт можливого неналежного ставлення до своїх батьківських обов‘язків з боку матері загиблих дітей, — повідомила «РВ» прес-секретар прокурора Рівенської області Світлана Сирота.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також