Ігор Мічуда: «Якщо новобудову не перевіряли, то пліснява — це найменша проблема»

3691 0

Ми у соцмережах:

Ігор Мічуда: «Якщо новобудову не перевіряли, то пліснява — це найменша проблема»

Рік, що минув, пройшов із присмаком будівельних скандалів. Причому вони вибухали один за одним з такою кількістю, що оглядачі новин мимоволі могли стати фахівцями у цій галузі. А от у 2018 році попри велику активність забудовників як у Рівному, так і в області нових інцидентів не виникало. Напередодні Дня будівельника, який припадає на 12 серпня, ми зустрілися з начальником обласної ДАБІ Ігорем Мічудою, щоб зрозуміти, чим зараз займаються її інспектори.

 Для порядку потрібна політична воля

— Невже навели лад з усіма недобросовісними забудовниками, що тепер стало так спокійно?
Надіюся, що з хаосом, який був, ми уже навели порядок. Однак проблема незаконних будівництв лежала не у площині забудовників, а тих, хто дозволяв їм порушувати закон. Наприклад, якби рівненські депутати та міський голова мали політичну волю, то вони б це легко вирішили. Адже вони, як орган місцевого самоврядування, могли б запровадити заборони, що стосуються повноважень управління архітектури та містобудування. Розуміючи це, міська архітектура не видавала б документи на будь-що, а прискіпливо придивлялася б до всіх об’єктів. Виходить, що комусь вигідно давати «зелене світло» на таке.
Більше року працює заступник міського голови у сфері будівництва Віталій Герман. На сесії він звітував перед депутатами, але цей звіт не був взятий до уваги і про нього швидко забули. Ця людина постійно скликає архітектурну-містобудівну раду. Через те, що там не обговорюються безпосередні питання з детального планування міста, то архітектори не хочуть її відвідувати. Уже давно потрібно порушувати питання, чи відповідає ця людина займаній посаді.


— Депутатка Любов Романюк запропонувала запровадити мораторій на будівництва неподалік озера Басів Кут. Думаєте, це зніме соціальну напругу?
Хороша пропозиція. Те, що уже набудували, потрібно перевірити, виписати штрафи та привести до норми. Тоді там нових будівництв точно не буде. Однак я сумніваюсь, що це реалізують, бо те, що там відбувається, комусь вигідно.

— Яка ситуація з міською ДАБК, роботу якої ви перевіряли?
Я попросив у міського голови Володимира Хомка, щоб він навів там лад. Бо усе знову ж таки впирається у прорахунки вищезгаданого заступника. Після перевірки звільнився начальник Рівненської міської ДАБК, є вимога звільнити інспекторів. Адже щодо них порушено кримінальні справи, а їхня подальша діяльність може впливати на хід слідства. Мені відомо, що туди призначили нового заступника начальника Миколу Дядюся, аби він унормував ситуацію. Ця людина довгий час очолювала комунальне підприємство «Рівненський архітектурно-будівельний нагляд». Маю надію, що у нього все вийде. Особисто я дуже довго формував колектив обласної ДАБІ. Багато хто звільнявся, та на їхнє місце прийшли молоді працівники. Адже легше та краще побудувати нове, ніж проводити реконструкцію.

— Якщо повернутися до вашої роботи, то чим ви займалися у цей період?
Проводили перевірки, з яких 260 позапланових і 26 планових. Наклали 49 адміністративних штрафів на загальну суму 235?898 гривень. Ще три санкції були у сфері містобудування на 259?045 гривень. Було подано до суду на знесення двох комплексів із заправляння авто газом. Один з них знаходиться у Костополі, а інший — в Рівному.

Неперевірені новобудови — небезпечні

— Що з незаконними новобудовами в Рівному, з якими ви так довго боролися?
Зараз триває робота з рівненським «МЖК» за адресою: Гайдамацька, 13 Б, який пов’язують з міським депутатом-радикалом Василем Немешем. Забудовник вперто не бажає здавати його у експлуатацію та законно вселити туди людей. Він вирішив піти за старою схемою, звернувшись до суду. Але суд прийняв рішення, яке нереально виконати. Усе, що їм потрібно, це подати заяву на проведення перевірки. Іншого варіанта в них немає.

— Пайовики «Рівненської брами» уже пікетували міськраду і забудовника. Чи мають люди шанс отримати свої квартири?
Перші два під’їзди житлового комплексу ще не здано в експлуатацію, бо забудовник подав до Києва неповний пакет документів. Але усе гальмує непорозуміння між групою забудовників. Вони не можуть зрозуміти, хто з них буде продовжувати проект і що кому належить. Через це й страждають люди. Спілці пайовиків я рекомендую найняти хороших адвокатів та не ходити по різних інстанціях. Усі їхні проблеми забудовник може вирішити за два тижні. Там всього лиш потрібно підключити ліфти та заасфальтувати прибудинкову територію. Юристи від імені людей можуть подати до суду та примусити забудовника здати об’єкт в експлуатацію.

— Ваші інспектори перевіряють і якість будівельних робіт?
Якби не перевіряли, то від нас забудовники не ховалися б. «МЖК» добре знає, якщо ми перевіримо багатоповерхівку на Гайдамацькій, то там буде виявлено порушення. Була у нас планова перевірка житлового комплексу «Spektrum» — до цього об’єкта немає жодних претензій. Однак в інших не все так добре. Наприклад, під час будівництва житлових комплексів «Флагман», «Шоколад» та «ERSTE Haus», на нашу думку, допущено порушення технологічних процесів. Але ми не змогли провести перевірки, а тепер ці об'єкти у зоні дії міського ДБК. Люди, які там житимуть, можуть мати проблеми, і не тільки зі здоров’ям.
Якщо по простому, то за правилами такі будинки будують так: зводиться «коробка», до неї прикріплюється мінеральна вата, а на ній — пароізоляція, залишається відступ 3 5 сантиметрів та будується загальна лицьова стіна. Вони ж зводять все навпаки: починають з лицевої стіни, а у проміжок засипають найдешевшу мінеральну вату. Так здешевлюється вартість будівництва.

Але якщо так робити, то керамічна цегла мокне та промерзає, а вода потрапляє у мінеральну вату, яка втрачає усі свої властивості. У ній заводяться грибок, жуки… Це все вбирає силікатна цегла і звідти потрапляє у квартиру. В помешканні тепло, тому стіни починають цвісти. Від цього з’являється у людей нежить та алергія. Тому ми уже давно скасували усі містобудівні документи, а будівництво цих комплексів призупинено. Забудовник намагається довести свою правоту в суді. Проте навряд це у нього вийде. Зрозумійте: якщо будівельні інспектори не перевіряли якісь будівництва новобудови, то там жити не варто. Адже пліснява — це найменше розчарування, яке може чекати на людей, які придбали там квартири.


— У «Золоту підкову» вже вселилися люди. Чи є подальша перспектива у цього довгобуду?
Забудовник завершив лише три під’їзди і вселив людей, які десятиліттями чекали своє житло. Ще два під’їзди не добудовано, там усе завмерло. І це велике питання до міського голови Володимира Хомка. Адже власником землі, на якій будують, є УКБ, що підпорядковується керівнику міста. Там мають бути усі договори, згідно з якими забудовник має раз у квартал інвестувати певну суму в цей об’єкт. Якщо подивитися, скільки він вклав у цьому році, то, очевидно, побачимо нулі. У такому разі цього інвестора потрібно уже давно «попросити» піти і компенсувати йому затрати за рахунок іншого інвестора. Скільки цей пам’ятник буде стояти на центральній вулиці обласного центру?!

Скажу відверто, там дуже привабливе місце. Якщо виставити його на конкурс, то за тиждень за нього будуть забудовники між собою битися. Ті два ледь розпочаті під’їзди можна добудувати за півроку. До того ж, є можливість добудувати ще один під’їзд. Ніде більше на вулиці Соборній у Рівному немає вільного місця з усіма готовими документами та виділеною землею. Але міським чиновникам це нецікаво.
Загалом не все у будівельній галузі так погано, як це видається, просто потрібно створити для всіх однакові можливості.


Користуючись нагодою, хочу привітати усіх будівельників зі святом, побажати здоров’я, достатку та легкої здачі об’єктів. Зі свого боку можу гарантувати, що обласна ДАБІ буде їм у всьому сприяти.
 

Записав Сергій ТКАЧЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також