Інфіковані у Рівному на ринки не пішли

11650 0

Ми у соцмережах:

Інфіковані у Рівному на ринки не пішли

Великі перестороги були у чиновників щодо відкриття ринків у Рівному — боялися, що людей буде багато, то й збільшиться статистика з інфікованими. Не сталося. Першого травня, відколи дозволили торгувати харчами на центральному ринку і так званому ринку Дикого, були лиш одиниці — і серед продавців, і серед покупців. Жвавіша торгівля розпочалася лиш через кілька днів. З більш жорсткими заходами, ніж у супермаркетах: з масками, антисептиками, вимірюванням температури, відгородженням від покупців плівками.

Відкривали ринки з кількох причин: щоб фермери мали де продати овочі, щоб базарники мали роботу, бо вже висловлювали невдоволення, і нарешті — щоб була альтернатива магазинам зі сподіванням на те, що в результаті конкуренції ціни не підніматимуться.

Наш кореспондент дослідила, які зараз ціни на базарі і чи відрізняються вони від магазинних. Виявилось, що деякі овочі на базарі дешевші, але не набагато. Наприклад, огірки в супермаркеті коштують 35-37 грн за кілограм, на ринку — 25-30 грн. Помідори в супермаркетах продають по 65 грн/кг, а на ринку можна знайти і по 50 грн. Цвітна капуста на ринку коштує 80-85 грн, в магазині ж дешевшу, як за 90 не знайдете. Те ж стосується і фруктів. Наприклад, яблука тут можна купити за 16 грн/кг, а в супермаркеті — 20-21 грн.

Дешевші і яйця — на ринку можна придбати за 20 грн за десяток, тоді як в супермаркеті — від 21 грн.

Щодо м’яса, то ціни приблизно однакові. Наприклад, гарний шмат свинини на відбивні у м’ясному павільйоні коштуватиме 130 грн/кг, телятина — 160 грн/кг. За цю ж ціну таке ж м’ясо можна купити і в супермаркетах. Різниця у вартості курятини коливається у межах 5 грн. Наприклад, філе на базарі коштує 85-90 грн, можна знайти і по 75-80 грн. Але й у супермаркетах часто проводять акції на курятину, знижуючи ціни до таких.

Ковбаса, сосиски, готова м’ясна продукція продається, і ціни на неї залишилися докарантинними. На ринку трішки дешевше, ніж у супермаркетах. Все продається запакованим, продавці поки нічого не ріжуть, дотримуючись карантинних обмежень.

Костянтин Мокляк, начальник департаменту економіки й торгівлі в Рівненській області:

— Різке зростання цін на харчові продукти спостерігалося у передкарантинний період, коли люди активно поповнювали свої запаси. Тоді Антимонопольний комітет порушив низку справ у цілому по Україні, і на Рівненщині також. Потім ситуація стабілізувалася. Ми моніторимо ціни щотижня, в разі різких стрибків інформуємо Міністерство економіки та Антимонопольний комітет.

Щодо відкриття ринків з 1 травня, то порівнювати ціни і обсяг продажів із супермаркетами поки рано. Проте ми очікуємо, що ринкова економіка найближчим часом запрацює. Адже розширення об’єктів торгівлі приведе до зростання конкуренції між ними, що вплине й на ціни, які мають знизитися.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також