Інтелігентний часник, або Навіщо їсти черемшу

1194 0

Ми у соцмережах:

Інтелігентний часник, або Навіщо їсти черемшу

Черемша – перша весняна зелень, яка має приємний часниковий аромат і відома своїми бактерицидними й антисептичними властивостями, а також багатим вітамінним складом.

Серед інших її назв - цибуля ведмежа, дикий часник, левурда, колба, чензелі. 

Їдять черемшу в основному в сирому вигляді в салатах. Найпростіший – нарізати пучок черемші, додати нарізане варене яйце; посолити-поперчити і заправити сметаною/майонезом. Її також солять або маринують, тушкують, роблять настої та приправу.

Черемша містить багато аскорбінової кислоти (вітамін С): в 100 г її міститься більш ніж 100 мг. Це в 2 рази більше, ніж у капусті, в 3 рази більше, ніж у зеленій цибулі й редьці, й у 10-15 разів більше, ніж у лимонах і апельсинах.

Крім того, черемша містить вітаміни групи В, А, Е, РР,  а також залізо, калій, кальцій, фтор, сірку, марганець, селен, мідь, йод, цинк та ін. 

Черемша славиться своїми лікувальними властивостями:

- нормалізує роботу серцево-судинної системи, знижує проникність судинних стінок, підвищує їхню міцність та еластичність, також допомагає захиститися від атеросклерозу;

- сприяє зміцненню імунної системи;

- стимулює виділення шлункового соку і жовчі, посилює перистальтику кишечнику, сприяє нормалізації кишкової флори, згубно діє на гостриків та інших гельмінтів;

- при простудних захворюваннях та інфекціях; сприяє розрідженню густих мокрот при бронхітах;

- при ревматизмі;

- має бактерицидні властивості; дезінфікує порожнину рота;

- знижує рівень холестерину;

- пари розтертої черемші вбивають хвороботворні бактерії й навіть туберкульозну паличку.

Сік і подрібнене листя дуже помічні при лишаях і бородавках. Зі стебел черемші готують настій, яким промивають рани, виразки, порізи, які тривалий час не загоюються.

Але ця чудо-рослина має і протипоказання. Її не варто вживати під час вагітності, при епілепсії, гепатиті, коліті, холециститі, гастриті, панкреатиті та виразці шлунка. А також людям, схильним до алергічних реакцій.

Не слід вживати більш як 20 листочків черемші, інакше може з’явитися головний біль, безсоння, порушення роботи серця та проносний ефект.

Черемшею не рекомендується годувати худобу: через речовини, що містяться в ній, м'ясо стає неприємним на смак, а молоко змінює колір на жовтий.

Також варто пам’ятати, що черемша в Україні занесена до Червоної книги. За самовільне збирання дикоростучої черемші можна одержати штраф.

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також