Інтернет речей (IoT) - що це і чому це важливо

2407 0

Ми у соцмережах:

Інтернет речей (IoT)

Інтернет речей (IoT) - це про величезну кількість «речей», які підключені до Інтернету для обміну даними з іншими речами - додатками IoT, підключеними пристроями, промисловими машинами та багатьом іншим. Пристрої, підключені до Інтернету, використовують вбудовані датчики для збору даних і, в деяких випадках, впливають на них. Підключення до IoT від kyivstar.ua/uk/business/iot/narrow-band апаратура та пристрої можуть поліпшити вашу роботу і життя. Приклади застосування Інтернету речей: від розумного будинку, який автоматично регулює опалення та освітлення, до розумної фабрики, яка контролює промислові машини для пошуку проблем, а потім автоматично налаштовується, щоб уникнути збоїв.

Історія Інтернету речей

Термін «Інтернет речей» був придуманий підприємцем Кевіном Ештоном, одним із засновників центру Auto-ID в MIT. Ештон була частиною команди, яка виявила, як пов'язувати об'єкти з Інтернетом за допомогою мітки RFID. Вперше він використовував фразу «Інтернет речей» в презентації 1999 року, і з тих пір вона стала популярною.

Ештон, можливо, був першим, хто використав термін «Інтернет речей», але концепція підключених пристроїв, зокрема, підключених машин, існує давно. Наприклад, машини зв'язувалися один з одним з тих пір, як перші електричні телеграф були розроблені в кінці 1830-х років. Іншими технологіями, які увійшли в IoT, були: радіопередача голосу, бездротові технології (Wi-Fi) і програмне забезпечення для диспетчерського управління та збору даних (SCADA). Потім в 1982 році машина з продажу Кока-Кола в Університеті Карнегі-Меллона стала першим підключеним інтелектуальним пристроєм. Використовуючи локальну мережу університету або ARPANET - попередник сучасного інтернету - студенти могли дізнатися, які напої зберігаються на складі, і чи були вони холодними.

Сьогодні ми живемо в світі, де пристроїв, підключених до IoT, більше, ніж людей. Ці пристрої можуть бути як розумні годинник, так і RFID-чіпи відстеження запасів. Пристрої, підключені до IoT, обмінюються даними через мережі або хмарні платформи, підключені до Інтернету речей. Інформація, отримана в реальному часі з IoT, наближає цифрову трансформацію. Інтернет речей обіцяє багато позитивних змін в галузі охорони праці і здоров'я, ділових операцій, виробничих показників і глобальних екологічних і гуманітарних проблем.

Хто використовує IoT?

Багато галузей використовують IoT для розуміння потреб споживачів в режимі реального часу, підвищення оперативності, миттєвого поліпшення якості машин і систем, оптимізації операцій і пошуку інноваційних методів роботи в рамках своїх зусиль по цифровому перетворенню.

• Роздрібна торгівля. IoT об'єднує дані, аналітику і маркетингові процеси в різних місцях. Роздрібні продавці збирають дані IoT з магазинів і цифрових каналів і застосовують аналітику (включаючи штучний інтелект) для прослуховування в реальному часі, контекстуального прослуховування і для розуміння моделей поведінки і переваг. Вони часто використовують пристрої, підключені до IoT, такі як чіпи RFID для відстеження інвентарю, бездротових мереж, Wi-Fi-системи, маяки і розумні полки в своїй стратегії Інтернету речей.

• Виробництво. IoT об'єднує всі етапи процесу промислового Інтернету речей (IIoT) - від ланцюжка поставок до доставки - для узгодженого подання даних про виробництво, процесі і продукті. Вдосконалені датчики IoT на заводських верстатах або на складах, а також аналітика великих даних і прогнозне моделювання можуть запобігти дефектам і простої, максимально підвищити продуктивність обладнання, скоротити гарантійні витрати, підвищити продуктивність і підвищити якість обслуговування клієнтів.

• Охорона здоров'я. Технологія IoT забезпечує потокову передачу даних в режимі реального часу з Інтернету медичних речей (IoMT), таких як носяться і інші медичні пристрої, які відстежують фізичні вправи, сон і інші звички. Ці дані IoT дозволяють проводити точну діагностику і складати плани лікування, підвищувати безпеку пацієнтів і результати і оптимізувати надання медичної допомоги.

• Транспорт і логістика. IoT з підтримкою геозон і системою ІІ, розгорнутої по всьому ланцюжку створення вартості, може забезпечити більшу ефективність і надійність для транспортних і логістичних компаній. Ця технологія може поліпшити якість обслуговування, скоротити час простою і підвищити задоволеність клієнтів. Він також може підвищити безпеку і скоротити витрати за рахунок керування, відстеження та моніторингу підключених транспортних засобів, вантажних та інших мобільних активів в режимі реального часу.

• Державні організації. Додатки IoT використовуються для вирішення багатьох реальних задач: заторів на дорогах, взаємодії з міськими службами, економічного розвитку, участі громадян у житті міста, а також громадської безпеки та охорони. Розумні міста часто вбудовують IoT-датчики в фізичну інфраструктуру, таку як вуличні ліхтарі, лічильники води і світлофори.

Як працює Інтернет речей

Підключення через Інтернет речей - для відправки, отримання та часткового використання даних - призводить до багатьох розумним речам IoT, які ми використовуємо, щоб будувати більш безпечний, зручний, продуктивний і інтелектуальний світ.

Можливості Інтернету речей вже грають важливу роль в прагненнях компаній до цифрового перетворення. Коли ми об'єднуємо дані IoT з передової аналітикою і ШІ, що призводить до «штучного інтелекту речей», можливості здаються безмежними. Вивчіть основні терміни, які визначають Інтернет речей, і подивіться, як IoT працює в реальному світі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також