Інтернету може загрожувати атака позаземних хакерів

1857 0

Ми у соцмережах:

Інтернету може загрожувати атака позаземних хакерів

У новій науковій доповіді повідомляється, що комп’ютери планети Земля вразливі для вірусної атаки з боку Маленьких Зелених Чоловічків. Ніби-то недостатньо підлітків, які розсилають комп’ютерні віруси по Інтернету, сидячи в темних кімнатах! Про цю проблему пише The Guardian. Цю тривогу озвучує в новому номері журналу Acta Astronautica Річард Карріган, американський фізик з Fermi National Accelerator Laboratory у штаті Іллінойс. Він вважає, що вчені, які обстежують небо на предмет сигналів позаземних цивілізацій, ставлять безпеку Землі під загрозу, тому що поширюють величезну кількість сигналів, яку їм вдалося зафіксувати, по Інтернету, торкаючись багатьох комп’ютерів в усьому світі.

У новій науковій доповіді повідомляється, що комп’ютери планети Земля вразливі для вірусної атаки з боку Маленьких Зелених Чоловічків. Ніби-то недостатньо підлітків, які розсилають комп’ютерні віруси по Інтернету, сидячи в темних кімнатах! Про цю проблему пише The Guardian. Цю тривогу озвучує в новому номері журналу Acta Astronautica Річард Карріган, американський фізик з Fermi National Accelerator Laboratory у штаті Іллінойс. Він вважає, що вчені, які обстежують небо на предмет сигналів позаземних цивілізацій, ставлять безпеку Землі під загрозу, тому що поширюють величезну кількість сигналів, яку їм вдалося зафіксувати, по Інтернету, торкаючись багатьох комп’ютерів в усьому світі. Проект пошуку позаземного розуму SETI (The Search for Extraterrestrial Intelligence), управління яким здійснюється з Університету Каліфорнії в Берклі, використовують наземні телескопи для перегляду Всесвіту у пошуках електромагнітних хвиль. Вчені, знаючи, що загублені земні радіо— і телехвилі віддаляться від Землі зі швидкістю світла, сподіваються вловити загублені сигнали або — якщо пощастить — свідомо пущені міжпланетні сигнали інших цивілізацій. Всі сигнали, які збираються SETI, розділяються і частинами розсилаються по Інтернету величезній кількості добровольців, що підписалися на програму SETI, що дозволяє комп’ютерам аналізувати сигнали, навіть коли господарів немає за робочим столом. Поки вдалося засікти тільки сплески зоряної радіації й шум, схожий на бурмотіння, який залишився, як вважають вчені, від Великого вибуху. Проте, як стверджує Карріган, досконаліші телескопи і швидші комп’ютери збільшать шанси на те, що вченим вдасться засікти сигнали позаземних цивілізацій. У своїй доповіді під назвою «Чи потрібно знезаражувати потенційні сигнали проекту SETI?» він заявляє, що вчені SETI занадто сильно націлені на знаходження заповітного сигналу. «У науковій фантастиці всі інопланетяни погані, але у світі науки вони всі гарні і просто не хочуть вступати в контакт», — говорить Карріган. Його головна тривога — це те, що свідомо або несвідомо позаземний сигнал, вловлений командою SETI, може завдати величезної шкоди комп’ютерам, якщо буде випущений в Інтернет без перевірки. Комп’ютерні спеціалісти заперечують: щоб зламати комп’ютер або створити вірус, який заразить його, потрібно знати, як влаштований комп’ютер і як працюють встановлені на ньому програми, а земний комп’ютер буде інопланетним для інопланетян — так само, як вони самі для землян. Проте доктор Карріган стверджує, що ризик все ж таки є. Карріган закликає вчених SETI ввести правила безпеки у свою мережу і встановлювати «карантин», щоб потенційно шкідливі сигнали можна було зупинити до того, як вони заразять Інтернет.

Позаземні цивілізації будуть виявлені до 2025 року Позаземні цивілізації, що існують у нашій Галактиці, можна буде виявити вже протягом найближчих 20 років. Такий прогноз зробив астроном Сет Шостак, працівник SETI. Якщо за цей час з допомогою новітніх технологій у Всесвіті не вдасться виявити позаземне розумне життя, те його, скоріше за все, взагалі не існує. За підрахунками астронома Сета Шостака, у нашій Галактиці нараховується від 10 тисяч до 1 млн. джерел радіосигналів, частина з яких, можливо, випускається розумними істотами. Щоб виявити позаземний розум, варто обстежити всі джерела радіосигналів. Оскільки в нашій Галактиці нараховується близько 100 млрд. зірок, потрібно перевірити кожну з них. Астроном припускає, що розвиток комп’ютерів і радіотелескопів дозволить впоратися з цим неймовірним за складністю завданням. За його оцінками, потужність комп’ютерів буде подвоюватися кожні півтора року аж до 2015 року, оскільки саме така прогресія відзначалася протягом останніх десятиліть.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також