Із 8 березня розпочинається Масниця: традиції та звичаї

708 0

Ми у соцмережах:

Із 8 березня розпочинається Масниця: традиції та звичаї

Цього року Масниця в Україні триватиме з 8 по 14 березня

 Масниця присвячена проводам зими та зустрічі весни та є народним святом з давніх часів. На Масляну готували вареники та інші сирно-молочні страви, і, звичайно, пекли млинці, які є символом цього свята. Люди вірили, що разом з круглим рум’яним млинцем, таким схожим на сонце, вони з’їдають частинку його тепла і могутності.

Церковна назва цього тижня – сирна седмиця. Завершується він Прощеною неділею, яка цьогоріч припадає на 14 березня.

А з 15 березня розпочинається Великий піст, який триватиме до 1 травня. Другого травня – Воскресіння Христове, Пасха.

У давнину на Масницю влаштовували народні гуляння та різні забави. Вважалося, що чим веселіше відсвяткуєш Масницю – тим багатшим і насиченішим буде весь наступний рік.

У кожного дня тижня на Масницю є своя назва, традиції та обряди.

Понеділок – "Зустріч"

Цього дня в давнину заготовляли продукти для застіль, пекли млинці з різними начинками. Перший млинець віддавали бідним, щоб вони пом'янули душі покійних родичів. У цей день робили опудало із соломи в жіночій сукні та встановлювали в центрі села чи міста до закінчення Масниці.

Вівторок – "Загравання"

В цей день розпочиналися гуляння – люди каталися з гірок на санках, каруселях влаштовують вистави. Але основні обряди були пов'язані зі сватанням – молоді люди ходили на оглядини та обирали собі майбутню пару. Вважалося, що якщо посватати наречену на Масницю, то й весілля буде скоро, відразу після закінчення посту.

Середа – "Ласунка"

В цей день ходили на млинці до тещі. Господині запрошували своїх зятів на святковий обід і пригощали млинцями, пирогами та іншими стравами. Цей день вважався вдалим приводом, щоб налагодити стосунки в родині, подружитися і висловити свою вдячність.

Четвер – "Розгуляй"

З цього дня розпочиналася Широка Масниця. Працювати було заборонено до кінця тижня, а ось розважатися можна вже на всю. В такі дні проводили кулачні бої, конкурси, змагання, водили хороводи, співали пісні й танцювали. Також збиралися великими компаніями за загальним столом.

П'ятниця – "Тещині вечірки"

У цей день тещі ходили в гості до зятя. Він кликав тещу в гості та пригощав млинцями власного приготування. Теща при цьому мала право прийти в гості з подругами. За народними прикметами вважалося, якщо всі ці обряди виконати, то стосунки тещі й зятя будуть ідеальними.

Субота – "Посиденьки зовиці"

Цього дня сестри та родичі чоловіка приходили в гості до свого сина і невістки. Господиня пекла млинці та пригощала їх. Невістці зазвичай родичі дарували у цей день подарунок, щоб показати їй особливу прихильність і "задобрити" її.

Неділя – "Прощена"

В цей день заведено просити вибачення і прощати. Важливо провести цей день з добрими думками та настроєм, покаятися у своїх гріхах і увійти у Великий піст з чистою душею і совістю. У давнину ввечері в неділю влаштовували гуляння, на яких проводжали зиму і спалювали опудало Масниці.

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також