Кабінет головного лікаря діагностичного центру – порожній (ФОТО/ВІДЕО)

2482 0

Ми у соцмережах:

Кабінет головного лікаря діагностичного центру – порожній (ФОТО/ВІДЕО)

Рівненський міський суд виніс рішення, що Романа Шустика незаконно звільнили з посади головного лікаря Рівненського обласного лікувально-діагностичного центру.

 Згідно з постановою суду, Роман Шустик повинен негайно приступити до виконання своїх обов’язків, а зарплатню за період, поки він був відсутній, йому мають відшкодувати – це 65 537 гривень. Проте Рівненська обласна рада не видає розпорядження про його поновлення на посаді. Тож, кабінет головного лікаря поки що порожній.

Адвокат Марія Лук’янова:

-          Суд не став ні на сторону позивача, ні на сторону обласної ради, а на сторону закону. Звільнення було незаконне ні за змістом, ні за порядком. Наприклад, підставою для звільнення вказано те, що керівник підприємства не вжив заходів щодо запобігання банкрутства. А що запущена процедура банкрутства? Друга підстава - заборгованість по заробітній платі колективу. Був факт затримки у виплаті заробітної плати, але не заборгованості. І це було зумовлене сумною реальністю, яка торкнулася багатьох підприємств в період карантину. Дві позовні вимоги не були задоволені, які стосувалися неправомірності розслідування. Проте оскаржувати їх ми не будемо. В рішенні суду зазначено, що позивача мають поновити на посаді негайно, тобто до кінця середи, 20 жовтня.

Вже о восьмій ранку Роман Шустик прийшов на роботу. Проте в кабінет зайти не наважився, а стояв у коридорі.

-          Немає розпорядження Рівненської обласної ради про поновлення мене на посаді, - пояснив Роман Шустик. - Я особисто поїхав до будівлі ради та вручив постанову суду. Мені відповіли, що голова у від’їзді, а з рішенням суду ще ознайомлюються. Проте я не хочу, щоб потім мене звинуватили, видавши розпорядження заднім числом, що я прогулював роботу. Крім того, хочу запевнити, що ніякого тиску на колектив я не чинив.

Тим часом на сторінці діагностичного центру у Фейсбук з’явилося відео, де колектив закладу стверджує протилежне. У зверненні говориться, що на них чинився психологічний та моральний тиск з боку засобів масової інформації та головного лікаря, «але, враховуючи інтелігентність», медичний персонал мовчав. Зазначається також, що колектив не підтримує рішення суду та після його прийняття, буцімто, почав отримувати погрози від колишнього керівника.

Ми поцікавилися, хто ж зараз займає кабінет головного лікаря. Виявилося, що ніхто – ні виконуючий обов’язки Мирослав Рішота, ні Юрій Білик, заступник головного лікаря, який виграв конкурс на зайняття цієї посади, організований Рівненською обласною радою.

-          Ми чекали на рішення суду 12 жовтня, бо 13 жовтня був останній день подачі документів до конкурсної комісії. Вчергове суд перенесли, і я все-таки вирішив подати документи, бо ніхто більше не подавався, а мене просив колектив.  Мене конкурсна комісія визнала переможцем. Але це не означає, що я став головним лікарем. Тим більше з 2019 року такої посади вже немає, є директор комунального підприємства. Далі має бути погодження власника. Тобто рішення конкурсної комісії має бути затверджене на сесії Рівненської обласної ради 12 листопада. Тому до затвердження на посаді та укладання контракту ніхто ніяких дій не приймає. Думаю, що обласна рада подаватиме апеляцію щодо рішення суду. Тим часом намагаємося покращити фінансову ситуацію в центрі, приймаючи не популярні рішення.. Працівники перейшли на пів окладу, щоб борг, який сформувався на липень 2021 року, не зростав. Щомісячно наші доходи відповідають видаткам. Так, це складно, але важливо, щоб не зайшли в банкротство і нам не заблокували рахунки. Ми заключили додаткові контракти з НСЗУ – почали вакцинувати людей, за що отримувати кошти. Ми почали надавати платні послуги, які попередній керівник не запроваджував. Це тестування на коронавірус для тих, хто хоче їхати за кордон. До сьогоднішнього дня платних послуг в закладі не було, були благодійні внески. Відповідні зміни ми внесли в статут закладу, бо я – депутат та голова медичної комісії (при Рівненській обласній ради – ред.). Також ми провели аналіз фінансової діяльності і попередили 114 людей про звільнення з 10 листопада. Тоді й повернемо повний оклад для працівників, які тут працюватимуть, - говорить переможець конкурсу на посаду головного лікаря Юрій Білик.

Ми поспілкувалися з представниками колективу діагностичного центру на умовах анонімності. Вони зазначають, що ціни на платні послуги, які встановило НСЗУ значно нижчі від ринкових. Наприклад, УЗД-дослідження коштує 168 гривень, тоді я ринкова ціна – від 300 гривень. Це, а також те, що Роман Шустик зволікав зі звільненням більше сотні працівників, призвело до ситуації з недофінансуванням. Тим не менше, він як керівник закладу мав би приймати ці непопулярні рішення, вважають в колективі. А також відмовитися від прагнення «чинити добро» і не приймати пацієнтів пільгових категорій безкоштовно, як от учасників бойових дій, малозабезпечених та інших.

Голова Рівненської обласної ради Сергій Кондрачук записав відео, на якому каже:

-          Під кінець робочого дня дійсно Роман Шустик приніс рішення суду про його поновлення на роботі. Наразі ми отримали рішення, яке містить лише вступну та резулятивну частину, проте відсутня мотиваційна частина. Суд визнав звільнення неправомірним, але акт про службове розслідування не скасував. Ми чекаємо на мотиваційну частину, щоб ми розуміли, чим керувався суд. Сподіваємося, що там буде роз’яснено, яким чином виконати це рішення.

Тим часом Роман Шустик стверджує, що стоїть на біржі праці.

Натомість Юрій Білик додав, що Роман Шустик не звертався до нього із проханням про працевлаштування. За його словами, колишній головний лікар може розраховувати на те, щоб очолити відділення репродуктивної медицини, яке «є його дітищем».

Дарина ГУЗЕНКОВА. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також