Камінь від Кучми й досі лежить на «Рівнеазоті»

2186 0

Ми у соцмережах:

Камінь від Кучми й досі лежить на «Рівнеазоті»

Поряд з відремонтованими цехами на тлі акуратно підстрижених газонів та клумб стоять на «Рівнеазоті»... напіврозібрані чи й повністю демонтовані приміщення. Заводу вони більше не потрібні. Натомість «Рівнеазот» планує збудувати нові цехи й налагодити випуск нової продукції. Зокрема, зі слів п.Заблуди, «Рівнеазот» тільки чекає помаху стартового прапорця, аби почати будувати цех карбаміду. Символічний перший камінь у фундамент нового цеху ще навесні 2004 року заклав тодішній Президент України Леонід Кучма.

Вартість проекту становить 100120 мільйонів доларів. Тоді планували, що з початку 2006го цех почнуть будувати. Однак цей початок постійно переноситься через політичну нестабільність. «Я хочу бачити серйозного Президента та серйозного прем’єра», — каже п.Заблуда. Однак він не сумнівається в тому, що цех збудують, оскільки це серйозне капіталовкладення на тривалий період і підприємству він необхідний. Карбамід використовують у промисловості як сировину для виготовлення смол, клеїв, у сільському господарстві як мінеральне азотне добриво, а також у тваринництві як кормову добавку. Перспективний план розвитку «Рівнеазоту» до 2015 року передбачає також налагодження випуску метанолу, у виробництві якого як сировина використовується газ. Михайла Заблуду навіть зміни цін на газ не лякають, він однаково вважає метанол доходним продуктом. Вартість цього проекту становить також близько 120 мільйонів доларів. Метанол є одним із найбільш екологічно чистих видів пального, у чистому вигляді це високооктановий бензин. Він дозволяє підвищити потужність двигуна на 20% і значно збільшити його ресурс. Його використовують для заправки гоночних мотоциклів та автомобілів, а також у хімічній промисловості.

Вето на скорочення минає через рік Для підприємства найкраще було б половину продукції продавати вітчизняному споживачеві, половину — закордонному. Але через нестабільність на українському сільськогосподарському ринку це співвідношення протягом року зазнає суттєвих змін. Якщо, скажімо, на початку року 92% продукції споживав внутрішній ринок, то вже навесні близько 70% міндобрив завод відправляв за кордон. Улітку «Рівнеазот» узагалі працював на склад, а вже зараз практично усе продали. При цьому за результатами роботи у січні-липні завод одержав 88 мільйонів гривень прибутку, як жодного року від дня приватизації. Це результат модернізації обладнання та виходу за деякими видами продукції на 100% виробничу потужність. Середня зарплатня на підприємстві у січні-липні становила 1669 гривень на місяць. Висококваліфіковані працівники та керівники одержують значно більше. Нині на «Рівнеазоті» працює 5700 людей, і скорочувати їх до того часу, поки мине 5 років з дня приватизації, ніхто не буде. Цей термін спливає через рік, восени 2008 року, ось тоді й постане питання, хто залишиться, а кому доведеться піти з підприємства. Адже, зі слів п.Заблуди, уже зараз заводу цілком вистачило б більш ніж удвічі менше — 2500 працівників. Про ймовірність скорочення він поки говорить дипломатично: «будемо керуватися економічною доцільністю». Хоча деяких працівників звільняють і зараз — за прогули, крадіжки та появу на роботі в нетверезому стані. На прохідній підприємства встановлено турнікети, з допомогою яких обліковують робочий час та, відповідно, платню кожного працівника.

Політика гальмує інвестиційний процес Михайло Заблуда переконаний, що підприємство могло б розвиватися більш динамічно, якби не «безглузді політичні баталії» та «безвідповідальні заяви політиків», які їхнє оточення сприймає серйозно: — Усі політичні потрясіння негативно впливають і на економіку, і на громадян країни, та й інвестори за таких умов вкладати кошти в українські підприємства не поспішають. У нашій країні робота Президента та прем’єр-міністра — це тяжка робота орачів, які повинні мислити насамперед державними категоріями і піклуватися про своїх громадян. Наші ж політики прагнуть насамперед користуватися зовнішніми атрибутами влади, а що від того мені, виробничнику, та селянам, для яких я працюю?.. Тим часом показники діяльності підприємства «Рівнеазот» протягом останніх чотирьох років, які минули від дня продажу державного пакета акцій цього підприємства, вказують на те, що виробництво має серйозну перспективу.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також