Хабарник обіцяв «науково обгрунтувати» законність виловлення риби у заповіднику

1796 1

Ми у соцмережах:

Хабарник обіцяв «науково обгрунтувати» законність виловлення риби у заповіднику

За підозрою в отриманні 6 тисяч доларів хабара затримано директора Дермансько-Острозького Національного природного парку Олександра Верцеху. Оперативники спецслужби затримали Верцеху 22 липня в адмінприміщенні під час отримання 5 тисяч доларів — другої частини хабара. За цим фактом відкрили кримінальне провадження.

Спецслужби встановили, нібито посадовець вимагав від приватного підприємця шість тисяч доларів за те, що не перешкоджатиме його господарській діяльності на території парку. За ці гроші чиновник також нібито обіцяв сприяти в оформленні та погодженні документів і наукового обґрунтування на перенесення меж ділянки, на якій працював підприємець.

Із власних джерел РВ стало відомо, що йдеться про ставок на території Національного парку, який приватний підприємець орендував ще до надання парку такого статусу і ловив у ньому рибу.

Олександр Верцеха

Дермансько-Острозький Національний природний парк утворений у грудні 2009 року згідно з указом президента Вік­тора Ющенка розташований на території Острозького та частково Здолбунівського районів. До складу парку входять з півтора десятки заказників загальнодержавного та місцевого значення та заповідні лісові урочища. Той ставок розташований в межах різних заказників. Ішлося нібито про те, щоб документально оформити його не як рекреаційну зону, а як територію, на якій можна вести господарську діяльність. Орендар, кажуть, і раніше невчасно сплачував орендну плату. Торік провели нормативно-грошову оцінку водойми, і сума оренди, виходячи з оцінки, зросла. Підприємець погодився з новою сумою й уклав угоду оренди, але й далі нібито рибу ловив, а за оренду не платив. Аж тут з’явилося повідомлення про хабар.

Олександр Верцеха свого часу працював директором Острозького держлісгоспу, у 2009 році його було призначено директором природного парку. Але він його очолював не з часу заснування. Подейкують, нібито мав деякий час власний бізнес, а у жовтні 2015 року Верцеху знову призначили директором парку.

Ще років сім тому мали бути підготовлені документи для вирішення земельного питання парку, мали бути розроблені проекти землеустрою на відведення земельних ділянок, встановлення меж території Національного природного парку, мали бути виготовлені державні акти на право постійного користування земельними ділянками. Але цього не зробили й досі. За словами директора департаменту екології Рівненської облдержадміністрації Володимира Захарчука, нині парк є державним підприємством, та власної землі не має. Територія, яку займає парк, належить іншим землевласникам. На виготовлення документів мають бути виділені державні кошти, але міністерству якось не до того. Очевидно, через цю земельну неузгодженість і виникла ситуація, яка призвела до затримання директора нібито з хабаром. У ній, як у кожній історії з отриманням неправомірної вигоди, не все так однозначно, як напочатку повідомляють правоохоронці. Чи був то хабар, чи «підстава», нехай з’ясовують. Гучних заяв про затримання хабарників тепер не бракує, а от гучних вироків щодо них останнім часом не було.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також