Хабарники: чим менше береш, тим швидше засудять

2034 0

Ми у соцмережах:

Хабарники: чим менше береш, тим швидше засудять

Жодна гучна корупційна справа на Рівненщині не завершена. Ні поліцейськими, які не змогли зібрати доказів, ні судами, які роками не можуть винести вирок впливовим посадовцям. Так, досі не визнали винними ні колишнього заступника голови Рівненської ОДА Тараса Пустовіта, ні обарівського сільського голову Івана Тимощука, ні директорку обласного департаменту соцзахисту Ольгу Підкидач. Місцеві суди останніми роками оголошували вироки тільки там, де фігурантами є переважно дрібні клерки, які й брали небагато і яких карати суворо нема підстав.

Судили три роки

Єдине суттєве покарання за останні два роки було присуджено колишньому начальнику здолбунівської податкової Юрію Баранову. Посадовця судили понад три роки. У 2013 році його звинуватили у вимаганні 25 тис. грн. від підприємця, в якого під час перевірки виявили порушення, зокрема, несплату 184 тис. грн. податків. Здолбунівський районний суд спершу звільнив п. Баранова від відбування покарання, проте Апеляційний суд цю частину вироку скасував і призначив податківцю п’ять років позбавлення волі, з конфіскацією усього майна та позбавлення спеціального звання радника податкової служби другого рангу.

За «липові» довідки — штраф

Останній вирок на Рівненщині, який стосується хабарництва і вже набрав чинності, був оголошений у серпні Дубенським міськрайонним судом і стосувався офтальмолога Ольги Венгрин. Лікарка, як йдеться у матеріалах справи, від жінки, яка клопотала про групу з інвалідності для свого чоловіка, взяла 5000 грн. — начебто для того, щоб передати членам медико-соціальної експертної комісії. Суд оштрафував лікарку на 10200 грн.

У березні цього року міський суд Рівного визнав винним у корупції в.о. директора філії «Рівненський державний обласний навчально-курсовий комбінат» Яна Романкевича, який вимагав від підприємця 40 тис. грн. за довідку для Фонду держмайна, що філія не має заперечень, аби ФОП взяв в оренду приміщення. Романкевича, який визнав свою винуватість, суд оштрафував на 25,5 тис. грн.

Серед хабарників — прикордонники та митники

Дубровицький районний суд на початку року оштрафував на 17 тис. грн. та на рік заборонив працювати у прикордонних військах Миколі Ковалю, якого затримали у липні 2016 року, коли він у пункті пропуску «Городище» брав по 50–200 грн. за пропуск через кордон авто, яке мало проблеми з документами.

Прикордонника з Прикладників Зарічненського району Андрія Удодіка покарали суворіше — штрафом у 25,5 тис. грн. та забороною обіймати відповідальні посади на три роки. Бо брав за перевезення цигарок та алкоголю через українсько-білоруський кордон по 600–800 грн.

Такий самий вирок — у рівненського митника Геннадія Перішка, який на початку 2017-го взяв 150 доларів, щоб зменшити покарання для порушника митних правил. А ось прикордонника з Дубровиці Руслана Подика, який за 800 доларів пропустив через кордон «матеріально-культурні цінності», оштрафували на 21,2 тис. грн. та на два роки усунули від роботи у державних органах влади. Його колегу з Городища Ярослава Буткевича, який у липні 2016 року отримав 900 доларів хабара, оштрафували на 17 тис. грн. та на півтора року відсторонили від роботи в органах державної влади.

Лікарі «допомагають» і призовникам, і інвалідам

Цього року набрав чинності також вирок щодо лікаря-хірурга Рівненської обласної клінічної лікарні та члена військово-лікарської комісії, якого затримали у 2015 році та звинуватили в одержанні 400 доларів від призовника — за довідку про непридатність проходження служби у ЗСУ. Ярослава Касмину засудили до двох років позбавлення волі, але пом’якшили вирок, призначивши рік іспитового терміну та заборонивши два роки бути членом ВЛК.

В.о. завідувача травматологічного відділення Дубровицької ЦРЛ Володимира Дерачиця суд оштрафував на 25,5 тис. грн. та три роки заборонив йому займати керівні посади. У 2017 році лікар взяв 2400 грн. за «допомогу» в оформленні групи з інвалідності.

Всемогутні поліцейські

Торік на рік обмежили волю, а потім скасували покарання відповідно до закону про амністію для Сергія Бондаренка, оперуповноваженого сектора боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, Рівненського міськвідділу поліції. Поліцейський у 2015 році вимагав від повії 5000 тис. грн., щоб не притягувати її до відповідальності. Затримали ж його з двома тисячами гривень хабара, які передала жінка.

Ще одного правоохоронця, старшого інспектора з дорожнього нагляду в Сарнах Олександра Соколовського, оштрафували на 25,5 тис. грн,. затримавши у лютому 2017 року на 500 доларах хабара. Інспектор за вказану суму обіцяв віддати зі спецмайданчика авто, яке потрапило у ДТП, його власнику. Такий самий штраф присудили сплатити Олександрові Нагорняку, головному спеціалісту обласного управління лісового господарства, якого у серпні 2017-го затримали за 300 доларів «взятки». Працівник управління за гроші обіцяв підприємцю надати документи, потрібні для взяття в оренду ділянки лісу у Володимирецькому районі. Нагорняку також заборонили два роки працювати у правоохоронних органах.

Наприкінці 2016-го Рівненський міський суд засудив на рік обмеження волі з випробувальним терміном помічника начальника чергової частини УМВС у Рівненській області Юрія Кичана. Поліцейського затримали на одержанні 5 тис. грн. від жінки, якій обіцяв, що вона зможе уникнути кримінальної відповідальності. На суді п. Кичан заперечував, що брав хабар, наполягаючи, що жінка передавала через нього борг. Але суд в історію полісмена не повірив.

Торік засудили патрульного поліцейського із Вараша В’ячеслава Полюховича, який взяв 400 доларів від чоловіка, затриманого на купівлі бурштину-сирцю — за непритягнення того до відповідальності. Суд наклав на патрульного 25,5 тис. грн. штрафу і заборонив три роки працювати у правоохоронних органах.

Трохи менший штраф — 18,7 тис. грн. — та два роки позбавлення права працювати у правоохоронних органах — такий вирок для водія Городищенської виправної колонії Ігоря Ковальчука, який за 1000 грн. погодився передати в’язню мобільні телефони.

Викладачі «сприяють» студентам

Суд оштрафував на 5100 грн. викладача інформатики Рівненського медичного коледжу Сергія Матвєєва, який у 2015 році брав по 150–300 грн. від першокурсників за залік. Натомість Наталія Вальчук, член приймальної комісії НУВГП, яка у 2015 році взяла 300 доларів «за сприяння» для студентки пройти на державну форму навчання на п’ятий курс, за рішенням суду, мала сплатити 17 тис. грн. штрафу. Окрім того, пані Вальчук заборонили три роки бути членом приймальної комісії.

«Свіжі» вироки

Додамо, що місцеві суди на Рівненщині цього року оголосили ще два вироки підозрюваним у корупції, які ще не набрали чинності. Зокрема, поліцейського роти особливого призначення ГУ Нацполіції у Рівненській області Олександра Костя оштрафували на 17 тис. грн. та на рік заборонили йому займати відповідальні посади. У червні цього року правоохоронець взяв 14 тис. грн. від бурштинокопача, пообіцявши не документувати зберігання ним бурштину. На стільки ж оштрафували зарічненського патрульного Олександра Пукала, якого затримали за 400 доларів хабара — теж від бурштинокопача.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також