Хлопчик загинув у трансформаторній підстанції

3380 0

Ми у соцмережах:

Хлопчик загинув у трансформаторній підстанції

10-річний Микола з села Моквин, що у Костопільському районі, приніс разом із сестричкою та другом з Яснобора своєму діду, який випасав корови, води. Було це минулої п’ятниці, додому після цього діти не пішли, а близько 17-ї години пішли бавитись до трансформаторної підстанції, яка, ніби магніт, притягувала хлопчачу цікавість.

…Ця двоповерхова споруда використовувалась енергетиками лише для підстраховки в аварійних випадках, повідомили нам з прокуратури Костопільського району. Перший її поверх був розібраний, а на другому, зачиненому на замок, ще залишалась апаратура. Туди вів крутий підйом, драбина стояла майже вертикально. Миколина сестричка не зважилась піднятись на підстанцію разом з хлопцями і залишилась на землі. А за кілька хвилин почула крик Дмитра і довідалась, що братик загинув. Діти побігли у село та розповіли дорослим про те, що сталось. — В той день хлопчики туди піднімались двічі. Замок з дверей був зірваний раніше. Миколка виліз на другий ярус, зачепив рукою дріт, що був під напругою. Струм увійшов йому в праву руку, а вийшов через ліве вухо. Падаючи, хлопчик ще й вдарився головою об залізний кут лівого ярусу, проте причиною смерті було ураження струмом, — розповів кореспонденту «РВ» слідчий прокуратури Костопільського району Василь Ткачук. Пан слідчий вважає, що хлопчик заліз у підстанцію не для того, щоб звідти щось вкрасти, а через свою допитливість та цікавість. Не виключено, що замок з підстанції зірвали не діти, а «мисливці» за кольоровими металами, проте, оцінивши ступінь ризику, на крадіжку не зважились. Василь Ткачук розповів, що родина, в якій ріс Миколка, виховувала п’ятеро дітей. Зараз їх залишилось тільки троє. Ще одне маля якось випало із колиски та померло.

До речі Працівники Рівенської інспекції Державного нагляду на виробництвах підвищеної небезпеки вкрай стурбовані тенденцією зростання смертельного травматизму на виробничих дільницях ВАТ «Ей–І–Ес Рівнеенерго». Однією із причин цього, на думку начальника інспекції Івана Онищука, є призначення на посади начальників відділів спеціалістів, які не мають достатнього досвіду роботи в електроустановках та необхідної кваліфікації. Як приклад, 18 березня цього року внаслідок падіння електроопори загинув електромонтер Зарічненської виробничої дільниці №2 Північного регіону електричних мереж. Минулого року в Дубровиці загинув 20-річний юнак, насамперед — через необачність і непрофесійність старших колег. Також через численні порушення та недоліки з питань охорони праці на дільниціях ВАТ «Ей–І–Ес Рівнеенерго» ризикують здоров’ям і життям сторонні. Під час перевірки працівники Держнаглядохоронпраці виявили у Демидівському, Дубровицькому, Володимирецькому, Рокитнівському, Млинівському, Дубенському , Зарічненському, Здолбунівському РЕМ трансформаторні підстанції 10/0,4 кВ з пошкодженими вхідними дверима, з незамкненими на замки розподільчими шафами до і понад 1000 В, внаслідок чого сторонні особи можуть проникнути до електрообладнання, що перебуває під напругою. Всього під час комплексного обстеження ВАТ «Ей–І–Ес Рівнеенерго» інспектори Держнаглядохоронпраці виявили 548 порушень чинного законодавства про охорону праці, Правил безпечної експлуатації електроустановок, Правил експлуатації електрозахисних засобів, охорони електромереж. У результаті заборонено експлуатацію 35 об’єктів та притягнуто до адміністративної відповідальності 25 працівників. За повідомленням Держнаглядохоронпраці України по Рівненській області.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також