Хто відповідає за тепло у вашій оселі

2330 0

Ми у соцмережах:

Хто відповідає за тепло у вашій оселі

Пам’ятайте: якщо у вашій квартирі прохолодно, перше, на що потрібно звернути увагу – це стан внутрішньобудинкових мереж. Якщо їх обслуговують абияк, жодне теплопостачальне підприємство не зможе нагріти вашу оселю. Тому одразу доручайте цю справу фахівцям.

Багато хто може запитати, а як це зробити? Хто зараз обслуговує внутрішньобудинкові мережі? І чи справді від їх стану залежить температура в квартирі?

Роз’яснюємо.

Так склалося, що ми не дуже багато уваги приділяємо тому, як влаштовано житлово-комунальне господарство. В уяві людей склався образ такого собі злого дядька, якому потрібно платити гроші, натомість він працює як-небудь.

Справді, в ЖКГ багато що залишилося з часів «совка», але якщо ми прагнемо змін, потрібно починати з себе. І перший крок – розібратися, хто і за що відповідає.

Відповідно до закону, житлово-комунальні послуги діляться на дві частини. Одна – це управління багатоквартирним будинком, інша – постачання тепла, холодної та гарячої води, електроенергії, газу та ін.
Як правило, будинком управляють об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), або житлово-комунальне підприємство (ЖКП). Тоді як за тепло та гарячу воду відповідає теплопостачальне підприємство (у нашому місті – «Рівнетеплоенерго»).

В житті це виглядає так: теплопостачальне підприємство подає воду та тепло ДО будинку, а далі через внутрішньобудинкові мережі вони потрапляють у квартири. Якщо мережі у поганому стані, або розбалансовані, відсутні чи не працють підкачуючи насоси і таке інше - в квартирі ніколи не буде тепло. Або навпаки - у одному підїзді чи стояку буде холод, а у сусідньому жара. І теплопостачальне підприємство ніяк не може на це вплинути, бо будинком управляє ОСББ або ЖКП.

Тому коли до нас звертаються зі скаргами на низьку температуру в квартирі, ми можемо лише направити ці скарги ОСББ чи ЖКП. Все інше – на їх совісті.

Чи достатньо спеціалістів в ОСББ чи ЖКП для належного утримання внутрішньобудинкових мереж?
Судити про це вам - споживачам. І мабуть основним критеріям оцінки є саме температура повітря у ваших квартирах..

Трапляються непоодинокі випадки, коли представники ОСББ або ЖКП в ручному режимі, за допомогою запірної арматури регулюють витрати теплоносія. Хоча це категорично заборонено усіма правилами, бо внаслідок таких дій тепло нерівномірно циркулює в будинковій системі опалення з усіма відповідними наслідками.

І це лише один приклад відвертого дилетантства, хоча таких прикладів дуже багато.

Оскільки ми бачимо реальну ситуацію зсередини, наше підприємство запропонувало зробити наступний крок: покласти на «Рівнетеплоенерго» відповідальність за обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Ми не боїмося відповідальності. Більше того, маємо все необхідне (знання, досвід, ресурси) для того, аби в стислі терміни покращити якість надання послуги. Послуги не до входу в будинок, як це є зараз, а до кожної батареї.
І це не слова. У січні ми вийшли з конкретною пропозицією. Наша зона відповідальності – це:

– регулювання систем центрального опалення;
– усунення течі в трубопроводах;
– огляд та технічне обслуговування запірної арматури;
– очищення від накипу запірної арматури;
– заміна прокладок у фланцевих з’єднаннях та усунення течі;
– консервація та розконсервація системи центрального опалення та багато іншого.

Вартість цієї послуги – 0,34 грн за 1 кв. м. на місяць. Тобто, мешканцям квартири площею 50 квадратних метрів платитиме 17 грн /місяць, менше, ніж платить зараз.

Крім того, ми готові до аварійного обслуговування внутрішньобудинкових систем опалення. Зокрема, усувати пориви та розповітрювання систем теплопостачання.

Вартість цієї послуги складе 0,18 грн. за 1 кв.м. на місяць.

На жаль, представники ОСББ та ЖКП дуже прохолодно зустріли цю ініціативу. Поки ми бачимо спроби вставити палки в колеса, не допустити будь-яких змін на краще. Зрозуміло чому. Це кошти, і важко відмовлятися від них, особливо якщо можна нічого не робити і лише кивати головою на «Рівнетеплоенерго», мовляв, вони у всьому винні.

Але чи готові самі мешканці будинків, що їх і далі водитимуть за ніс?

Наша команда переконана, що люди рано чи пізно розберуться в ситуації. Зі свого боку, ми будемо пояснювати, де чия зона відповідальності.

Якщо ви вже готові до змін, звертайтеся до ОСББ чи ЖКП, вимагайте від них в належному стані утримувати внутрішньобудинкові мережі. Якщо вони цього не хочуть робити, приходьте до нас, з колективними заявами, щодо обслуговування цілого будинку. Ми готові взяти відповідальність за тепло у ваших будинках.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також