Зелена енергія: що варто знати про виробництво тепла з біомаси

2026 1

Ми у соцмережах:

Зелена енергія: що варто знати про виробництво тепла з біомаси

За останні декілька років по всій Україні з’явилися сотні котелень на біопаливі – пелетах, брикетах, деревній трісці. Газ дорожчає, тому все більше міст бачать у зеленій енергетиці можливість стабілізувати тарифи. Що важливо, Рівне не стоїть осторонь – у нашому місті теж планують частково замістити газ біопаливом. Спробуймо з’ясувати, яку це користь принесе звичайним споживачам.

 Як у Європі

Днями були опубліковані нові дані по використанню сонця, вітру, біопалива у виробництві тепла та електроенергії в європейських країнах. Вони підтвердили, що всі розвинуті країни, а за ними й інші, переходять на відновлювану енергетику.

За даними Євростату, частка «зеленої» енергії зросла із 8,5% у 2004 році до 17,5% у 2017 році. Загалом ЄС планує отримати 20% «зеленої» енергії до 2020 року, і не менше 32% – до 2030 року.

Деякі країни, наприклад, Швеція, Фінляндія, Данія, Латвія, Австрія вже зараз понад третину власних потреб в теплі та електроенергії покривають завдяки «зеленій» енергії.

Чому вони це роблять? Навіщо використовувати деревину, якщо можна опалювати газом?

Виявляється, не все так просто. Європейці добре розуміють, у чому вигода. По-перше, пелети, брикети, деревна тріска, це ресурс, який у нас лежить під ногами. Це залишки деревообробної промисловості та сільського господарства. І коштують вони копійки.

По-друге, використовуючи біопаливо, ми покращуємо екологію. Біомаса є CO2-нейтральною. Її спалювання взагалі не можна порівняти зі спалюванням вугілля чи мазуту. Як кажуть в Одесі, це дві великих різниці.
По-третє, розвиток «зеленої» енергетики – це нові робочі місця, розвиток місцевої інфраструктури, збільшення надходжень в бюджет. Одна справа – перекачати газ трубами. Зовсім інша – зібрати залишки, переробити їх, зібрати на складі, доставити на котельні.

Що в Україні

У нас в останні роки спостерігається справжній бум «зеленої» енергетики. Із 2014 по 2017 роки частка «зеленої» енергії збільшилась у понад 1,5 рази – з 3,9 % до майже 7 %.

Це одна з небагатьох галузей економіки, куди вкладається кошти. За 3 роки – понад 1 млрд євро. Будуються біоТЕЦ, модернізуються котельні, ставляться потужні твердопаливні котли.

У нас з’являються унікальні об’єкти. В минулому році у Кам’янці-Подільському почала працювати третя за розмірами у Європі і п’ята у світі біо-теплоелектростанція потужністю 45 МВт. Вона позбавила жителів міста від газової залежності. Станція працює виключно на вітчизняному біопаливі: соломі, відходів кукурудзи і соняшника, трісці деревини.

Славутич другий рік поспіль понад третину власних потреб у теплі забезпечує завдяки котельні на біопаливі. Більше того, коли взимку минулого року Славутич відрізали від газу, саме ця котельня не дала замерзнути місту.

Наш сусід, Житомир, за найближчі два роки, до 2021 року планує 95% міської системи теплопостачання перевести на біопаливо. І таких прикладів безліч – понад 10% котелень в Україні вже працюють на біомасі.

Перспективи Рівного

В минулому році змінився власник «Рівнетеплоенерго». Ним став співзасновник групи компаній «Укртепло» Іван Надєїн. За його словами, в теплопостачальне підприємство вкладатимуться великі кошти, і один з основних напрямків роботи – це модернізація газових котелень і часткове заміщення газу за допомогою відновлюваних джерел енергії.

Додатково будуть встановлені 30 котлів на біомасі, відповідно частина котелень стануть комбінованими – 60-70% тепла вироблятиметься за допомогою газу, а 30-40% – за допомогою пелет, брикетів та інших видів біомаси.

За останньою інформацією, перші твердопаливні котли почнуть працювати вже в цьому опалювальному сезоні. Це дозволить зекономити дорогий газ і в майбутньому створить умови для того, аби стабілізувати тарифи. Арифметика дуже проста: виробництво гігакалорії тепла з біомаси на 10-15% дешевше, ніж виробництво з газу.

Які можливі ризики?

Хтось спекулює на темі екології. Мовляв, будуть викиди, та й взагалі, навіщо це нам потрібно. Хтось просто не може повірити, що європейці опалюють власні будинки за допомогою біомаси.

Але це нагадує спробу заховати голову від проблем в пісок. Факти і цифри говорять про інше: тепло з біомаси – це не лише безпечно, але й вигідно. Якщо це було не так, жодна європейська країна не переходила б на «зелену» енергетику. Але вони це роблять, тому робімо й ми, якщо справді хочемо бути частиною Європи.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також