Хто винен у тому, що сильна злива перетворює Рівне на Венецію

1610 0

Ми у соцмережах:

Хто винен у тому, що сильна злива перетворює Рівне на Венецію

У Рівному кожна сильна злива буквально за кілька хвилин перетворює частину вулиць міста на венеціанські канали. Схожа ситуація й у інших містах.

 Як повідомляє обласний водоканал, негода вкотре демонструє, що в Рівному зі зливовою каналізацією існують проблеми. Причому, серйозні. Проблема в тому, що більша частина міста, окрім мікрорайонів «Північний», «Ювілейний», житлових комплексів «Спектрум» та «Гетьман Виговський», не має окремої зливової каналізації.

Ті ж дощоприймачі, які облаштовані, під’єднанні до загальносплавної каналізаційної системи. Будували її ще в 60-70-х роках минулого століття. Зрозуміла річ, що відтоді багато чого змінилось: місто суттєво розрослось, збільшилась кількість його мешканців, площа забудови, а діаметр труб залишився попередній.

За 60 років експлуатації не стала новішою, м’яко кажучи, й сама каналізаційна система. На підприємстві «Рівнеоблводоканал»  кажуть, що все це разом і стає причиною того, що під час сильних дощів окремі вулиці міста підтоплює.

- Існуюча загальносплавна каналізація просто не спроможна одночасно пропустити таку кількість стоків, бо не розрахована на це. Хоча вона не забита і працює, оскільки через певний час вода таки сходить. Щоб вирішити проблему, потрібно окремо облаштувати зливову каналізацію і відокремити її від господарсько-побутової. Однак навряд чи місто такий об’єм робіт власними силами потягне, оскільки коштує він чималі гроші, — пояснив начальник служби каналізаційного господарства «Рівнеоблводоканалу» Андрій Чегодаєв.

Проблема зі зливовою каналізацією, точніше її відсутністю, є й у новозбудованих мікрорайонах міста, кажуть у водоканалі. Вплинути на ситуацію могла б містобудівна рада, якби перед видачею містобудівних умов та обмежень приділяла окрему увагу плануванню території та відведенню поверхневих вод. Однак, з огляду на те, що облаштування зливової каналізації досить дороге задоволення, зазвичай і чиновники, і забудовники на це питання просто заплющують очі.

А найгірше те, що до всього іншого ще й екологічний момент додається. Вся загальносплавна каналізація, яка є в місті, проектувалась і будувалась із врахуванням Усті. Саме тому були передбачені аварійні зливовипуски в річку. Іншими словами, коли одночасно випадає велика кількість опадів, то надлишок, який не може прийняти загально сплавна система і перекачати насосні станції, і який є вже «умовно» чистим, має скидатися в річку.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також