Хто взяв гроші за квартиру? Компанія судиться з власним директором через продаж житла

1736 1

Ми у соцмережах:

Хто взяв гроші за квартиру? Компанія судиться з власним директором через продаж житла

Наприкінці грудня 2017 року нотаріус Оксана Киселюк посвідчила, що рівнянин Володимир Вартузов придбав у товариства «Гефест Капітал» через його представника квартиру площею 70 квадратних метрів у новобудові на вулиці Неофіта Кибалюка у Рівному. Жодних претензій у продавця до покупця не було, тож нотаріус посвідчила договір купівлі-продажу.

А невдовзі, поки новий власник доводив своє житло до пуття, «Гефест Капітал» подав на нього та свого ж представника, який підписував договір, позов до суду. Компанія стверджувала, що її представник Ігор Нижній, який зараз керує компанією, та Володимир Вартузов нібито змовилися і в результаті «Гефест Капітал» зазнав збитків, бо не отримав за житло 409,9 тисячі гривень. Тож вимагає в суді визнати договір купівлі-продажу недійсним і відібрати у покупця квартиру.

30 жовтня 2018 року Рівненський міський суд заочним рішенням, без участі відповідачів, постановив, що договір вчинено внаслідок зловмисної змови з представником продавця, визнав його недійсним і зобов’язав Володимира Вартузова повернути квартиру товариству «Гефест Капітал». Заочним, бо відповідачі нібито не з’явилися в суд і не повідомили про причини.

Натомість відповідачі стверджують, що їх в суд не викликали, тому вони й не прийшли, а це рішення оскаржили. Нещодавно Рівненський апеляційний суд розглянув скаргу і скасував рішення міського суду, ухваливши інше: про відмову «Гефест Капітал» у позові. Володимир Вартузов довів у суді, що повністю виконав умови договору купівлі-продажу квартири, тобто заплатив за неї, і що на момент укладення угоди боргу не мав. Свідки, яких допитали в апеляційному суді, та нотаріус Оксана Киселюк підтвердили, що покупець повністю сплатив суму, зафіксовану в документі — 409,9 тисячі гривень, і що фінансових чи будь-яких інших претензій з приводу проведеного розрахунку сторони одна до одної на момент укладення договору не мали.

Ухвалюючи рішення, суд апеляційної інстанції виходив з того, що наявні в матеріалах справи докази не дають підстав для висновку про зловмисну домовленість між представником товариства і покупцем, відтак відсутні підстави для визнання недійсним договору купівлі-продажу квартири. Також встановлено, що Рівненський міський суд розглянув справу без участі власника квартири, приватного нотаріуса, яка посвідчувала оскаржуваний правочин. Крім того, квартира придбана у спільну сумісну власність, що зазначено в договорі купівлі-продажу, відтак співвідповідачем у позові мала бути дружина покупця, — ідеться в повідомленні прес-служби Рівненського апеляційного суду.

Ігор Нижній, керівник «Гефест Капітал», який підписував договір, телефоном повідомив «РВ», що документального підтвердження внесення коштів за квартиру не було, буцімто була лише усна домовленість. На запитання, як вийшло, що товариство, яке він очолює, позивається до нього й підозрює у змові з покупцем, Ігор Нижній відповісти не зміг. Додав лише, що справа в суді і нею займаються юристи.

Натомість адвокат Володимира Вартузова Олександр Негрей стверджує протилежне:

— Гроші сплачено, на підтвердження є документи. При перерахунку купюр був присутній представник продавця, який бачив процес перерахунку. Сума була зазначена в документі, який він підписав. «Гефест Капітал» цей будинок не будував, він придбав квартири і перепродав. Мій підзахисний сплатив вказану суму і став власником житла. А потім немало вклав у ремонт, який уже завершено.

Товариство «Гефест Капітал» зареєстроване в 2013 році у Рівному на вулиці Княгині Ольги. Засновник і кінцевий власник — Юрій Білик з Львівщини. Основний вид діяльності — купівля та продаж власного нерухомого майна, поміж інших видів діяльності — будівництво та надання в оренду власної чи орендованої нерухомості.

Світлана Федас.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також